Start » Nieuws » Schrijf je fit met Januari schrijfmaand 2017 – Opdracht #3

Schrijf je fit met Januari schrijfmaand 2017 – Opdracht #3

10 Januari 2017

Ook dit jaar is de Januari Schrijfmaand terug! Een maand lang, elke week op dinsdag en vrijdag publiceren we twee schrijfoefeningen van 4 verschillende schrijfcoaches om in conditie te komen. Schrijfcoach Maria van Deutekom verzorgt deze week de opdrachten. 

Over de schrijfcoach 

Maria van Deutekom is cultureel ondernemer en eigenaar van Verhalenhuis. Van huis uit is Maria docent Nederlands en Drama. Als storyteller schrijft ze verhalen en laat die klinken voor publiek. Als theaterregisseur schrijft en regisseert ze theaterstukken en geeft een eigen draai aan bestaand repertoire. Ze stimuleert anderen tot schrijven bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten waar ze eerder werkte als directeur en onderwijsontwikkelaar. Voor meer informatie zie: www.verhalenhuis.nl

Opdracht #3: Fotoshoot

Een verhaal is een personage en een personage is een verhaal. Personages zijn het kloppende hart van verhalen. Eeen boeiend personage vraagt om een verlangen. Waarom doen personages wat zij doen? Wat is hun ambitie, wat drijft hun handelen? Personages hebben een eigen achtergrond een verleden en een toekomst. 

Hoe vindt een schrijver een personage? Je kunt uitgaan van eigen ervaringen of je verbeelding gebruiken. Pak een krant of een tijdschrift en ga op zoek naar een foto van een persoon die je triggert. Knip die foto uit en leg hem voor je op een lege tafel.

Wie zou dit kunnen zijn? Wat is er met deze man, vrouw of kind aan de hand? Op welke plaats kom je zo iemand tegen? Wanneer leefde deze figuur? En het belangrijkste van alles: wat wil dit personage, wat is haar grootste angst of zijn diepste verlangen?

Schrijf een fragment van 250 woorden (ca. ½ A4-tje ) waarin de lezer kennis maakt met je personage. Laat je personage in de tekst tot leven komen zodat de lezer ziet wat ze doet en hoort wat ze zegt. 

Zodra je de opdracht gemaakt hebt, kun je het verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen Maria en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo in zijn werking:

  • Klik op deze link
  • Voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel) en klik op 'Bewaren'
  • Wacht op feedback of geef eventueel feedback op andere verhalen.

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijf je fit met Januari schrijfmaand 2017 – Opdracht #2
- Schrijf je fit met Januari Schrijfmaand 2017 – Opdracht #1
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement

Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 26,50 én 3 cadeaus!

Profiteer nu!