Start » Proeflezen » [roman] Voorjaar

[roman] Voorjaar

Door: Stephanie67
Op: 6 september 2017

Dit is een eerste probeersel.
Wat vinden jullie van de stijl?
Hoe komt het perspectief, vanuit verschillende hoofdpersonen over?
Is het tijdsverloop duidelijk?
Is het boeiend, wekt het interesse?
Eventuele tips, ook kritische punten zijn welkom.

Fragment: 

Middenin de patio kuste hij haar, zomaar uit het niets, temidden van haar vrienden. Iedereen viel stil, er hing verbazing in de lucht. Van schrik trok hij zich terug. Zij boog haar hoofd en keek naar beneden. Door de tranen heen zag ze aan haar voeten een Paardenbloem staan. Niet wetende wat ze met haar gevoelens moest vond ze dat die Paardenbloem met wortel en al weg moest. Ze boog zich en begon het onkruid uit te trekken. Haar vriendin die naast haar stond keek hem verwijtend aan en zakte door haar knieën om haar te helpen. Samen trokken ze al het onkruid uit. Ondertussen stroomden bij haar de tranen uit de ogen. Iedereen om hen heen begon weer te praten terwijl zij doorgingen met onkruid uit trekken. Toen ze weer rechtop gingen staan stond hij er ook nog. Ze liepen naar de vuilcontainer. Er liep een straal snot uit haar neus. Het kon haar helemaal niets schelen en veegde het snot weg en maakte haar hand vervolgens maar schoon aan haar jas. Haar gevoelens liet ze nog niet toe, omdat ze niet wist wat ze precies moest voelen. De weken die volgden voelde ze zich anders, maar ze wist niet precies wat dat anders was. Als ze onderweg naar huis in de trein zat trok ze in de spiegelende ruit gekke bekken naar zichzelf, gewoon omdat ze daar zin in had, wat kon het haar schelen wat anderen van haar dachten. Ze voelde zich goed, maar of dat met die zoen te maken had?

Hij weet niet wat hem bezield had. Ze was aan komen lopen temidden van haar vriendenkring. Ze had hem brutaal aangekeken en hij had haar in zijn arrogantie vol op de mond gezoend. Hij had zelfs zijn tong tussen haar lippen doorgewurmd en meende zelfs dat ze een beetje begon toe te geven. Op dat moment schrok hij van zijn eigen gevoelens die bovenkwamen en had hij teruggetrokken. Ze was hem al lang opgevallen, hij had het wel leuk gevonden door de manier waarop ze zelfverzekerd overkwam, daarom had hij haar spontaan gezoend. Gewoon om haar reactie te zien. Maar zijn eigen reactie had hem verbaasd. Hij had zich, na een tijdje, achteruitlopend teruggetrokken en was naar zijn eigen kamer gegaan waar hij voorovergebogen op de rand van zijn bed zittend, met zijn hoofd in zijn handen, zijn tranen over zijn wangen had laten lopen. Wat een klotetoestand, waarom die zoen? Dat had het alleen maar erger gemaakt. De weken die volgden leidde hij een teruggetrokken bestaan waarin hij alleen op zijn kamer verbleef en af en toe de deur uit ging voor zijn werk en boodschappen. De gezamenlijke patio had hij zelfs gemeden. Er was toch niemand waar hij mee kon opschieten. Hij had zich al die tijd niet echt geliefd gemaakt door zijn arrogante houding.

Vanavond zit hij weer alleen op zijn kamer en weet niet hoe hij deze avond door moet komen. Zaterdagavond voor Pasen. Wat haat hij deze dagen, iedereen heeft wel iemand waarbij ze op bezoek gaan en al die gezellige reclame’s op tv over Paasbrunches en zo. God wat haat hij die. Bijna had hij het Paashaasje dat hij als presentje bij de supermarkt had gekregen door de televisie gegooid, maar had zich gerealiseerd dat zo’n schattig chocolade haasje, ingepakt in goudfolie, geen bevredigend uit elkaar spattend effect zou hebben. Dus had hij het maar voor zich op de salontafel gezet en dwong het hem om de hele klotezooi te haten.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 5 uren 35 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5238

Stephanie67
'Wat vinden jullie van de stijl?'
het gaat. Probeer overbodige woorden te schrappen en vermijd uitleg. Vvt leest moeizaam, vind ik. Gebruik zoveel mogelijk ovt.
'Hoe komt het perspectief, vanuit verschillende hoofdpersonen over?'
het is duidelijk - probeer het meer vanuit het personage. 'Er hing verbazing in de lucht' is een rechtstreekse mededeling van de verteller, dat geeft afstand.
'Is het tijdsverloop duidelijk?'
ja
'Is het boeiend, wekt het interesse?'
de inhoud wel - echter in deze schrijfstijl zal ik na een pagina of twee wel stoppen.

overig:

Citaat:

Niet wetende wat ze met haar gevoelens moest

tip: houd het bij gewone taal: Wat moest ze met haar gevoelens / Ze wist zich geen houding te geven / oid
let op de echt overbodige woorden:

Citaat:

en begon het onkruid uit te trekken.

en trok het onkruid uit.
en de overbodige zinnen/handelingen:

Citaat:

Toen ze weer rechtop gingen staan stond hij er ook nog. Ze liepen naar de vuilcontainer.

het leest saai. Schrijf alleen wat er toe doet. Dat is: het onkruid, het snot en dat hij blijft staan - als contrast met haar handelingen. Schrap al het overige.

succes.

Stephanie67
Laatst aanwezig: 4 dagen 10 uren geleden
Sinds: 20 Feb 2017
Berichten: 4

Dank je voor je input. Daar heb ik zeker iets aan.
En ik wil zeker dat de lezer blijft doorlezen. Zal mijn schrijftstijl nog eens doornemen.

Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!

Profiteer van heel veel extra's!

Vanaf € 12,50 per jaar

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Volkskrant looft Schrijven Magazine

In een stuk getiteld: 'Schrijven Magazine, omdat iedereen schrijver wil worden'.

Lees meer