Start » Proeflezen » [biografie] Van Cultuur naar Entertainment

[biografie] Van Cultuur naar Entertainment

Door: waarzegstersamiera
Op: 18 augustus 2017

De volgende 2 fragmenten staan in het laatste stukje van Hoofdstuk 7 en dat hoofdstuk heeft als titel 'Van cultuur naar entertainment'. Ik beschrijf in dat hoofdstuk dat mijn optredens de beginjaren van mijn artiestencarrière meer op een demonstratie dan op een show leken, dat ik heel geconcentreerd danste en geen contact met het publiek had. Ik maakte ingewikkelde choreografieën en probeerde de cultuur van het Midden Oosten uit te dragen. Pas later ontdekte ik de wereld van de entertainment en amusement.

Mijn belangrijkste vraag is: de volgende zin zegt precies wat ik bedoel, maar ik heb toch een gevoel dat er iets niet klop wat betreft de Nederlandse taal

' Als collega's, familieleden, vrienden echt niet wisten wat ze moesten geven aan de jubilaris, de jarige, de bruidegom, dan maar optreden van een buikdanseres'.

En dan heb ik nog een vraag: ik schrijf best vaak: optreden 'op' een feest, optreden 'op' een personeelsfeest, optreden 'op' een bruiloft. . Dus 2 keer op in een zin. Familieleden die mijn schrijfsels ook proeflezen zeggen dat het mooier is om te schrijven : optreden ' tijdens' een feest en niet 'op' een feest.
Toch is het voor mijn gevoel toch : optreden 'op' een feest.
Klanten vroegen altijd: kun je optreden op mijn bruiloft en niet tijdens mijn bruiloft.

Fragment: 

Uiteindelijk groeide mijn Oriëntaalse show uit tot een afwisselend en spectaculair geheel: buikdans, arabierenact, slangen, glasscherven en vuur. Met deze show was ik niet meer interessant voor de culturele wereld, maar des te meer voor de wereld van de entertainment, de feesten en partijen. Mensen vermaken deed ik met veel meer plezier dan cultuur uitdragen. Bovendien was er in de entertainmentwereld een betere boterham te verdienen.
Steeds meer artiestenbureaus wisten mij te vinden en boekten mij op personeelsfeesten en bruiloften. Ik kwam veel andere artiesten tegen: goochelaars, bandparodisten, zangers en zangeressen. Onbekende artiesten maar ook BN'ers uit die tijd, zoals Ria Valk, Imca Marina, Jan en Zwaan, Saskia en Serge, Anneke Grönloh. En elke artiest, zonder uitzondering, deed iets leuks, geks, komisch met het publiek. Interactie met het publiek was dus echt een múst in de entertainmentwereld, dat had ik inmiddels goed begrepen.

Ik ondervond ook een heel ander soort entertainment: de cadeaudoos. Als collega's, familieleden, vrienden echt niet wisten wat ze moesten geven aan de jubilaris, de jarige, de bruidegom, dan maar optreden van een buikdanseres. En omdat mijn optreden voor iedereen een totale verrassing moest zijn, werd het meestal niet gemeld aan de ceremoniemeester of de organisator, waardoor het verdere feestprogramma in het honderd liep.
Helaas hadden de gulle gevers vaak ook voor mij een verrassing: een cadeaudoos waar ik in moest. Zo te zien vonden zij dat het toppunt van amusement, maar ik vond het verschrikkelijk. In de meeste gevallen had men achter de schermen een karretje klaar staan met een versierde doos erop.Ik moest in de doos klimmen en werd naar de feestzaal gereden. Zo'n rit was doodeng, het was pikkedonker in de doos en ik kon me nergens aan vasthouden. De kar ging over drempels of botste tegen de muur. Men had er van te voren meestal niet goed over nagedacht, want de doos met mij erin van het karretje tillen was onmogelijk. En voor mij was het onmogelijk om elegant uit een doos te stappen, vooral als die ook nog op een karretje stond. Daarom eiste ik altijd dat ze een deurtje in de doos sneden, een deurtje dat ik zelf open kon duwen. Of een deurtje dat dicht werd gehouden met een strik, die door het feestvarken los kon worden gemaakt. Ik voelde me vaak ellendig in zo'n cadeaudoos, het duurde altijd langer dan beloofd voordat ik eruit mocht en dan gingen mijn benen slapen. Maar de verbaasde lach van het feestvarken voor wie ik als cadeau was bedoeld maakte altijd alles weer goed.
Er was één doos wel perfect: de Kappadoos. Kappa BV is een bedrijf in Hoogezand dat karton en verpakkingen produceert. Op het afscheidsfeest van één van de directeuren werd mijn show als cadeau aangeboden. Ze hadden voor mij een doos gemaakt, waar een stoel in stond en een bijzettafeltje met een glaasje water. De doos had een achterdeur waardoor ik vanuit een gang ongezien naar binnen kon glippen. En de doos had een voordeur, dicht gemaakt met een strik, die gemakkelijk door de scheidende directeur los getrokken kon worden. Deze doos voelde in tegenstelling tot alle andere cadeaudozen als een troon!
Ergens op een feest in Friesland moest ik onder een bruidstaart vandaan komen. De taart stond op een tafel met een kleedje tot op de grond en onder de tafel zat ik. Het bruidspaar en de gasten kwamen vanaf het terras naar binnen om de bruidstaart aan te snijden en op te eten, waarna ik vanonder de taart op moest komen. Ik zat gebogen en ongemakkelijk op de hurken. Ik weet niet waar je hurken zitten, maar ze kunnen wel pijn doen als je er lang op zit. Toen ik eindelijk mijn benarde positie mocht verlaten ging ik te snel staan, waardoor de tafel iets naar achteren boog en de resten van de bruidstaart op de grond gleed. Op dat moment had ik niets door, ik begreep dan ook niet waarom het publiek zo hard lachte toen ik onder de taart tevoorschijn kwam. Naderhand hoorde ik dat niemand het erg vond, iedereen had toch al de buik al vol van de bruidstaart en mijn opkomst had nu een extra grappig tintje.

Gelukkig ben ik nooit als eigendom geclaimd en heeft niemand zijn cadeau mee naar huis willen nemen. Dus ik kon na zo'n cadeaudoos avontuur altijd gewoon in mijn eigen bed slapen.

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Iedere week de leukste schrijfwedstrijden? Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsb

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!
Volkskrant looft Schrijven Magazine

In een stuk getiteld: 'Schrijven Magazine, omdat iedereen schrijver wil worden'.

Lees meer
Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!