4 interpunctiefouten die je direct moet afleren

veelgemaakte taalfoutenWist je dat mensen vaak te veel vraagtekens en uitroeptekens gebruiken???? Dit is geen goed idee!!
Denk jij nou: ‘Wat is hier mis mee?’, lees dan gauw verder. Deze vier interpunctiefouten moet je direct afleren…..

1. Meerdere uitroeptekens

Of je nou een boek, blog of gedicht schrijft: wees spaarzaam met uitroeptekens. En dan bedoelen we ook echt spaarzaam. Het is goed om enthousiasme te tonen in je tekst, maar als je hierin doorslaat gaan lezers zich ergeren. Gebruik nooit meer dan één uitroepteken.

Dus niet: ‘Ga weg!!!’ schreeuwde hij
Maar: ‘Ga weg!’ schreeuwde hij.

In deze zin kun je het uitroepteken in principe zelfs helemaal weglaten, want er staat ook al achter dat hij schreeuwde.

2. Meerdere vraagtekens

Net zoals je geen rij uitroeptekens mag gebruiken, moet je je ook beperken tot één vraagteken. Een vraag wordt niet extra vragend wanneer je meerdere vraagtekens gebruikt.

Dus niet: ‘Ga je echt met hem trouwen???’
Maar: ‘Ga je echt met hem trouwen?’

Als je duidelijk wilt maken dat iemand erg verbaasd is, kun je dat laten blijken aan zijn/haar houding. Veel schrijvers gebruiken dialoogattributies als zei hij verbaasd, maar hier moet je ook mee oppassen. Dat is een vrij luie manier van schrijven, het mooiste is als je duidelijk kunt maken dat iemand verbaasd is zonder dit letterlijk te benoemen. Show, don’t tell.


Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine

Nog geen abonee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu


3. Meer dan 3 puntjes achter elkaar

‘Laat maar weten of je nog zin hebt in het feestje…..’
Je zou het haast niet geloven, maar er zijn mensen die geen grenzen kennen wanneer het om puntjes gaat. Halve regels worden er soms gevuld om aan te duiden dat iemand afwachtend, sarcastisch of onzeker is. Doe dit niet! Het beletselteken bevat drie puntjes (…), en dit is het absolute maximumaantal dat je mag gebruiken. Let er ook op dat je het beletselteken niet te vaak inzet: twee keer per tekst is ongeveer de max.

4. Aanhalingstekens bij gedachten

Deze fout wordt helaas nog steeds vaak gemaakt. Wanneer jij of een personage iets denkt, gebruik je geen aanhalingstekens. Gedachten worden immers niet uitgesproken.

Dus niet: ‘Wat een lelijke trui,’ dacht ik.
Maar: Wat een lelijke trui, dacht ik.

Over de auteur

Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is Alle verhalen van Roald Dahl.

Dossier