Afbeelding

Houten tafel met daarop een gevouwen krant, een notitieblok met pen, een zonnebril en een kop koffie.

Photo by Markus Spiske

Literair nieuws: Gevluchte kinderen krijgen boek en nieuw boek over Willem-Alexander

Gevluchte kinderen krijgen boek cadeau

Tienduizend gevluchte kinderen krijgen vanaf december de bloemlezing Een boek voor jou cadeau. In het boek staan verhalen, gedichten en illustraties van onder andere Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp en Jacques Vriens.

Het initiatief om kinderen in azc’s de boeken te geven komt van auteur Marit Törnqvist, zij vertaalde in 2017 al een uitgave van Een boek voor jou. Volgens haar moeten we wegen vinden om verbinding met elkaar op te zoeken, omdat de wereld steeds meer polariseert: “Een boek voor jou is een manier om bruggen te bouwen tussen culturen en mensen.”

Het boek is inmiddels vertaald naar het Farsi, Arabisch, Tigrinya, Somalisch, Koerdisch en Turks. Kinderen die een andere taal spreken, krijgen het tekstloze prentenboek Zaterdag van Saskia Halfmouw.

Bron: Singel Uitgeverijen

Vertalers van kinderboeken krijgen erepenning

Vertalers Rita Verschuur, Huberte Vriesendorp en Wiede Buddingh’ hebben voor hun vertalingen van kinderboeken een erepenning ontvangen. De CPNB zag na de uitreiking van de Filter Vertaalprijs voor kinder- en jeugdliteratuur aanleiding om ook vertalers van oudere kinderboeken te onderscheiden.

Naast de erepenningen is er ook een podcastserie over de vertalingen, genaamd Snoskommers, Zweinstein en de Kabaalstraat. Podcastmaker en tevens zelf schrijver en vertaler Edward van de Vendel noemt het een groot genoegen en een behoorlijke eer om “terug te kijken op de bijzondere taal die deze drie legendarische vertalers aan ons collectieve culturele geheugen hebben toegevoegd.”

Bron: Tzum.info

Nieuw boek over tien jaar koning Willem-Alexander

Er komt een nieuw boek naar aanleiding van de podcastserie Door de ogen van de Koning, over het tienjarige koningschap van koning Willem-Alexander. In het boek komen onder andere bijdragen voor van André Kuipers en Gerdi Verbeet, maar ook prinses Amalia werkt mee aan het boek.

De gesprekken uit de podcast, die Willem-Alexander voerde met Edward Evers, komen ook voor in het boek. Verschillende vieringen en rampen komen daarin aan bod. “Juist door de kans om te reflecteren heb ik nog meer zin om de volgende tien jaar vol goede moed en met veel energie in te gaan”, aldus Willem-Alexander. Het boek verschijnt op 28 november.

Bron: Nu.nl

Winnares NS Publieksprijs op nummer 1 in de Bestseller 60

Het boek dat vorige week de NS Publieksprijs won, De Camino, staat nu op nummer 1 in de Bestseller 60. Het boek werd in 2021 uitgebracht en haalde toen de zevende plek in de bestsellerlijst.

Auteur Anya Niewierra geeft aan dat ze ontroerd en erg dankbaar is voor de NS Publieksprijs. “Elke prijs is bijzonder, maar het winnen van een publieksprijs is extra speciaal.”

Het is niet de eerste keer dat de NS Publieksprijs op nummer 1 in de bestsellerlijst terecht komt, het is de derde keer in 21 jaar dat dit gebeurt. De Camino staat nu zeventig weken in de lijst.

Bron: Nu.nl

Uitgeven