Start » Proeflezen » [biografie] Hoofdstuk 1, eerste fragment

[biografie] Hoofdstuk 1, eerste fragment

Door: waarzegstersamiera
Op: 1 augustus 2017

Ik ben geen schrijfster maar artieste. Ongeveer 40 jaar heb ik door Nederland rondgetoerd als buikdanseres, slangenbezweerster en fakir. Mijn show bestond uit buikdans, slangenshow met tijgerpythons en boa constrictors, vuurshow met vuurspugen en vuurvreten, glasschervenact met lopen en liggen over echte scherven. Opgetreden op personeelsfeesten, bruiloften, in discotheken, bij studenten, militairen enz. Afgelopen zomer heb ik mijn buikdanskostuum aan de wilgen gehangen, letterlijk, ik heb er een foto van gemaakt. Ik werk nog wel als waarzegster op feesten en partijen, handlezen en tarotkaarten leggen. Nu ik terugkijk op een lange artiestencarrière bruist mijn hoofd van de herinneringen en verhalen. Ik heb een enorme drang om het allemaal op te schrijven. Dus ik ben begonnen met het schrijven van mijn boek. Er zijn al 6 hoofdstukken klaar. Het lijkt me leuk om fragmenten te posten op het forum, vanaf het allereerste begin, steeds een stukje. Alle opbouwende kritiek is welkom.

Samiera
***

Fragment: 

Het begon allemaal in het jaar 1978, althans in dat jaar werd de kiem gelegd voor mijn artiestencarrière als buikdanseres, slangenbezweerster, vuurspuugster en fakir. Maar toentertijd had ik daar nog helemaal geen weet van en ook geen tijd voor. Ik was getrouwd met Martin en we hadden 2 kleine kinderen, Jeroen en Bastiaan. Daarnaast runde ik samen met mijn schoonzusje Liesbeth een winkeltje in zelfgemaakte kleding.
Liesbeth en ik hadden eerst een aantal jaren op de markt in Groningen gestaan. Af en toe op zaterdag huurden we een kraampje en verkochten daar onze zelf genaaide kleding, gebreide truien en andere knutsels. De zaken gingen goed, we barstten van de creativiteit en een winkeltje was een logische volgende stap.
Ons winkeltje DéDé was gevestigd in het centrum van Appingedam, een mooi stadje 30 kilometer ten oosten van Groningen en oorspronkelijk ook mijn geboorteplaats. Liesbeth woonde boven de winkel en runde door de week de winkel. Ik was de hele week thuis in Groningen, zorgde voor het gezin en benutte elk vrij uurtje om achter de naaimachine te kruipen. 's Zaterdags was Liesbeth vrij, dan kwam ik met tassen vol nieuwe kleding naar Appingedam en stond ik in ons winkeltje. Martin nam 's zaterdags de zorg voor de kinderen over. Een paar keer per jaar organiseerden we een modeshow, we rekruteerden dan zo veel mogelijk vriendinnen die als mannequin onze kleding op de catwalk showden.
En zo verliep mijn leven tot volle tevredenheid.
En toen opeens, in september 1978, viel mijn oog op een advertentie in de krant, de advertentie die mijn leven een totaal andere wending zou geven: 'cursus buikdansen'. Ik weet niet waarom, maar deze cursus trok me enorm aan, dus ik gaf me op. De buikdanslessen werden gegeven door een Frans meisje, Catharine Ruillet. Catharine studeerde in Groningen en om haar studie te bekostigen trad ze op als buikdanseres en gaf ze cursussen.
Er ging een wereld voor me open! Met zeer veel passie gaf Catharine les in deze sierlijke oosterse dansvorm en ik werd helemaal verslaafd. En dan die muziek! Ik was opgevoed met klassieke muziek en had als tiener de opkomst van de popmuziek meegemaakt, The Beatles en The Rolling Stones. Maar de prachtige muziek uit het Midden-Oosten was het mooiste dat ik ooit had gehoord. Af en toe vertelde Catharine verhalen over haar optredens als buikdanseres, ik lag dan aan haar voeten, ik vond het allemaal machtig interessant.
Ongeveer halverwege het cursusjaar kwam Catherine met een geweldig plan. Ze vertelde:
“Ik wil ter afsluiting van het seizoen een groot Oriëntaals eindfeest organiseren met live muziek van een Arabisch orkest en met publiek. Voor elke groep leerlingen maak ik een dans, die jullie in groepsverband op het feest gaan opvoeren. Daarnaast mag iedereen die het aandurft ook een solo optreden geven, maar dan moet je wel zelf je eigen choreografie maken en je dansje thuis instuderen.”
Natuurlijk deed ik mee aan een groepsdans, maar ik wilde ook een solo-optreden geven! Dus ik maakte een dansje voor mezelf en ik naaide een buikdanskostuum. Oefenen deed ik op de slaapkamer maar ook 'voor publiek'. Als er ergens een feestje was in de familie, bij vrienden of bij de buren, dan vroeg ik of ik mijn dansje mocht doen op hun feestje. Iedereen vond dat altijd erg leuk en zo kon ik ervaring opdoen.
Eindelijk was de grote dag aangebroken. Het feest vond plaats in Huize Maas te Groningen. Er waren veel kaarten verkocht, de zaal zat vol, voornamelijk met familieleden en vrienden van de leerlingen. Ook mijn zus en zwager waren aanwezig. Catharine opende de avond met een prachtige dans. Daarna kon het publiek genieten van de groepsdansen van de leerlingen. Mijn solo optreden was later op de avond gepland. Wachtend in de coulissen was ik behoorlijk gespannen, maar toen ik eenmaal opkwam voelde ik me helemaal vrij. Mijn optreden verliep uitstekend, ik voelde me heerlijk en ik kreeg een groot applaus.
Natuurlijk deed ik mee aan een groepsdans, maar ik wilde ook een solo-optreden geven! Dus ik maakte een dansje voor mezelf en ik zette een buikdanskostuum in elkaar. Oefenen deed ik op de slaapkamer maar ook 'voor publiek'. Als er ergens een feestje was in de familie, bij vrienden of bij de buren, dan vroeg ik of ik mijn dansje mocht doen op hun feestje. Iedereen vond dat altijd erg leuk en zo kon ik ervaring opdoen.

