Start » Nieuws » Schrijfprobleem #22: je manuscript niet los kunnen laten

Schrijfprobleem #22: je manuscript niet los kunnen laten

29 Oktober 2012

Veel schrijvers kunnen hun manuscript niet loslaten.Als je na een jaar je boek nog steeds niet hebt weten te verkopen, wordt het tijd om je op een nieuw schrijfproject te richten.

Sommige schrijvers maken een boek binnen een paar maanden (of korter!), maar voor de meesten is het een proces dat jaren kan duren. Vooral een eerste manuscript komt vaak pas na een flinke lading bloed, zweet en tranen tot stand. Het is een natuurlijke reactie dat je (emotionele) waarde aan het product hecht, maar soms speelt dit je parten.

Kun je het manuscript bij geen enkele uitgever onderbrengen, dan kun je het altijd in eigen beheer uitgeven. Maar is dat wel verstandig? Vraag jezelf eerst af waarom niemand het manuscript aanneemt. Is het centrale idee van het verhaal misschien te onduidelijk, of is de plot niet aangrijpend genoeg? Houd rekening met de mogelijkheid dat dit manuscript er gewoonweg niet doorheen zal komen, want schrappen en herschrijven zijn geen wondermiddelen.

De oplossing: neem afstand van je werk en ga verder met een volgend project. Je leert immers door te blijven schrijven, dus het volgende manuscript zal er alleen maar beter op worden. Als je blijft vasthouden aan een project dat weinig kans op slagen heeft, zul je schrijftechnisch ook geen vorderingen maken.

Het klinkt misschien alsof je contact moet verbreken met een goede vriend, maar soms is het gewoon tijd om een manuscript op te bergen in een donkere hoek. Bedenk ook dat veel bekende auteurs pas een manuscript wisten te publiceren toen ze er al meerdere hadden geschreven. Volharding is niet een slecht iets, maar als je na een jaar nog niet je boek hebt weten te verkopen, richt je dan op een nieuw project.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #21: te veel personages
- Schrijfprobleem #20: verkeerd gebruik van flashbacks
- Schrijfprobleem #19: een onduidelijke synopsis
- Schrijfprobleem #18: een slecht functionerende schrijfgroep
- Schrijfprobleem #17: voor de markt schrijven


Tags:
Neem een abonnement op Schrijven Magazine.

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine. Profiteer van onze superaanbieding!

Korting én cadeaus!
Lees Schrijven Magazine

Alles wat je moet weten over het Letterenfonds, expert Esther Gerritsen over dialogen, en nog...

Lees meer
Literaire agent

Lees het lentenummer van Schrijven Magazine. Word vóór donderdag 22 maart 16:00 u. abonnee...

Meld je aan
Schrijven Magazine

Maar nog geen abonnee? Je hebt tot donderdag 22 maart 16:00 u.!

Word abonnee!