Afbeelding

Pepernoten met in het midden een Sinterklaas schuimpje

Foto: Pexels

Schrijf je sinterklaas of Sinterklaas?

Sinterklaas is afgelopen weekend in Nederland aangekomen. Naast de vraag ‘wat staat er op je verlanglijstje?’, roept dit ook de vraag op: hoe schrijf je Sinterklaas-sinterklaas eigenlijk?

Met een grote S

De regels wat betreft Sinterklaas of sinterklaas zijn niet heel streng, maar over het algemeen schrijf je Sinterklaas met een hoofdletter wanneer je verwijst naar dé Sinterklaas: de enige echte, zeg maar. Sinterklaas is een eigennaam en moet dus, net zoals bijvoorbeeld James Bond, met een hoofdletter geschreven worden. Ook Zwarte Piet, Kleurenpiet en Hoofdpiet schrijven we met een hoofdletter.

Met een kleine s

Sinterklaas zonder hoofdletter komt ook soms voor, maar hierbij gaat het dan volgens de regels niet om de enige echte Sinterklaas. Sinterklaas is dan een soortnaam in plaats van een eigennaam. Kijk maar naar de volgende zinnen:
‘We moeten nog een sinterklaas regelen.’
‘De sint bij ons op school had dezelfde schoenen als mijn vader’.’
‘Een grote groep sinterklazen verzamelde uit protest bij het gemeentehuis.’

In deze gevallen mag je er ook gewoon voor kiezen om Sinterklaas alsnog met een hoofdletter te schrijven.

Sinterklaasavond of sinterklaasavond?

Over de schrijfwijze van Sinterklaasavond bestaat niet echt eenduidigheid. Volgens de officiële spelling schrijf je het met een kleine letter, maar volgens de Spellingwijzer Onze Taal schrijf je het met een hoofdletter omdat het om een feestdag gaat.
Samenstellingen die beginnen met de naam van een feest maar zelf geen feest aanduiden zoals sinterklaasgedicht en sinterklaaskostuum, worden altijd met een kleine letter geschreven.

Bron: Onze Taal

Dossier