Word vervolgd

Reacties

Diana Silver
Laatst aanwezig: 4 uren 39 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4509

Dag Samiera,

Het wordt meestal als beleefd beschouwd om eerst te reageren - al is het maar met een bedankje - op de feedback die je kreeg op een voorgaand fragment, voordat je een volgend fragment plaatst.

waarzegstersamiera schreef:

Het lijkt me leuk om fragmenten te posten op het forum

En hou je wel rekening mee dat dit geen publicatieplatform is? Op proeflezen worden stukken gelezen met als doel om schrijvers met feedback verder te helpen.

smile

Een poging tot negenvoudige sublimatie.

Annette Rijsdam
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 26 Jan 2017
Berichten: 468

Dat zat ik ook te typen Diana Silver smile.

Samiera,

het is voor proeflezers handiger als je gerichte feedback vragen stelt over een fragment.

Als je een proeflezer zoekt voor een aantal hoofdstukken, kan je ook op het forum zelf een oproep doen voor proeflezers.

Overigens wat opbouwde kritiek: Ik zal wat minder stapsgewijs beginnen. Start je stuk gelijk waar het spannend wordt. Nu is de inleiding voor jouw als persoon best leuk, maar voor mij als lezer mist het grip.

bestaat de perfecte tekst?
blog over schrijven: www.sopendekool.nl

waarzegstersamiera
Laatst aanwezig: 10 weken 6 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2017
Berichten: 17

Ja, ik wilde gisteren ook reageren en bedanken, ik Ik zocht een mogelijkheid, maar zie geen knop 'beantwoorden' of zo, dus hoe kan ik iemand beantwoorden op dit forum?

Waarzegster, handlezeres Samiera
www.samiera.nl

Diana Silver
Laatst aanwezig: 4 uren 39 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4509

Oh, nou, dat doen we gewoon zoals je hier ook doet, in een nieuwe reactie. Iedereen die gereageerd heeft leest altijd nog mee smile

Een poging tot negenvoudige sublimatie.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 5 uren 34 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5719
waarzegstersamiera schreef:

Het lijkt me leuk om fragmenten te posten op het forum, vanaf het allereerste begin, steeds een stukje. Alle opbouwende kritiek is welkom.

waarzegstersamiera, neem even de regels van proeflezen door, dan lees je dat het de bedoeling is dat je specifieke feedback vraagt op je tekstfragmenten. Alle opbouwende kritiek is welkom is te algemeen.

Bovendien heeft Diana gelijk als ze schrijft:

Diana Silver schreef:

Het wordt meestal als beleefd beschouwd om eerst te reageren - al is het maar met een bedankje - op de feedback die je kreeg op een voorgaand fragment, voordat je een volgend fragment plaatst.

Proeflezen is bedoeld om via vragen en reacties daarop je schrijven te verbeteren. Wat je met de reacties doet is natuurlijk aan jou, maar waarom wil je steeds een stukje plaatsen als je niet of nauwelijks reageert op mensen die tijd en energie steken in jouw werk?

Tot slot mag je je website vermelden in je 'handtekening', dat is een stukje ruimte voor tekst onder de velden waar je tekst in opneemt. Ga hiervoor naar je profiel, daar lees je hoe je een handtekening plaatst.

De vermelding van je website in je starttopic hierboven heeft daarom drie sterretjes gekregen.

Wat doet uitgeverij M.BOOX voor jou? Klare taal in 12 vragen en antwoorden!

waarzegstersamiera
Laatst aanwezig: 10 weken 6 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2017
Berichten: 17

Ja ik begrijp het. Ik wilde ook zo graag voor de feedback bedanken en reageren, maar ik wist niet hoe, ik kon geen knop vinden om op te klikken om iemand te beantwoorden of om met degene in contact te komen. Bij de reactie kun je alleen maar klikken op TOP en CITEREN, maar niet op 'beantwoorden' ofzo iets. Nu weet ik dat ik dat hier moet reageren. Maar als er veel reacties hoe kan ik dan bv op de eerste reactie reageren? Mijn reactie staat dan helemaal onderaan.
Ik ben op dit gebied nog maar een beginneling. Ik zal de regels lezen en me er aan houden. Mijn excuses als ik het fout heb gedaan

Waarzegster, handlezeres Samiera
www.samiera.nl

janpmeijers
Laatst aanwezig: 5 uren 20 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5238

waarzegstersamiera #6,
de reacties verschijnen steeds onder elkaar op volgorde van tijd, zoals je ziet. Je kunt je reactie beginnen met een aanhef en eventueel het nummer vd reactie waar je op reageert, zoals in deze reactie. Vroeg deed men dat op papier ook zo. wink

waarzegstersamiera
Laatst aanwezig: 10 weken 6 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2017
Berichten: 17

Hai Jan #7
Bedankt voor de uitleg. Ik begin het steeds beter te begrijpen hoe het hier toegaat op de proeflezen-pagina

Waarzegster, handlezeres Samiera
www.samiera.nl

Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!
Jouw kidlit laten bespreken in Schrijven Magazine?

Stuur het in voor Tekstuur Kidlit! Meer informatie vind je in Schrijven Magazine.

Word nu abonnee!
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt

Profiteer van heel veel extra's!

Vanaf € 12,50 per jaar