Afbeelding

4 tips voor het creëren van Young Adult personages.

Beeld Pexels

4 tips voor het creëren van Young Adult-personages

4 tips voor het creëren van Young Adult personages.Schrijven voor young adults kan moeilijk zijn. Vooral wanneer het lang geleden is dat je zelf een tiener was. Met deze 4 tips leer je hoe je een puberend personage creëert.

1. Leer je doelgroep kennen

Om te kunnen schrijven over young adults zul je ze moeten leren kennen. Breng tijd door met je eigen tieners of jonge neven en nichten. Door te luisteren naar hoe ze praten, waarover ze praten en waarom, leer je een heleboel. Een manier om te controleren of je personage en je dialogen passen bij de doelgroep is om een tiener om feedback te vragen. Zou een leeftijdsgenoot van hem dat woord gebruiken, of behoort dat woord tot de jongerentaal van een oudere generatie? Herkent hij zichzelf in de hoofdpersoon?

De waarheid is dat zelfs de generatie onder jou al anders praat en zich anders gedraagt dan de mensen van jouw generatie. Naast luisteren naar adolescenten helpt het ook om hun socialmediapagina’s in de gaten te houden. Kijk op Facebook of op Instagram wat ze liken, waar ze op reageren en hoe ze dat doen. Of volg hun Snapchat-verhalen. Het is bijzonder als schrijvers denken dat alleen uit hun eigen tienerjaren putten genoeg is. Niemand schrijft een historische roman zonder eerst onderzoek te doen. Datzelfde geldt wanneer het om young adults gaat.  

2. Omgaan met de harde wereld

De jongeren van tegenwoordig hebben toegang tot meer informatie dan andere generaties ooit gehad hebben. Ouders willen hun kinderen beschermen tegen de harde waarheid en lelijkheid van het leven, maar de harde waarheid vindt via internet en social media toch wel zijn weg naar de jongeren. Sommige schrijvers zullen hetzelfde doen: ze willen moeilijke, donkere thema’s lichter maken of zelfs helemaal niet bespreken. Dit heeft geen zin, want jongeren hebben het al gezien. Sterker nog: ze zijn er al mee geconfronteerd. Dus bescherm je personage niet van zaken als verkrachting, racisme, drugs, alcohol of seks, want dat zijn onderwerpen waar tieners het in het echte leven over hebben. Juist door deze onderwerpen aan te snijden in je verhaal zullen tieners zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon.

3. Hevige liefdes

Hormonen gieren door het lijf van een tiener, wat hevige liefdes kan veroorzaken. Wanneer ze iemand ontmoeten kan de vonk meteen overslaan. Deze verliefdheid kan ook een obsessie voor een persoon veroorzaken. Aantrekkingskracht is de grootste motivatie voor tieners om rare acties te ondernemen. Denk aan het spontaan gaan stotteren wanneer je je liefje ziet. Tieners hebben nog niet geleerd hoe je met deze overweldigende emoties omgaat. Zowel jongens als meisjes kunnen ineens zwaar verliefd worden op iemand en zich daardoor irrationeel gaan gedragen.

4. Zelfbeeld

Jouw ervaringen als tiener kunnen een belangrijke rol in je verhaal spelen. De manier waarop jij jezelf zag als tiener kan een manier zijn om je personage te karakteriseren. Was je iemand die vaak alleen was of was je populair, maar begrepen mensen je verkeerd? Werd je gepest, had je een slechte huid, had je veel seks of juist geen seks? Deze gevoelens en ervaringen, hoe recent of oud ze ook zijn, komen aardig in de buurt van hoe tieners zich nu voelen. Het adolescentschap is een mijnenveld. Gebruik de pijn die je toen voelde en stop dit in je verhaal.

Hoe jij jezelf zag als puber, wil nog niet zeggen dat iemand anders jou toen ook zo zag. Vraag aan een oude schoolvriend hoe hij of zij jou zag. Het antwoord kan je nog wel eens verbazen. Houd dit in gedachten wanneer je je young adult hoofdpersoon en bijfiguren neerzet.

Door Nicolette Hendriks

Techniek