Afbeelding

Links Lineke, rechts Ulrike

Stroopwafelblog deel 1: Van idee tot concept

Je hebt een creatief idee, een passie, een verhaal dat je heel graag in boekvorm wilt uitgeven. Waar begin je?!

'Jullie moeten eens samen praten’, zei een freelance-collega. Bij de eerste kop koffie ontstond een brainstorm. Ulrike - freelance journalist en conceptdenker - droomde van een culinair concept, Lineke - auteursbegeleider en uitgever - wilde altijd al eens zelf een boek schrijven. Samen bepaalden we de kaders:

- Het moest een gedrukt boek worden
- Over een culinair onderwerp
- Dat commercieel voldoende interessant zou zijn om een succes te worden

Dat laatste bracht ons al snel bij het thema Holland en Hollands trots. Ook goed voor de export, leek ons. Van drop en kruidkoek tot stroopwafels. Stroopwafels…Ja! 

Stroopwafelblog deel 1: Van idee tot concept

Dat boek bestaat vast al! Niet?? Hoe is het mogelijk, er was niets over te vinden! Oké, haast maken! Tuurlijk, je mag enthousiast zijn. Sterker nog, zonder dat lukt het niet. Maar ga wel gedegen te werk. Je kunt je maar een keer vergissen. Als je idee eenmaal staat, start dan met het voorwerk.

Veldonderzoek

We zetten alle thema’s en onderwerpen die ons te binnen schoten over stroopwafels letterlijk op een A4'tje. Daarna zochten we tot in den treure uit of en wat er al over geschreven was. Je wilt immers origineel zijn, en geen ‘Me too’-boek maken voor in de ramsj.

Het moest meer worden dan een standaard bakboek. Tijdens onze research kwamen we al snel de meest verrassende verhalen tegen van Nederlanders die ver weg in het buitenland stroopwafels gingen bakken. Op dat moment wisten we: dit gaat over veel meer dan koekjes bakken. We wilden een boek maken met dit soort persoonlijke verhalen, en met recepten. Hoe langer we zochten, hoe verbaasder we werden. We liepen tegen allerlei geestige weetjes aan over stroopwafels, tegen feiten en fabels, tegen gedichten, korte verhalen en schilderijen. Kortom, we wisten zeker dat we makkelijk een boek konden vullen met de stroopwafel in de hoofdrol.

Nog meer veldonderzoek

Wat begon als een gezellige strooptocht werd een grand tour. Na de theorie, gingen we langs bakkerijen en fabrieken om te zien, ruiken en voelen hoe zij stroopwafels bakken. We gingen langs bakkers, winkels en praatten op markten met stroopwafelverkopers en op straat met consumenten. We zochten recepten, we proefden stroopwafels. We verzamelden meer onderwerpen, knoopten contacten aan en lieten onze creativiteit nog even de vrije loop. De kleine koek werd een groot verhaal.

Je moet het voor je zien

En dan wordt het tijd om al die briljante ideeën te ordenen. Voor wie schrijf je jouw boek eigenlijk? Bepaal je doelgroep al in de conceptfase zo nauwkeurig mogelijk. Weet wie je publiek is en neem dat mee bij de verdere uitwerking. Probeer een beeld te krijgen van je kant-en-klaar product. Een concept bestaat uit de content (datgene wat je wilt vertellen) en de vorm (de manier waarop je het wilt vertellen). Denk ook na over een investeringsplan. Wat kost de productie van jouw boek en hoe denk je dit terug te verdienen?

Onderzoek waar en hoe je het boek kunt verkopen en/of leg het concept neer bij een eventuele sponsor. Denk in deze fase dus ook na over de opbouw van je boek, maak een mogelijke hoofdstukindeling, denk na over de verhouding tekst en beeld. Ons 1e A4'tje groeide uit tot een paar A4'tjes. Iedereen aan wie we dit voorlegden zei: doen! En de meesten aan wie we ons concept voorlegden, hadden zinnig commentaar, waarmee we onze eigen ideeën konden aanscherpen.

Benieuwd naar het resultaat? Blader hier het boek door, bestel hem en ren alvast naar de bakker voor een pakje verse stroopwafels voor jouw eerste recept of knutsel!

Tips van Ulrike en Lineke:

- ga los in de brainstorm
- baken af d.m.v. veldonderzoek
- verzamel enthousiaste mensen om je heen
- visualiseer je concept
- denk alvast na over doelgroep en financiering

Uitgeven

Techniek

Comments

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Lineke Eerdmans, Leuk onderwerp en lekker. Voor een auteursbegeleider en uitgever vind ik je tekst ietwat slordig. Paar dingetjes, ik kan het niet laten ;)
Stroopwafels…. Ja!
Het beletselteken bestaat uit drie puntjes.
Okay,
Oké
Tuurlijk, je mag enthousiast zijn. Sterker nog, zonder dat lukt het niet.
zonder enthousiasme lukt het niet
A4tje.
A4'tje
We zetten alle thema’s en onderwerpen die ons te binnen schoten over stroopwafels letterlijk op een A4tje.
Letterlijk zetten? schrijf wat je bedoelt. (We schreven/noteerden alle ... over stroopwafels op een A4'tje.)
kant-en-klare
kant-en-klaar
En de meesten aan wie ons concept voorlegden
aan wie we groet,

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Dries Arnolds, Dat is zo. Dit is wel een serieuze schrijfsite en een blog dient dat naar mijn smaak uit te dragen. Ik zal me in het vervolg inhouden. ;)

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als ik al enig recht van spreken heb, geef ik janpmeijers 100 % gelijk. Wanneer je een artikel publiceert met de bedoeling anderen iets bij te brengen, dan moet je ook professioneel schrijven. Het is trouwens onverstandig om lichtzinnig met dit marketingmiddel om te springen. The proof of the pudding is in the eating. De wafeltjes moeten we nog bakken en het boek moeten we ook nog kopen. Bij een kookboek dat 10 gr schrijft en 100 gr bedoelt, krijgt zowel de kok als de schrijver het te verduren. Het is trouwens niet de eerste keer dat ik bij het lezen een artikel vragen heb over het professionalisme. Een artikel moet meer zijn dan bladvulling. Maar het is niet omdat ik de inhoud een improvisatie vind, dat iemand anders er geen boodschap aan zou kunnen hebben. Zolang er niet teveel fouten instaan, is het te accepteren, anders gaat het opzet van deze website de mist in.