Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 348 - Hoed u voor brave ambtenaren

27 april 2021 - 13:28

 

W.A. weet duidelijk niet waar hij aan begonnen is. Hij denkt dat ik een brave justitieambtenaar ben, die hij met een gerust hart voor één dag het koningschap kan toevertrouwen Maar ik ben minder braaf dan mijn  gemantelpakte verschijning doet vermoeden. Mijn perfect gelakte rode nagels zijn uit op bloed. 

Ik moet wel meteen keihard aan de slag als ik de klus op tijd af wil hebben, dus geen geleuter meer. Eerst de tekst opstellen. Dat is niet zo moeilijk, want met één artikel zijn we wel klaar. O ja, en nog wat overgangsbepalingen voor wat er met de bezittingen moet gebeuren.  Daar gaan we.

Oké, dat kan er mee door; het hoeft geen wonder van wetgevingstechniek te zijn. Nu de memorie van toelichting. Die kan ook kort en bondig. Adviesje van de Raad van State eraan vastgeniet en op naar de Tweede Kamer maar. 

Nu een mooi vergaderverslagje schrijven. Ik laat ze lekker allemaal vóór stemmen - nou ja, vooruit, behalve de SGP dan. Zelfde soort verhaal voor de Eerste Kamer. Allemaal weer voor, behalve de staatkundig gereformeerden. De stakkers, dit moet voelen alsof de aarde onder hun voeten wegschuift en ze elk moment in een zinkgat kunnen vallen. 

Goed, dan nu nog even de de tekst voor publicatie in het Staatsblad opstellen en dan de pièce de résistance: de handtekening van de koning! 

Tataa! Gelukt! En nog net op tijd ook. 

Ik kijk met diepe voldoening naar mijn werk. Wat een ontroerende tekst; ik krijg er een brok in mijn keel van. 

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: 

Artikel 1. 

De Grondwet wordt aangepast in dier voege dat het Koninkrijk der Nederlanden met ingang van heden een republiek is. 

 

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 april 2021 - 19:57

Mooi op papier gezet, mooie truc en leuk personage. Ik zit me alleen nog af te vragen wat de SGP er mee te maken heeft, is dat vanwege hun standpunten over de monarchie?

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 april 2021 - 7:46

Schriftvervalsing is natuurlijk een strafbaar feit, maar je moet wat voor het goede doel over hebben, wat jij Tony?

Inderdaad, Fief, deze ambtenaar is verrassend doortastend.

Virtuosuo, de SGP is inderdaad onze meest koningsgezinde partij, oranjer krijg je ze niet.

MCH

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
28 april 2021 - 16:07

Driewerf hoera. Prima geschreven door een deskundige, een eigen bijdrage is deze week overbodig geworden.

Klein twijfeltje over de titel is Hoed met een t erachter?

Gi

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 april 2021 - 16:30

MCH, in Taaladvies staat dit : 'In het Nederlands wordt tegenwoordig geen onderscheid meer gemaakt tussen de gebiedende wijs enkelvoud en de gebiedende wijs meervoud. In het meervoud kwam er vroeger een -t achter de stam van het werkwoord: Komt allen tezamen. Tegenwoordig wordt de gebiedende wijs enkelvoud (zonder -t) ook gebruikt wanneer het bevel aan meerdere personen gericht is: Ga nu maar slapen, kinderen. De vorm met -t is verouderd. Hij komt alleen nog voor in enkele vaste verbindingen, zoals bezint eer ge begint.'

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 april 2021 - 8:37

Bedankt voor de uitleg Gi. Bespaart mij weer uitzoekwerk. Het is me al vaker opgevallen dat mensen sterk geneigd zijn om de -t alleen toe te voegen aan werkwoordsvormen die op een -d eindigen. Ik vermoed dat MCH geen twijfel had gehad als de titel was geweest "Pas op voor brave ambtenaren".

@MCH Eigen bijdrage overbodig? Ik verwacht nog een prachtig verhaal van jou deze week ;-)

MCH

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
29 april 2021 - 11:34

@ Aurora. Een eigen verhaal weet ik niet. Mijn insteek was (en is) precies gelijk aan dit stuk. Dus ik kan het anders opschrijven, maar het zou plagiaat blijven. Verder heb ik niet zoveel met Koningsdag incl. het onderwerp van de dag en zijn familie. Ik ben er nog op aan het broeden, maar een goed ei voel ik niet uitkomen.

@Gi. Bedankt. Ik twijfel hier vaker over en dat hoeft nu niet meer. Dit zijn net die regels die ik niet zeker weet en vergeet op te zoeken. Overigens, "Gaat u rustig slapen", klinkt in mijn oren wel goed, althans goed genoeg net als: "Past u allen op!" Maar dat kan de leeftijd zijn, ouderwets taalgebruik heeft soms zijn charme en kan een bedoeling nét even duidelijker maken (voor mij dan, anderen ergeren zich kapot). 

