VOORPRET: Vaardigheden van de moderne schrijver

Grijze heren die nauwelijks van hun zolderkamer afkomen, die niet twitteren of facebooken en hoogstens af en toe een te donkere foto op een half vergeten Instagram-account zetten. Bestaan ze nog? In het komende nummer van Schrijven Magazine spreekt Roman Helinski sprak met Sophie van der Stap, Lisa Weeda en Mano Bouzamour. Wat komt er tegenwoordig kijken bij het schrijverschap? Wij publiceren voor.

Sophie van der Stap (1983) was met de publicatie van Meisje met negen pruiken Sophie van der Stap Schrijven Magazinein één klap schrijfster. In Nederland ging het boek vaak over de toonbank en alleen al in Duitsland werden zo’n 200.000 exemplaren verkocht.

Benaderd door uitgeverij Prometheus

Uitgeverij Prometheus benaderde Sophie naar aanleiding van haar openhartige dagboekfragmenten in NRC Handelsblad. Van der Stap kreeg haar indrukwekkende verhaal vervolgens goed op papier en tv-optredens volgden, onder andere in De wereld draait door. ‘Matthijs van Nieuwkerk vroeg me voordat ik opkwam of hij me als schrijver kon aankondigen. Ik knikte maar moest het nog worden. Door alle media-aandacht werd ik wel een “personality”. Dat was erg wennen. In die tijd stond ik een uur op het podium met een verhaal over doorzetten en omgaan met chaos, een volle zaal bankmanagers te entertainen. Eigenlijk zonder een idee wat ik er precies deed.

‘Mijn nieuwe roman geef ik pas uit als ik er helemaal tevreden over ben’

Ik gaf mijn tweede boek misschien te snel uit. Maar zo gaat het dan, meebewegen met de golf. Veel boeken worden tegenwoordig uitgegeven als tijdschriften. Themaboeken geschreven door bekende mensen. De schrijver ontstijgt het boek. Waar je je kaas koopt en met wie wordt belangrijker dan je werk. Toen ik dat besefte heb ik me teruggetrokken. Zelf heb ik een schrijver moeten worden, want die was ik niet toen ik debuteerde. Mijn nieuwe roman geef ik pas uit als ik er helemaal tevreden over ben, ik heb die rust nu.

Meer lezen over de vaardigheden van de jonge schrijvers Sophie van der Stap, Lisa Weeda en Mano Bouzamour?

Nog even geduld, je leest het hele artikel in het winternummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 7 december verschijnt.

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 november 16:00 u. een abonnement, dan krijg je het winternummer thuis!

Introductieaanbieding

Of werf een abonnee en krijg zelf cadeaus.

Werf een abonnee

Uitgeven

Techniek