Start » Proeflezen » [Mijn leven als artiest] Les in vuurspugen 2

[Mijn leven als artiest] Les in vuurspugen 2

Door: waarzegstersamiera
Op: 9 augustus 2017

Hier volgt het andere deel van het fragment over de vuurspuugles. de laatste zin van het vorige deel was :
“Je moet eerst leren iets in je mond te houden zonder het door te slikken. Dat gaan we oefenen met water. Neem wat water in je mond en loop maar een beetje heen en weer. En niet doorslikken!”

Weer vraag ik: zit er niet teveel vuurspuug les , vuurspuug techniek in? Is het niet te uitgebreid? de twee delen samen is best lang.

Ik heb nog een vraag. Ik noem mijn schrijfsel 'biografie' , maar wat is precies een biografie? Is dat een beschrijving van je hele leven, geboorte, jeugd, liefdes, kinderen, werk enz? Mijn boek gaat over mijn artiestenleven, niet over mijn privé leven, heel soms komt er wel een stukje privé leven om de hoek kijken, daar ontkom ik niet aan.
Mijn artiestenleven begon op mijn 30e, dus daar begint mijn boek. Is het dan geen geen biografie ?

Bij 'genre' heb ik nu 'anders' aangevinkt en ik noem het Mijn leven als artiest, maar dat is natuurlijk geen genre.

Fragment: 

Jeminee, dat klonk gemakkelijker dan het was! Mijn keel wilde steeds 'geheel zelfstandig' het water doorslikken. Ik liep rondjes met water in mijn mond en dan opeens, floeps, verdween het water toch in mijn maag. Gelukkig was het nog maar water en geen petroleum.
Ik protesteerde en zei slim:
“Bij het vuurspugen neem je een teug petroleum en dat spuug je meteen weer uit. Dan hoef je toch niet eerst rond te lopen met een mond vol petroleum?”
Maar Sjors drukte mijn slimheid meteen de kop in:
“Tijdens een vuurshow staat je voorraad petroleum veilig aan de kant, daar neem je je slok. Vervolgens loop je naar het midden van de dansvloer of het podium en dan spuug je. Het mooiste is als je kunt doseren, twee keer spugen met één slok. Je loopt naar de ene kant van het podium en spuugt de helft van de petroleum tegen de vlam. Daarna ga je naar de andere kant van het podium en daar spuug je je mond leeg. Het kan ook voorkomen dat je klaar staat om te spugen, maar je ziet een ober met een blad vol drankjes vlak voor je langs lopen, dan moet je even kunnen wachten met spugen. Hoe beter je eerst oefent met water in je mond te houden zonder het door te slikken hoe kleiner is de kans dat je later de petroleum doorslikt.”
Nadat ik een tijdje rond had gelopen met water in mijn mond mocht ik eindelijk spugen, met het water. Mijn leermeester zei:
“Klem je lippen stijf op elkaar, zuig je longen vol met lucht en spuug met alle kracht die je hebt het water uit je mond. Niet in één keer tegelijk, maar probeer er zo lang mogelijk over te doen.
Probeer de druppels zo klein mogelijk te maken, het water moet als nevel je mond uit komen.”
Toen de vloer behoorlijk nat was geworden van het gespuug was de les voorbij. We maakten een nieuwe afspraak en Sjors beloofde:
“Volgende week mag je echt vuurspugen. En dan leer ik je ook vuurvreten. Maar ga thuis eerst oefenen met water, dat is je huiswerk.”
Ik oefende flink. Maakte fakkels. Liep achter de stofzuiger met water in mijn mond. Stond in de badkamer water tegen het douchegordijn te spugen. En stiekem oefende ik in mijn tuin met petroleum en brandende fakkels. Ik keek erg uit naar de volgende les, ik kon niet wachten.
Toen ik een week later weer bij Sjors kwam, liet hij me vuurspugen. Ik nam een teug petroleum en produceerde een mooie vlam. Het leverde een complimentje van Sjors op, ik had mijn huiswerk goed gedaan. Hij wist niet dat ik thuis al stiekem had geoefend.
Het was tijd voor de les in vuurvreten, dus de brandende fakkel in je mond doven. Sjors deed het voor en legde de techniek uit:
“Een vlam gaat altijd omhoog. Je doet je mond ver open en je houdt je hoofd achterover. Dan steek je de brandende fakkel in je mond. Er gebeurt niets, de fakkel blijft branden, de warmte gaat naar boven, je voelt het nauwelijks. Als je daarna je lippen sluit om de fakkel, dan krijgt de fakkel geen zuurstof meer en dooft.”
Het leek griezeliger dan het was. Na een paar keer proberen lukte het me wonderwel om de fakkels in mijn mond te doven. Tenslotte liet Sjors me zien hoe je met de fakkels over je armen, benen en handpalmen kunt strijken. Hij zei:
“Als je de fakkel blijft bewegen over je huid, dus niet stilhoudt, dan zal je je niet verbranden. De kunst is natuurlijk om het strijken zo langzaam mogelijk te doen.”

