Afbeelding

Lucinda Riley

Foto: Susannah Ireland

Bestsellerauteur Lucinda Riley overleden: ‘Het geheim van haar succes? De boeken zitten tjokvol verhalen’

Schrijfster Lucinda Riley overleed afgelopen vrijdag, maar ze is niet meer weg te denken uit de Bestseller 60 met al haar boeken in de Zeven Zussen-reeks. Weinig mensen wisten dat ze al een paar jaar aan kanker leed. Riley is 55 jaar geworden. “Lucinda liet een onuitwisbare indruk achter op iedereen die ze ontmoette, en op iedereen die zich verloor in haar verhalen,” laat haar familie in een verklaring weten. “Ze straalde altijd liefde en vriendelijkheid uit, in alles wat ze deed, en ze zal ons voor altijd blijven inspireren.”


De Zeven Zussen

Deze Ierse schrijfster van de bestsellerreeks De Zeven Zusters ontving voor het eerste deel een zelden uitgereikt Platina Boek van Stichting CPNB, omdat er meer dan 350.000 exemplaren van werden verkocht. Voor zowel deel 2, Storm, als voor deel 3, Schaduw, kreeg ze een Gouden Boek, omdat er van elk meer dan 200.000 exemplaren waren verkocht. Twéé gouden boeken voor één schrijver in hetzelfde jaar is nog nooit eerder gebeurd.

Het succes van Lucinda Riley

In Schrijven Magazine schreef redacteur Lidewijde Paris over het succes van de Zeven Zussen-serie. "Je moet heel veel te vertellen hebben, heel veel verhaal en inhoud hebben, wil je zulke dikke delen vol krijgen. Precies daar zit volgens mij een deel van het geheim van Rileys succes: de boeken zitten tjokvol verhalen.” 

Verder omschrijft Paris haar stijl als een ‘die moeiteloos schakelt tussen gedachten, dialogen, beschrijvingen, brieven, flashbacks, veronderstellingen, technische toelichting en historische context.' 

De techniek van het bouwen van een verhaal kan je zeker van Riley afkijken, meent Paris. “Ook als je literair wil schrijven. Uiteindelijk vertelt zelfs de meest literaire roman een verhaal. Vaak is dat tegenwoordig maar heel mager. En een mager verhaal: dat is wel het állerlaatste wat je Riley kunt verwijten!”

Komt deel acht nog uit? 

Het zevende deel, De Zevende Zus, verscheen begin dit jaar en stond (net als de andere delen) weken in de Bestseller 60. Het was de bedoeling dat het achtste en laatste deel in 2022 zou uitkomen. Of dit nog gaat gebeuren is onduidelijk. Uitgeverij Xanders heeft laten weten dat Riley wel een begin had gemaakt aan het boek. 

Bron: AD.nl en Schrijven Magazine 1 van 2021

Uitgeven