Dit waren de beste Nederlandse boeken van 2023

Welke boeken uit 2023 zijn de moeite waard om nog te lezen? Het einde van het jaar betekent ook nieuwe lijstjes van verschillende kranten. We hebben de lijsten van Het NRC, Humo, Het Parool en De Volkskrant vergeleken en deze 7 romans werden het vaakst benoemd! Goed dus om deze boeken te lezen, zodat je er nog eens wat van opsteekt als schrijver.

Ilja Leonard Pfeijffer – Alkibiades

Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta.

Sacha Bronwasser – Luister

In de roman Luister van Sacha Bronwasser reist de lezer naar het Parijs van nu en die van de jaren tachtig en belandt in een zinsbegoochelende zoektocht naar identiteit, vriendschap en schuld. In de verhaallijn van de jaren tachtig volgen we een Parijzenaar die als kersverse echtgenoot en vader een interne crisis doormaakt. In de recente tijdlijn volgen we zijn nieuwe au pair Marie, die naar de stad is gevlucht om het verleden achter zich te laten. De afwisselende perspectieven zetten regelmatig de lezer op het verkeerde been.

Rob van Essen – Ik kom hier nog op terug

Journalist Rob Hollander wordt door een oud-studiegenoot uitgenodigd langs te komen in Los Angeles. Daar biedt deze hem de mogelijkheid fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd, en zorgt een hereniging met een aantal medestudenten ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?

Afbeelding

Covers van beste Nederlandse boeken 2023

Joke van Leeuwen – Ik dacht dat jij

In Ik dacht dat jij geeft Joke van Leeuwen een eigen stem aan een man die met machteloze macht probeert zijn vrouw lief te hebben. Hij lijkt zichzelf ervan te willen overtuigen dat hij met reden woedend en jaloers kan worden, en dat terwijl hij haar regelmatig toevertrouwt zoveel van haar te houden. Zo mooi als de liefde begon, zo beklemmend wordt de manipulatie in deze pageturner, die vol vaart op een onontkoombaar maar onverwacht einde afkoerst.

Frank Nellen – De onzichtbaren

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev houdt Dani's jeugdvriend Pavel een geestdriftig betoog tegen het socialisme. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek. Zijn tocht voert hem langs zonderlinge mensen en verlaten oorden waar niemand meer iets te zeggen heeft. Waarom is Pavel verdwenen?

Bregje Hofstede – Oersoep

Oersoep is een lyrische leeservaring die bij vlagen meer wegheeft van een trip dan een roman. Via bevallingspijn, rugby, middeleeuwse mystici, en het innerlijke leven van een wortelkiem, onderzoekt Oersoep het verlangen naar zelfverlies in een onttoverde tijd.

Marja Pruis – Huiswerk

In Huiswerk is Clara Feij in het mooiste huis van Amsterdam komen wonen, vindt ze zelf. Schoonmaken laat ze over aan een stoet van werksters, gevlucht uit eigen land. Als Rose bij haar thuis komt, verandert alles. Hoe kun je iemand helpen, als je niets van haar weet? En hoe blijf je iemand vertrouwen, als alles tegen haar pleit?

Afbeelding

Covers beste Nederlandse boeken 2023

Bronnen: NRC, Humo, Parool, De Volkskrant