Toen ik alle vaardigheden van het werken met vuur onder de knie had werd het tijd om er een show van te maken. Eerst muziek zoeken. Ik had inmiddels een mooie verzameling langspeelplaten met Oriëntaalse muziek. De gekozen muziek kopieerde ik op cassettebandjes.
Mijn kleding paste ik ook aan. Een lange wijde buikdansrok van brandbare voile leek me niet zo'n goede combinatie met vuur. Voile is synthetisch en zou smelten als het in brand zou vliegen en dan vervelende brandwonden veroorzaken. Hoe minder stof hoe veiliger. Ik maakte een kort 'vuurrokje' dat ik onder de buikdansrok kon dragen. En ik vermaakte de buikdansrok zodanig dat ik hem op elegante wijze uit kon trekken tijdens de show.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 5 uren 22 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5238

waarzegstersamiera,

je gaat wel heel snel - misschien eerst eens deel 1 bijschaven.

Citaat:

maar wat is precies een biografie? Is dat een beschrijving van je hele leven, geboorte, jeugd, liefdes, kinderen, werk enz?

wat je hier doet heet autobiografie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Autobiografie

waarzegstersamiera
Laatst aanwezig: 10 weken 6 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2017
Berichten: 17

#1 Ja, autobiografie, zelf schrijven van je levensverhaal. Maar ik beschrijf een gedeelte van mijn leven, alleen maar over de artieste. Niet over mijn persoonlijk leven. niet over mijn jeugd, niet over mijn liefdes. . Is het dan nog steeds een biografie?

Waarzegster, handlezeres Samiera
www.samiera.nl

janpmeijers
Laatst aanwezig: 5 uren 22 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5238

waarzegstersamiera,
Indien je een selectie maakt is het gangbaar van 'herinneringen' of 'memoires' te spreken - staat in de link.
'memoires van een waarzegster' klinkt goed wink

waarzegstersamiera
Laatst aanwezig: 10 weken 6 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2017
Berichten: 17

Ja bedankt 'memoires' klinkt goed.

Waarzegster, handlezeres Samiera
www.samiera.nl

Angus
Laatst aanwezig: 6 uren 18 min geleden
Sinds: 19 Mei 2012
Berichten: 3353

waarzegstersamiera,

Ik heb je stukjes op proeflezen (en de reacties daarop gelezen).
De manier waarop je je verhaal schrijft - of beter: vertelt - vind ik verfrissend en boeiend.
Dat heeft denk ik alles te maken met het feit dat je echt een bijzonder verhaal hebt.
Maar wat ik ook meen te proeven is je enthousiasme om je verhaal te delen, wars van literaire pretenties.

Kortom; met plezier en geboeid gelezen.

waarzegstersamiera
Laatst aanwezig: 10 weken 6 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2017
Berichten: 17

#5 bedankt voor je positieve woorden. Die stimuleren me enorm om door te gaan. Wat soms denk ik : waar ben ik aan begonnen?

Waarzegster, handlezeres Samiera
www.samiera.nl

Yora93
Laatst aanwezig: 4 dagen 11 uren geleden
Sinds: 22 Nov 2014
Berichten: 3

Ik vind dat je een erg prettige schrijfstijl hebt. Het leest lekker door en is erg herkenbaar. Zelf mis ik hier en daar wat emoties. Ik denk dat zo nu en dan kort beschrijven wat je er bij voelde het verhaal nog levendiger maakt. Ben er niet bang voor dat het te lang wordt. Achteraf inkorten is makkelijker dan achteraf bijschrijven.

waarzegstersamiera
Laatst aanwezig: 10 weken 6 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2017
Berichten: 17

#7 Ja, meer mijn gevoel laten zien, dat heb ik wel vaker gehoord, daar zal ik aan werken, bedankt.

Waarzegster, handlezeres Samiera
www.samiera.nl

Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!