Start » Proeflezen » [roman] Het begin

[roman] Het begin

Door: LauraMargarita
Op: 3 april 2013

Ik zou graag willen weten of de lezers dmv het lezen van dit stuk vragen krijgen. Vragen over wat er verder gaat gebeuren of wat er aan de hand is. En of ik minder uitgebreid moet zijn. Als er nog andere tips zijn hoor ik het heel graag!

Fragment: 

Ik wrijf met mijn hand over het natte kussen en matras. Weer die verschrikkelijke beelden. Elke keer werd ik nat van het zweet en snakkend naar adem wakker, maar dit keer voelde alles heftiger. De wind was killer, de geluiden harder en de emoties heftiger. Vroeger hield mijn moeder mijn hand vast om me tot rust te brengen. Jammer genoeg blijven de beelden terugkomen en na een tijd gaf mijn moeder de hoop op.

Ik trek mezelf op aan de rand van het bed van mij broertje Eddy, die sinds een paar weken boven mij slaapt. De eerste paar dagen wist hij niet goed hoe hij moest reageren en bleef hij wakker om op me te letten. Tegenwoordig snapt ook hij dat het niet snel zal veranderen en slaapt hij gewoon verder. Ik weet ook niet waarom die beelden blijven terugkomen. Het zijn geen herinneringen en ook geen dromen. Deze beelden zijn altijd hetzelfde en blijven maar terugkomen. Voor ik naar het bad loop om mezelf te wassen kijk ik of Eddy nog ligt te slapen. Een klein vredig wezen, opgerold met zijn armen om een kapotte beer heen die inmiddels geen ogen meer heeft. Hij heeft deze beer al sinds zijn geboorte. Ze zijn onafscheidelijk.

Ik ga in bad zitten en was me met de zeep die in het rekje naast het bad ligt. Het prikt verschrikkelijk op mijn droge huid, maar er is helaas geen andere zeep in Onix. Ondertussen hoor ik mijn moeder roepen; ‘Eddy, Mae, komen jullie nog ontbijten of moet ik het maar gelijk laten weggooien?’ Ik erger me aan haar toon. ’Ik kom er zo aan!’ grom ik terwijl mijn stem overslaat. Ik klim uit bad en droog mezelf af aan een te ruwe handdoek die een rood spoor achterlaat op mijn huid. ‘Hmff’ hoor ik mezelf sissen. Als ik na het aankleden beneden kom zitten mijn moeder en Eddy al aan tafel. ‘Mae, kom je naast mij zitten? Papa is al naar zijn werk.’ Ik zie Eddy’s grote bruinen ogen en weet dat ik daar geen nee tegen kan zeggen. Ik denk dat hij dat zelf ook weet en dat hij er stiekem misbruik van maakt. ‘Tuurlijk’ zeg ik op een ietwat sarcastische toon. Terwijl ik ga zitten zet de huishoudster, Shila, een grote kan met heet water voor de thee op tafel. Ik zie dat het water van de kan op de houten tafel druppelt en voordat ik iets kan zeggen schuift mijn moeder haar stoel grof naar achter en staat ze op. ‘Kan je dan helemaal niks goed doen? Veeg de tafel schoon en verdwijn!’ Kijkend naar de vloer waar haar voeten met knikkende knieën op staan gaat Shila gehaast te werk. Na de kan droog te hebben geveegd verdwijnt ze uit de kamer zoals mijn moeder had bevolen.

Ik kijk om naar Eddy. De tranen staan al in zijn ogen en ik probeer hem te kalmeren. Shila is hier twee jaar geleden komen werken. Op een dag stond ze daar drijfnat van de regen. Mijn ouders lieten haar binnen en ze vertelde wat er was gebeurt. Mijn ouders wilde niet vertellen wat er met haar gebeurd was en verzonnen een verhaal voor mij en Eddy. Ik weet nog steeds niet wat er echt met haar gebeurd is, maar ik wil haar er niet mee lastig vallen. Mijn ouders stelde voor dat ze bij ons kwam wonen. In ruil daarvoor moest ze onder het gezag van mijn ouders bij ons komen werken. In het begin hielp ik haar altijd met de dingen die ze niet begreep of nog nooit geleerd had, maar nu kan ik haar helaas niks meer bijbrengen. Elke avond verteld ze verhalen aan Eddy voor hij gaat slapen. Ik denk dat ze daardoor een band op hebben gebouwd. Elke keer als mijn moeder Shila afsnauwt zie ik dat Eddy zijn vuisten aanspant en de tranen probeert binnen te houden. Ik heb nooit begrepen waarom mijn moeder haar aanvalt vanwege een druppel water. Als ik er naar vroeg verzon ze altijd smoesjes, zoals; ‘Die tafel heeft een grote waarde voor je vader en mij.’

Reacties

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 28 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

De vraag is: wat is de echte reden van Shila's komst?
Andere tips: je tekst eens checken op vervoegingen, leestekens voorzien binnen dialoogtekst, opletten voor herhalingen, komma tussen werkwoorden, eventueel lange zinnen opsplitsen, in het begin van je tekst klopt er iets niet met het wisselen tussen TT en VT
mijn ouders steldeN
was gebeurD
vertelT ze
'Tuurlijk!'
'Hmff,'
Mijn ouders ... Mijn ouders ... mijn ouders ... van mijn ouders
vroeg, verzon
elke avond ... elke keer
dit keer VOELT alles
ze vertelde wat er was gebeurd ... wildeN niet vertellen wat er met haar was gebeurd
Shila is hier twee jaar geleden komen werken. > dan zou ik denken dat ze hier nu niet meer werkt > 'begonnen als ...', 'beginnen werken'

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerstverhaal Frede en de Kerstman en het paasverhaal Ebba, de eerste paashaas via www.leenlefebre.be.

LauraMargarita
Laatst aanwezig: 3 jaren 37 weken geleden
Sinds: 3 Apr 2013
Berichten: 11

Haha dankje! Ja ik moet even wat meer op de taal letten en zinsverloop. Ik ga er dan ook nog even naar kijken! Dankjewel! smile

Marieke48
Laatst aanwezig: 4 jaren 29 weken geleden
Sinds: 25 Nov 2007
Berichten: 8

Ook ik vind de herhalingen en schrijffouten best storend tijdens het lezen, het is daardoor moeilijk in het verhaal te komen.
Maar je insteek vind ik wel goed, je maakt duidelijk dat je bezorgd bent om Eddy, en maakt me benieuwd naar het verhaal van Shila.
Zet je het verhaal hier nog een keer herschreven neer? Ben benieuwd! question

Cornelletje
Laatst aanwezig: 2 jaren 27 weken geleden
Sinds: 10 Dec 2011
Berichten: 145

ja de herhalingen zijn wat lastig.
de beelden komen heel vaak terug wink

degeen die zonder fouten leeft weet niet hoe het leven leeft

LauraMargarita
Laatst aanwezig: 3 jaren 37 weken geleden
Sinds: 3 Apr 2013
Berichten: 11

Dat ga ik zeker doen! Ik heb er niet goed over nagedacht en ik zal er zeker goed naar kijken! Dankjulliewel smile

Lees hier hoe het werkt!

en krijg zelf een cadeau!

Lees hier hoe het werkt!
Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!
Neem een abonnement op Schrijven Magazine.

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine. Profiteer van onze superaanbieding!

Korting én cadeaus!
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!