Wekelijks schrijfprobleem #1: thuisblijven

Een schrijver doet er goed aan zo nu en dan het huis te verlaten.Vanaf vandaag beginnen we met een nieuwe wekelijkse rubriek: schrijfproblemen van beginnende schrijvers. Het eerste schrijfprobleem: thuisblijven.

Thuisblijven klinkt erg aanlokkelijk voor een schrijver. Je kunt je afsluiten voor afleidingen, de tijd nemen om in stilte na te denken en te spelen met zinnen en woorden. Veel auteurs sturen in het meest ideale geval hun boeken op naar een uitgeverij en ontvangen het geld op hun rekening, zonder dat ze daarvoor hun huis hoeven te verlaten.

Dit is een grote fout. Als schrijver zet je fantasie maar ook ervaringen om in woorden. Het verhaal dat je creëert wordt reëel door de vele feitelijke details, zoals een omschrijving van een historisch pand of een zonsondergang. Ook bij personagebeschrijvingen doe je een voordeel aan het bestuderen van mensen: hoe praten ze? Hoe bewegen ze daarbij? Wat zijn hun trekjes? Veel van deze elementen kun je alleen onderzoeken in het bijzijn van andere mensen.

Een ander voordeel van het huis verlaten, is contacten op doen. Heb je een agent? Dan heb je hem of haar vast en zeker eens ontmoet. Zo niet: maak een afspraak! Persoonlijk contact is vele malen beter dan digitaal, omdat de persoonlijke ervaring veel groter is. De agent maakt meer tijd voor je vrij en jij als auteur stelt je open voor commentaar en advies (of je neemt een welverdiende pauze).

Een auteur doet er goed aan zich te mengen onder alles en iedereen waar hij of zij over schrijft. Hoe realistischer de ervaring, hoe meer reëel het verhaal zal aanvoelen. De lezer voelt dit aan en zal de moeite die erin is gestoken waarderen.

Bron

www.schrijvenonline.org/