In 50 dagen schrijf je een novelle

Haar nieuwe feelgood-novelle Met liefde bezorgd is net uit. Verrassend genoeg is voor deze auteur zelf feelgood lezen wat stressvol geworden. “Het voelt toch een beetje als research,” vertelt Kaat De Kock. “Ik ben ook altijd bang dat ik onbewust een idee steel en niet meer weet dat ik het niet zelf heb bedacht.” Ze leest zelf het liefste thrillers, waar ze zich volledig in kan verliezen. Maar over feelgood schrijven weet ze wel alles, en wij mochten haar het hemd van het lijf vragen.


De ingrediënten

“Een feelgood moet voorspelbaar zijn, maar ook niet”, vertelt Kaat. “Aan de ene kant moet je de uitkomst hebben die de lezer verwacht, want dat maakt het lezen ervan geruststellend. Maar toch moet er ergens ook een kleine twist in zitten die verrast.” Daarnaast zijn herkenbare situatie belangrijk, zodat de lezer het gevoel heeft dat het hen ook echt kan overkomen.

In haar eigen boeken komt vaak een aantal dingen terug die ze zelf belangrijk vindt, zoals vriendschap. “Zeker voor singles is dat belangrijk”, benadrukt Kaat, “en dat zijn mijn personages meestal.” Verder zien we andere dingen terug waar zij van houdt, zoals: Ben & Jerry’s-ijs, gin-tonics, en katten. Er zijn dus veel verschillende ingrediënten die je kan gebruiken om je feelgood-verhaal op te bouwen. Maar ja, een novelle is een stuk korter dan een roman. Hoe pak je dat aan?

Roman VS novelle

Volgens Kaat zit het verschil vooral erin dat je maar één verhaal uitwerkt: een hoofdpersonage maakt iets mee. Bij een roman heb je vaak meerdere nevenpersonages en subplots die van belang zijn. “Daardoor is een novelle wel meer ontspannend om te schrijven”, vindt Kaat. “Al is het soms ook jammer, omdat je ideeën hebt die je weg moet laten.”

De drie ultieme tips voor het schrijven

“Schrijf elke dag 500 woorden en na 50 dagen heb je een novelle”, geeft Kaat als tip. Daarnaast raadt ze aan om door te schrijven, ook als je vastzit. Sla een stuk over of schrijf een slecht stuk, dat maakt niet uit. Door niet alles direct perfect te willen hebben, kom je er tenminste. En tot slot: wees niet bang voor clichés. Ten slotte is een goed uitgewerkte cliché helemaal niet storend.

De thematiek van een goede feelgood-novelle

Hoewel feelgood misschien bekend staat als een luchtig genre, betekent dat niet dat het geen zwaardere thematiek of normen en waarden met zich mee kan brengen. Zo komt in Kaats boeken bijvoorbeeld ook vaak terug dat niet iedereen perfect is.

Kaat is zelfs begonnen met schrijven door het idee van waarden achter een verhaal. “Ik las vroeger heel veel voor aan mijn dochter”, vertelt ze. “Hoewel de meeste boeken echt super waren, kwam ik soms ook verhalen tegen die ik minder vond passen bij de waarden die ik haar wilde meegeven. Dan veranderde ik stiekem wat aan de plot bij het voorlezen, wat resulteerde in verhalen op maat schrijven voor haar en uiteindelijk een eerste youngadultboek, Selfie, dat mijn doorbraak betekende.” Schroom dus vooral niet om naast de “standaard” ingrediënten na te denken over wat jíj echt belangrijk vindt in je verhaal.

Clichés, herkenbaarheid en een stukje van jezelf. Met die insteek en 50 dagen de tijd kan je zomaar een novelle schrijven. Succes!