Start » Proeflezen » [Thriller Horror] Door psychose ogen

[Thriller Horror] Door psychose ogen

Door: Cornelis en het toetsenbord
Op: 31 juli 2017

Dit is het eerste gedeelte van proloog: Door psychose ogen.
Ik wil proberen een uitgevers waardig boek te schrijven.
Hoe hoog vind u de kwaliteit en wat is uw indruk?
Ik hoop binnenkort en in gezondheid gedeelte twee te plaatsen

Met hartelijke groet en leesplezier.
Corné. big grin

Fragment: 

Dominee de Groot is een goed redenaar en een man van zijn woord. Als er van iemand iets uitgaat, is het wel van hem. Allan gaapt en de woorden van De Groot passeren hem deze zondagmorgen zoals je een vreemdeling in de spits passeert, zonder herinnering. Daar hoort hij het weer. Allan luistert aandachtig naar iemand die op zijn vingers fluit. Probeert Vanessa hem opnieuw te verleiden? Zijn lippen fluisteren onhoorbaar:
‘Ik wil liever geen nachtje met je delen, want ik kom in de naam van liefde’.
Even later hoort hij Vanessa buiten bij de nooduitgang van het kerkje praten. Ze zegt: ‘Ik wil gewoon een kind van Allan.’
‘O, daar kan je die jongen toch niet mee opzadelen?’ herkent hij nu ook de stem van haar vriendin Suzanne, ‘Hij is nog maar achttien, Vanessa.’
‘Maakt me niet uit Suzanne. Met mijn voetbaltoeters en gefluit houd ik hem al weken uit zijn slaap. Ten einde raad zal hij in mijn armen vluchten, zoals een klein kind in zijn moeders armen vlucht als het bang is. Hij oogt volwassen hoor Suzanne, vergis je niet. Gisteren stond hij fier rechtop de armen over elkaar in de ingang van eetcafé De Tas. Ik zat verderop aan de bar en hij keek naar mij tot ik mijn blik neersloeg. Ik deed daar een drankje met mijn vrienden en hij hield mij in de gaten. Toen Ik opstond op om naar huis te gaan, kwam hij me achterna en sprak me aan bij de fietsen. Ik zag zijn gezicht dat een beetje witjes zag. Met grote ogen van verlangen en een hoopvolle stem vroeg hij: ”Hoe was je avond, Vanessa?” Hij maakte een praatje en vroeg toen of hij mijn nummer mocht. Ik zei nee en hij liep weg. En nu hoop ik dat hij nog wanhopiger is.’
Blijkbaar is er een psalm opgegeven, want door het gezang kan Allan niets meer van het gesprek volgen. Hij kijkt naar de koster die vlak bij de nooduitgang zit en voor de rust tijdens de dienst moet zorgen. Maar de koster bladert in zijn psalmen boekje en lijkt niets te hebben gehoord. Hij maakt in ieder geval geen aanstalten om de dames, die Allan binnen duidelijk kon horen, tot de orde te roepen.
Naar hem fluiten en nacht in, nacht uit op het raam van zijn ouderlijke woning kloppen flitst het door hem heen.
‘Geef mij liefde voor de nachten waarin je mij liet smachten. Jij wilt dus kindjes met mij maken, Vanessa?’
mompelt hij zich inbeeldend dat hij Vanessa haar warme adem in zijn nek voelt. Dat zij hem kust en streelt over zijn hele lichaam, dat hij haar zwarte lokken voelt kriebelen in zijn gezicht en dat de kus op zijn mond vol van verlangen is.
Vastberaden staat hij op en loopt de bank uit langs zijn ouders die vreemd opkijken, rechtstreeks de kerk uit. Eenmaal buiten loopt hij om de kerk heen richting de nooduitgang. Binnen klinkt het ‘Opent uwen mond’ dat door de organist langzaam en monotoon in gang is gezet. Hier heeft het gesprek plaatsgevonden denkt hij. Met driftige passen loopt hij vol verwachting de hoek om. Vanessa en Suzanne zijn echter in geen velden of wegen te bekennen. Hij kijkt om zich heen. Dan ziet hij door de ochtendmist iemand rennen aan het einde van de straat. Net binnen zijn blikveld om snel weer plaats te maken voor de mist. Er wordt geroepen: ‘Allan, schatje, ik ben in het Bentwoud!’
‘Vanessa!’ Hij wil het op een rennen zetten naar haar toe, maar hoort haar “nee” van vannacht nog in zijn oren nadreunen en weigert daarom toe te geven aan zijn impuls om op haar af te snellen. Zou ze daar in het bos een tentje in de oktobermist hebben opgezet om met hem te kunnen vrijen? En zou hij dan meer durven dan haar aan te spreken? Zijn hormonen zijn zo wild als zijn geest onrustig is. Wat wil Vanessa met haar zwarte lokken en grote blauwe ogen van hem? Liefde voor één nacht of, beter gezegd, vandaag in een tentje? ‘Goed Vanessa’, praat hij zich moed in, ‘jij krijgt mijn liefde en het maakt mij niet uit hoe.’ Met grote stappen beent hij in de richting waar haar stem wegstierf en haar schim in de mist verdween. Plots hoort hij haar in de verte roepen:

Reacties

Dave89
Laatst aanwezig: 6 dagen 17 uren geleden
Sinds: 14 Jan 2016
Berichten: 362

Hoi Cornelis en het toetsenbord,

Wat wil je precies van ons weten over je tekst? smile

Cornelis en het...
Laatst aanwezig: 15 weken 5 dagen geleden
Sinds: 1 Nov 2015
Berichten: 5

Hoi Dave. Dank voor je reactie.
Duidelijkheid of de gekte begrijpelijk is uitwerkt..
Dat wordt overigens duidelijker na deel twee die ik er nog op ga zetten.
Welterusten! Ik ga pitten

Dave89
Laatst aanwezig: 6 dagen 17 uren geleden
Sinds: 14 Jan 2016
Berichten: 362

Die van Allan of van Vanessa? Ik vind ze allebei knettergek; zij die een kind van een achttienjarige wil en hij die het hoort en de kerk uitloopt om het kind te maken. Is dat wat je bedoelde?

Misschien een paar algemene tips voor je tekst:
- Je schrijft vanuit Allan. Ga dan ook uit van zijn zintuigen en blijf bij je personage.

- Het viel mij op dat je in het dialoog vaak de namen gebruikt van hun gesprekspartner (Zeg, Vanessa. Nee joh, Suzanne. Vanessa, wat wil je. Ik ben hier, Allan). Het voelt heel onnatuurlijk

- Ik vind het dialoog niet heel vloeiend lopen in het algemeen. Ik denk niet dat mensen echt zeggen: Ik zag zijn gezicht dat een beetje witjes zag. Met grote ogen van verlangen en een hoopvolle stem. Dat is best een theatrale vertelling, toch?

Wat ik trouwens goed vond was dat je de omgeving zo hier en daar terugbracht door middel van de psalmen of andere kerkzaken.

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 37 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5148
Cornelis en het toetsenbord schreef:

Hoe hoog vind u de kwaliteit en wat is uw indruk?

Mijn indruk is; dat de kwaliteit niet hoog is.

Cornelis en het toetsenbord schreef:

Als er van iemand iets uitgaat, is het wel van hem.

Van iedereen - dood of levend - gaat iets uit.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Cornelis en het...
Laatst aanwezig: 15 weken 5 dagen geleden
Sinds: 1 Nov 2015
Berichten: 5

bedankt Dave,
Dank Yrret
Have a great day big grin

Arjen Pennist
Laatst aanwezig: 1 dag 17 uren geleden
Sinds: 6 Dec 2016
Berichten: 117

Hoi Cornelis,
Ik begrijp wel de reacties van de andere lezers.

Het is een moeilijk stuk om de belevenis van Allan, die in een psychose zit, goed te begrijpen.
Ik denk dat je dat meer moet laten doorschemeren. Niet iedereen kan zich verplaatsen in iemand die in een psychose zit.

Als je het een paar keer leest, wordt het wel duidelijk.

Mijn advies is: Maak in het begin duidelijker, dat hij in een psychose zit, door het gewoon te noemen.

Succes!

Harryhol
Laatst aanwezig: 5 uren 54 min geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1537

Als je wilt laten zien hoe het is om een psychose te hebben, laat dan je hoofdpersoon iets willen wat door de psychose wordt verstoord. Je tekst is nu gewoon een rammelend geheel zonder focus. Dat komt omdat de hoofdpersoon geen duidelijk doel lijkt te hebben.

Schrijf als oefening eens een scene waarin je HP probeert een brood te kopen bij de bakker, maar dat hem dan opeens een aanval overkomt. Hoe gaat hij daar mee om? Weet hij wat er gebeurt? Verliest hij zichzelf? Gaat hij van lucide op in de hallucinatie? En hoe reageert de omgeving? Schaamt hij zich? Etc Etc.

Dan is er een scene. Dan is er conflict (tussen de HP en zijn eigen wegglijdende verstand).

Literair tijdschrift Alice, onderdeel van Schrijven Magazine

Stuur je allerbeste verhaal of gedicht in naar ons eigen literaire tijdschrift.

Meer informatie
Jouw kidlit laten bespreken in Schrijven Magazine?

Stuur het in voor Tekstuur Kidlit! Meer informatie vind je in Schrijven Magazine.

Word nu abonnee!

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Iedere week de leukste schrijfwedstrijden? Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsb

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!