Afbeelding

Een tafel met boeken, met op de voorgrond een soort dobbelstenen met de letters STUDY.

Photo by Pixabay

Nieuwe opleiding voor creatief schrijven in Amsterdam

Vanaf 2024 start de Vrije Universiteit Amsterdam met een nieuwe opleiding: Creatief Schrijven Nederlands. De bacheloropleiding duurt drie jaar en studenten zullen aan de slag gaan met een breed scala aan genres en onderwerpen, waaronder romans, podcasts, filmscripts en spoken word.


Er bestaan in Nederland al langer opleidingen en cursussen in creatief schrijven. Onder andere de Schrijversacademie, Hogeschool Utrecht en ArtEz bieden programma’s in creatief schrijven aan. Het bachelortraject van VU Amsterdam is de eerste op universitair niveau en is een vervolg op andere minoren die de universiteit aanbiedt: De schrijfacademie en Aan de slag met Literatuur. Na het bachelortraject kunnen studenten doorstromen naar een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid Nederlands, of een Research Master volgen.

Volgens VU Amsterdam staat het ontdekken van plezier in taal en literatuur tijdens de opleiding centraal. Op de site staat vermeld: “Er wordt een academisch kader geboden, gericht op theorieën over creatief schrijven, story telling, heden en verleden van het literaire veld en Nederlandse literatuur in een internationale context.”

VU-hoogleraar in Moderne Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel geeft ook aan aandacht te besteden aan de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie. Volgens de school ontwikkelen studenten een eigen stijl via literaire ontwikkelingen. “Het geeft hen uitzicht op interessante banen, niet alleen in de wereld van schrijvers, journalistiek en nieuwe media maar ook in het onderwijs waar nieuwe leerkrachten hard nodig zijn.”

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam