Afbeelding

Vrouw bladert door kookboek

Pexels

Kookboek schrijven

Wil je een kookboek schrijven? Het schrijven van een goed recept is niet eenvoudig. De tekst moet leesbaar, overzichtelijk en vooral begrijpelijk te zijn. Een goed recept bestaat uit meer dan alleen de stappen die leiden tot een lekker diner, het probeert het denken van de lezer te doorgronden. De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 4 allerbeste tips voor je op een rij.

Kookboek schrijven - tip 1: Leef je in en wees stapsgewijs

Dit is bij het schrijven van recepten misschien wel belangrijker dan waar dan ook; je wil immers niet dat je gerecht in de soep loopt. Als receptenschrijver is het dan ook belangrijk dat je je recept kunt dromen en precies weet waar de valkuilen kunnen zitten, om de volgorde van de stappen te kunnen bepalen. Het begint bij een goede weergave van ingrediënten, vervolgens moet het recept op een duidelijke manier uitgeschreven worden, waarbij iedere stap duidelijk moet worden benoemd. De schrijver moet zich kunnen inleven in de beleving van de aanstaande keukenprins(es). Probeer het recept anders zelf vooraf een paar keer uit!

Kookboek schrijven - tip 2: Bepaal je doelgroep

Je doelgroep vooraf bepalen is belangrijk om te weten of je al vakjargon kunt gebruiken in je recepten. Kook je voor experts? Dan kun je in hartenlust smijten met termen als au-bain marie. Is het een startersrecept? Leg dan een uitgebreide woordenlijst aan voor achter in het boek waar je naar kunt verwijzen in je recepten, of leg de kookmethode kort en bondig uit in het recept zelf.

Kookboek schrijven - tip 3: Laat overbodige informatie weg

Terwijl je aan het koken bent, heb je niet de tijd om uitgebreide teksten te lezen. Je wilt weten waar je aan toe bent en wel onmiddellijk – het eten kookt immers doodleuk door en wacht niet op je. Als receptenschrijver heb je dan ook de taak om je te beperken tot wat nu echt belangrijk is en de overbodige informatie eruit te filteren. Beperk je tot wat de kok echt moet weten. Extra informatie kun je altijd nog toevoegen in de vorm van duidelijke foto’s.

Kookboek schrijven - tip 4: Zorg voor heldere vormgeving

Zorg ervoor dat je de stappen overzichtelijk aanbiedt, na elkaar en bij voorkeur allemaal op dezelfde pagina. Ook kun je de boel opfleuren met foto’s, die tevens een duiding kunnen geven over of je op de goede weg zit.

Lees hieronder nog meer tips over het schrijven van kookboeken!