Lapt het bedrijf achter ChatGPT het auteursrecht aan zijn laars?

Mona Awad en Paul Tremblay, twee boekenschrijvers, spannen een rechtszaak aan tegen OpenAI, het bedrijf dat de befaamde chatbot ChatGPT ontwikkelde. De auteurs beschuldigen OpenAI ervan dat ChatGPT onrechtmatig is getraind op boeken van auteurs, waarbij het bedrijf de auteursrechtwetgeving heeft geschonden. De auteurs eisen een schadevergoeding. Deze klacht zet nog eens een streep onder het belang van copyright.

Argwaan over ChatGPT’s antwoorden

Vorige week dienden Awad en Tremblay de class action-klacht in bij een federale rechtbank in San Fransisco, wat betekent dat zij de grotere schrijversgemeenschap representeren wier boeken mogelijk onrechtmatig zijn gebruikt. In de klacht staat dat OpenAI oneerlijk profiteert van gestolen geschriften en ideeën en er wordt opgeroepen een schadevergoeding te betalen namens alle auteurs in de Verenigde Staten wier werk gebruikt is. De argwaan, die leidde tot verder onderzoek voor het opstellen van de klacht, ontstond doordat ChatGPT zeer nauwkeurige samenvattingen genereerde van de boeken.

Boeken als trainingsmateriaal voor kunstmatige intelligentie

Het is de eerste rechtszaak tegen ChatGPT met betrekking tot copyright. Andres Guadamuz, een docent in Intellectueel Eigendomsrecht aan de Universiteit van Sussex, zegt in een interview met The Guardian: “De rechtszaak zal de onzekere grenzen van de legaliteit van acties binnen de generatieve AI-ruimte verkennen.” Boeken zijn vaak goed geredigeerd en van hoge kwaliteit. Daarom zijn ze ideaal voor het trainen van grote taalmodellen. Maar bedrijven als OpenAI gedragen zich alsof de wetten niet van toepassing zijn op hen, vindt Guadamuz. Deze confrontatie is een belangrijk statement. De huidige regelgeving rond AI is niet eenduidig en heeft daarnaast moeite met het bijhouden van de technologische ontwikkelingen.

Zorgen over het auteursrecht

Er heerste al langere tijd bezorgdheid over het kopiëren van auteurswerken en de (financiële) gevolgen daarvan. Sinds de komst van AI-tools zoals ChatGPT worden er steeds meer gesprekken gevoerd over het auteursrecht en de mogelijkheid om jouw werk als auteur te beschermen. Vorige maand publiceerde The Society of Authors bijvoorbeeld een lijst met ‘praktische stappen voor leden’ om zichzelf en hun werk te beschermen. In deze lijst staan tips met punten waar schrijvers op kunnen letten, zoals het verstrekken van licenties aan derden in te bakenen.

De advocaten van de auteurs laten aan The Guardian weten dat ze ervan uitgaan dat AI uiteindelijk zal voldoen aan de auteursrechtwetgeving. Net zoals gebeurd is met digitale muziek, tv en films. De openbaar gemaakte bronnen zullen gebaseerd zijn op gelicentieerde gegevens.

Bron: The Guardian