Afbeelding

Boek.be start het project Uitgeverij van de toekomst, gericht op het ontwikkelen van e-boeken.

Bibliotheken introduceren de B-reader

Nederlandse bibliotheken zullen in de toekomst met een eigen e-reader komen.De opkomst van e-boeken in bibliotheken brengt over de hele wereld veel teweeg. Zo ook in Nederland, waar de bibliotheken nu een eigen e-reader willen introduceren. Deze ‘B-reader’ moet veel exclusieve voordelen bieden en zou tevens een nieuwe abonnementsvorm met zich meebrengen.

Dat maakte de Vereniging Openbare Bibliotheken bekend met de presentatie van de strategische agenda De Bibliotheek levert waarde, die op 7 juni door de ledenvergadering van de organisatie is vastgesteld. Het plan is om in de periode van 2012 tot 2016 drie projecten van start te laten gaan, namelijk de Nationale B-reader, de Nationale Bibliotheekpas en de Nationale Bibliotheek Catalogus.

De B-reader zal bibliotheekleden voorzien van onder meer korting, een voorgeladen collectie e-boeks en toegang tot primeurs. Ook worden er nieuwe abonnementsvormen geïntroduceerd in combinatie met de e-reader. Het tweede project, de Nationale Bibliotheekpas, moet ervoor zorgen dat leden bij alle bibliotheken in het land terecht kunnen. Geleende boeken kunnen dan ook in elke lokale bibliotheek weer ingeleverd worden. Het derde project is de Nationale Bibliotheek Catalogus, een platform waarop klanten kunnen lenen, kopen, streamen en downloaden, of ze nu thuis, in de bibliotheek of onderweg zijn.

E-boekenmarkt

De e-boekenmarkt is de laatste paar jaren aanzienlijk gestegen. Hoewel het aantal verkochte e-boeken in Nederland in 2011 maar 1,6 procent uitmaakte van alle boekverkopen, is dat wel een verdubbeling ten opzichte van 2010. Cijfers voor 2012 zijn nog niet bekend, maar het vermoeden is dat deze een stuk hoger zullen liggen. In de VS is de trend duidelijker zichtbaar: de kwartaalomzet van e-boeken is daar voor het eerst hoger dan de omzet van hardcovers.

Bron

www.debibliotheken.nl/fileadmin/documenten/pdf_strategie/Branchestrategie/Branchestrategie_2012-2016_De_bibliotheek_levert_waarde_-_juli_2012.pdf