3 tips voor het schrijven van een tanka

Eerder blogde Greetje Kruidhof al over het schrijven van een tanka, een Japanse poëzievorm die wat wegheeft van een haiku. Hoe kan je zelf met deze bijzondere schrijfvorm aan de slag gaan? Greetje geeft je drie tips.

1. Lezen

Lees voordat je gaat schrijven wat tanka’s. Je kunt die bijvoorbeeld hier of hier vinden. Neem er de tijd voor, lees er niet te veel maar probeer jezelf te dwingen langzaam te lezen en de sfeer te proeven. Op die manier kom je in de juiste schrijfstemming voor tanka’s en heb je wat voorbeelden.

2. Start met een haiku

Heb je moeite om te beginnen? Gebruik dan deze vorm van de Duitse dichter Carl-Heinz Schulz: neem een haiku van jezelf of van een ander en maak daar een tanka van. Haiku’s die je kunt gebruiken om mee te beginnen, vind je bijvoorbeeld hier,

Neem je een haiku van een ander en je publiceert hem ergens, vermeld er dan altijd bij dat het gebaseerd is op de haiku van iemand anders!

3. Knippen

De eerste drie regels (die vormen een haiku) zijn eigenlijk één lange zin die je op de juiste plekken in stukken knipt. Maak eerst een zin van 17 lettergrepen en probeer die vervolgens zo in te delen dat je op de juiste plek een logische afbreking hebt.

Over de auteur

Greetje Kruidhof (1971) is dichter en geeft workshops Gedichten Schrijven aan particulieren en bedrijven. Zij publiceert in Liter, Hans Kluger en Op Ruwe Planken en wacht in spanning dit najaar af: dan verschijnt haar eerste bundel bij uitgeverij Manuzio. Workshop bij Greetje volgen? Kijk eens op deze website.