Dit zijn de winnaars van schrijfwedstrijd 'Het kerstdiner'!

In november en december organiseerden we, in samenwerking met De Schrijversacademie, schrijfwedstrijd Het kerstdiner. Ruim 800 inzendingen kwamen er binnen. Na lang wachten mochten we vanmiddag eindelijk de winnaars bekendmaken bij de prijsuitreiking in Amsterdam.

Op een gedeelde derde plek zijn geëindigd:
Verborgen (over)leven van Petra Zegerius en Joden vieren geen kerst van Bianca Nederlof

Op de twee plek staat: 
Engelennacht van Stijn Claeysier

En de winnaar is...
Het meisje met de zwavelstokjes – Janine Geerling 

Gefeliciteerd! Alle vier de winnende verhalende worden gepubliceerd in de tweede editie van ons literair katern Alice, dat in april 2018 verschijnt.

De jury was het unaniem eens over de inzending van Janine Geerling. Uit het juryrapport:

Een meisje staart naar de kaars die ze op tafel heeft gezet voor het kerstdiner en, terwijl iedereen erop los kakelt en de Kerstklassiekers deel I op repeat op hoog volume ook nog door alles heen schallen, verbeeldt zij zich hoe de vlam ervandoor gaat en alles om zich heen verbrandt. Maar uiteindelijk dooft de kaars in een keer uit en oma vraagt of ze nog erwtjes wil.
Een kort verhaal dat letterlijk als een nachtkaars uitgaat en toch een grote indruk maakt: met weinig woorden wordt de nachtmerrie van het familiekerstdiner beschreven, met de aanstellerige tante, de zorgzame oude oma, de obsceniteiten spuiende oom, de opgedirkte tante, de knorrige vader, de moeder die het kind nog even tafelmanieren wil bijbrengen…

Het is een bijzonder sfeervol en beeldend geschreven verhaal over een klein meisje dat zich vereenzelvigt met het reinigende vuur, maar geconfronteerd wordt met de machteloosheid van die ene kaars, die net als zijzelf niet tegen de banaliteit van dat hele gezelschap op kan.

Prijzen

1e prijs – schrijfopleiding van de Schrijversacademie naar keuze.
De Schrijversacademie biedt een pakket met literaire schrijfopleidingen van basisniveau tot professioneel schrijven. In totaal zijn er dertien opleidingen, waaronder het schrijven van romans en korte verhalen, van biografieën en van columns en blogs. Alle opleidingen zijn modulair opgebouwd en alle modules bestaan uit een flexibele combinatie van zelfstudie en groepslessen. Je leert immers niet alleen van de docent, maar ook van elkaar. De feedback van je medestudenten op wat je geschreven hebt, vormt een belangrijk onderdeel van het leerproces. Doe mee aan deze wedstrijd en misschien win je een opleiding ter waarde van €2250,- Meer informatie vind je hier.

2e prijs – een 5-daagse stilte- en schrijfretraite met Geertje Couwenbergh (t.w.v 659 euro) 
Geertje Couwenbergh is docent van de Schrijven Online Academie. Ze schreef het schrijfboek ‘Zin’, dat HP/De Tijd een ‘bron van inspiratie voor elke auteur’ noemt - en waarop dit programma is gebaseerd. Meer informatie vind je hier.

3e prijs– boekenpakket (bestaande uit Wees onzichtbaar van Murat IsikEen tragedie in New York van Maurice Seleky, Als dit zo doorgaat van Auke Hulst en Seringenmeisjes van Martha Hall Kelly) van uitgeverij Ambo|Anthos.