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 april 2021 - 12:02

@MCH Als jouw eerste idee bij dit onderwerp ook was om de monarchie onmiddellijk af te schaffen, ben ik je inderdaad voor geweest. Ik heb ook niks met koningsdag en koninklijke familie, dus ik had anders ook niet geweten wat ik had moeten schrijven.

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 april 2021 - 16:02

Mooi verhaal, Aurora, en een inhoud naar mijn hart. Je profiellogo en naam hebben mij altijd doen vermoeden dat we politiek gezien mijlenver uit elkaar liggen, maar hierin kunnen we elkaar vinden.

MHC,
Misschien voortaan even wachten met lezen tot je zelf een verhaal hebt geschreven? Overigens kunnen er wat mij betreft niet genoeg verhalen over de afschaffing van de monarchie komen.

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 april 2021 - 16:32

Hoezo, Musonius? Mijn profielnaam is de Latijnse naam voor Noorderlicht en mijn logo is een noordse stern, allebei refererend aan mijn Noordnederlandse (d.w.z. Friese en Groningse) afkomst. Wij zijn hier dol op benamingen met 'noord' erin, daar zit verder niks achter. En als je benieuwd bent naar mijn politieke voorkeur: die is al mijn hele leven uitges proken links van het midden. Valt dat even mee!

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 april 2021 - 16:40

Dank voor je verklaring, Aurora, dat valt helemaal mee! Mijn excuses voor de foute interpretaties, ik zag in de meeuw een verwijzing naar het logo van de PVV en in 'borealis' een verwijzing naar de speech van FvD-leider Baudet met zijn 'boreale wereld'. Nogmaals verschoning en fijn dat dit is rechtgezet.

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 april 2021 - 17:38

Jemig, ik was helemaal niet bekend met het logo van PVV. Ik vermijd zoveel mogelijk alle nieuwsberichten over dat soort partijen, maar zo zie je maar weer, dat dat niet altijd verstandig is. Mijn pseudoniem kan ik niet veranderen, maar ik ga eens rustig nadenken over een nieuwe profielfoto. 

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
2 mei 2021 - 17:36

Hallo Aurora, genoten van je verhaal. Bij dezen je benoeming tot leidinggevende in de vijfde colonner van de Republikeinse Partij.
En neem gerust je stern terug. De stern is een hoogvlieger en specialist. Dat ding van de PVV is een meeuw, en die kom je vooral in de stad en bij vuilnisbelten tegen. Agressief tegen alle andere vogels, en heeft als leefregel: "schijt aan alles, schijt op alles". 

 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 mei 2021 - 20:42

En neem gerust je stern terug. De stern is een hoogvlieger en specialist.

Vind ik ook, Aurora, de gedachte hierachter is erg mooi, en waarschijnlijk was ik, met mijn verknipte geest, de enige die er iets verkeerds in zag.
Maar een roos - het symbool van de Partij van de Arbeid - is natuurlijk ook mooi.

Gi

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 mei 2021 - 23:46

Aurora, in ons landje zijn we de koningen van het compromis: mag ik als nieuw logo het roodborstje voorstellen, is even agressief als de stern en het heeft een rood borstje, net als 'la rosa rossa'.

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2021 - 8:29

@Musonius, mijn stelregel bij het opstellen van contracten is altijd: als een intelligente lezer een bepaling heel anders interpreteert dan ik hem bedoeld heb, moet het anders. Dus jammer van de noordse stern, maar in combinatie met Borealis liggen misverstanden op de loer en ik wil liever niet met FvD en PVV geassocieerd worden. Wie weet hoeveel meer mensen die associatie hebben gemaakt?Heel goed dat je me er op hebt gewezen!

@Bobcom, ik voer graag de vijfde colonne aan. Dank voor de benoeming, ben zeer vereerd.

@Gi, ik vind het roodborstje wel een leuke suggestie. Wie weet switch ik nog een keer.

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2021 - 10:05

Voor je overstapt op het roodborstje: het is een agressief opdondertje dat volgens de overlevering zijn rode borstje dankt aan het feit dat hij Jezus bij de kruisiging een doorn uit het voorhoofd haalde. De bloedvlek is er nooit meer uitgegaan. En het fameuze "tikt tegen het raam" is niet omdat hij graag naar binnen wil maar omdat hij zijn spiegelbeeld in het venster te lijf gaat.

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2021 - 11:09

Hoi Gi, die kan niet Nederlands zijn. Een Nederlandse eigenaar had hem uiers gegeven om er Oranjemelk uit te halen en zo wat te verdienen.