3 ontwikkelingen in de boekenwereld van het afgelopen jaar

Als schrijver is het handig om op de hoogte te blijven van alles wat er speelt in de literaire wereld. Welke schrijvers winnen prijzen en welke trends zijn er? We delen 3 trends die ons zijn opgevallen het afgelopen jaar!

Booktok

Hoe kan je het gemist hebben: Booktok, een subpagina van TikTok, waar mensen in korte video’s boeken aanraden aan elkaar. Vaak op basis van bekende boekentropes of op basis van de emoties die boeken opwekken. Denk aan video’s met de titels boeken met een happy ending of boeken die me aan het huilen kregen. Het platform geeft de kracht om een boek enorm groot te maken. Omdat er veel jongeren op het platform zitten, zie je de grootste boost bij Young Adult boeken, maar ook literaire romans zoals The Secret History van Donna Tart worden ineens veel gelezen door jongeren. Met één goede video van een TikTokker kan een boek de lift in gaan. Zo werd het boek van een selfpublisher plots een bestseller, 11 jaar na publicatie!

Handig dus om als schrijver gebruik te maken van het platform. Je kan Booktokkers benaderen met de vraag of ze je boek willen lezen, of zelf video’s gaan posten over je schrijfproces en je boek.

Lees ook: Waarom jij als schrijver TikTok moet gaan gebruiken

Engelstalige boeken

In 2022 was één op de vijf verkochte boeken anderstalig.  Hoewel de jaarcijfers van het CPNB nog moeten uitkomen zal dat aandeel zal nu niet ineens heel anders zijn. Jongeren grijpen vaker naar een Engelstalig boek. Deels door TikTok, maar soms ook omdat Engelse boeken goedkoper zijn dan Nederlandse. Sinds 2018 hebben we zelfs een heuse Week van het Engelse Boek, waarbij je net als bij de Boekenweek, een novelle cadeau krijgt bij de aankoop van Engelstalige boeken.

Moet je nu meteen je boek in het Engels gaan schrijven? Nee, zeker niet. Engelstalige boeken zijn vaak van al bekende auteurs in de Verenigde Staten, de vraag is of je daarmee wil concurreren. Daarbij heb je dan ook een Engelstalige uitgeverij nodig, wat een extra complicatie is. Nederlandse boeken worden zeker nog veel verkocht, dus laat je niet afschrikken door de berichtgeving!

Limited editions

Ook overgewaaid vanuit de Verenigde Staten: limited editions! Dit zijn vaak nieuwe edities van populaire boeken met een nieuwe cover, kleurrijke zijkanten en extra’s in het binnenwerk. Deze zijn vaak vrij exclusief dus er zijn minder van gedrukt. Ook in Nederland worden de limited editions steeds populairder. Lennert Zonneveld, eigenaar van So Many Pages, een bedrijf dat boekenboxen en losse boeken verkoopt, ziet ook bij hen een groei: “Soms worden ze bij ons wel tien keer beter verkocht dan de gewone boeken,” vertelt hij in Schrijven Magazine Plus. Hij denkt dat boeken uit andere genres ook meer special editions zullen krijgen. “Denk aan Jill Mansel, die feelgood schrijft, of Stephen King, hij schrijft niet per se Young Adult maar heeft wel meerdere Nederlandse limited editions.”

Wat kun je hiermee als schrijver? Als je zelf je boek uitgeeft, kan je overwegen om je boek op een bepaalde manier speciaal te maken. Een bijpassende boekenlegger bij pre-orders bijvoorbeeld. Hoewel een limited edition waarschijnlijk duur is om te realiseren als selfpubber, houden mensen blijkbaar wel van iets speciaals en daar kan je op inspelen in je marketingplan!