Afbeelding

Unsplash.com

Overzicht literair nieuws week 12

 Literair Nieuws week 12 Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Oud-stadsdichter Amsterdam overleden

Vrijdag 16 maart overleed dichter en schrijver F. Starik aan een hartstilstand. Zijn uitgever Nieuw Amsterdam maakte dit bekend: 'We verliezen in hem een vriend, en een bevlogen dichter en schrijver.'

F. Starik (pseudoniem van Frank von der Möhlen) was stadsdichter van Amsterdam van 2010 – 2012 en sinds 2002 beheerder van de Amsterdamse Poule des Doods. Deze groep dichters van wisselende samenstelling schrijft en draagt gedichten voor bij eenzame begrafenissen. Starik schreef twee boeken over dit onderwerp: De eenzame uitvaart en Een steek diep. Schetsen van verloren levens.

Naast deze boeken zijn er verschillende dichtbundels en romans van zijn hand verschenen. Hij trad regelmatig op, bijvoorbeeld op festivals als Lowlands en Oerol en Dichter bij huis. Op zondag 11 maart trad hij nog op, op het internationale dichtersfestival StAnza in Schotland. Starik werd 59 jaar.

Bron: Tzum.info

Sterfdag Hugo Claus herdacht

Maandag 19 maart was het precies 10 jaar geleden dat schrijver Hugo Claus overleed. De schrijver is vooral bekend van zijn meesterwerk Het verdriet van België. Daarnaast schreef hij vele romans, essays en gedichten. Hij wordt wel gezien als de grootste schrijver van België. Op diverse plaatsen wordt dan ook stilgestaan bij zijn sterfdag.

Radiomaker Eva Moeraert en Claus-expert Kevin Absillis van de Universiteit Antwerpen maakten een audiowandeling. De wandeling 35 jaar Het verdriet van België is gratis te downloaden op smartphone en tablet via de app izi-travel. De komende tijd zijn er verschillende exposities, lezingen en bijeenkomsten te bezoeken over het leven en het oeuvre van Hugo Claus. Een compleet overzicht vind je hier: www.letterenhuis.be.

Bron: Trouw 

Nederlandstalige Literatuur in de spotlight Leipziger Buchmesse

Van 15 tot en met 18 maart vond de Leipziger Buchmesse plaats. Op deze op een na grootste boekenbeurs in Duitsland, en op het festival Leipzig Liest, dat gelijktijdig plaatsvond, werd Nederlandstalige literatuur onder de aandacht gebracht.

Op verschillende podia in de stad verschenen Nederlandse en Vlaamse schrijvers zoals Esther Gerritsen, Pauline de Bok, Ernest van der Kwast en Herman Koch. In de talkshow Das Blaue Sofa werden twee Nederlandse schrijvers geïnterviewd over hun zojuist in Duitse vertaling verschenen boeken: Herman Koch en Connie Palmen.

Ook Illustratoren waren zichtbaar aanwezig. Tijdens de beurs illustreerden Jeroen Funke, Anne Stalinski, Charlotte Dumortier en Waco live in het Atelier Parade. En er was aandacht voor digitaal lezen. Verschillende literaire apps kwamen aan bod, zoals Hartenjager van Arnon Grunberg, een literaire dating app.

Bron: Letterenfonds 

Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018

Op 13 maart werd de Inktaap 2018 uitgereikt aan Martin Michael Driessen voor zijn verhalenbundel Rivieren. De schrijver nam zijn prijs in ontvangst tijdens de feestelijke slotavond in de Rotterdamse Doelen. De literaire jongerenprijs is een initiatief van Passionate Bulkboek, een organisatie die zich inzet om jongeren voor cultuur in het algemeen en literatuur in het bijzonder te interesseren. Jongeren uit de bovenbouw lezen de winnende titels van de Fintro Literatuurprijs, de ECI Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs en kiezen uit deze werken hun eigen winnaar. Anderen genomineerden dit jaar waren De tolk van Java van Alfred Birney en WIL van Jeroen Olyslaegers. De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt.

Bron: lezen.nl 

Uitgeven