Schrijven Online Academie: 'Lust in je leven door schrijven' helemaal vernieuwd

Een van de meest geliefde cursussen van de Schrijven Online Academie is Lust in je leven door schrijven van Geertje Couwenbergh. De cursus is helemaal vernieuwd. Wij geven vast een sneak preview!

De cursus bestaat uit vier lessen:

1. Eerste gedachte, beste gedachte

Je hoeft geen rekening te houden met grammatica, komma’s, hoofdletters en zinsopbouw. Je hoeft niet iets interessants of origineels te zeggen. Sterker nog, vaak nodig ik mijn cursisten uit om zo slecht mogelijk te schrijven als ze kunnen. Voorlopig hoef je wat je schrijft niet te delen, niet met mij, niet met anderen. Je mag je schrijfsels verbranden of opeten nadat je klaar bent, het maakt niet uit. Deze cursus is er niet op gericht een indrukwekkend eindproduct af te leveren. Het beoogde eindproduct is een hernieuwd vertrouwen en zin in schrijven. Je zult hierbij merken dat op die vruchtbare bodem de essays, boeken, blogs, scenario’s en dagboeken die je wilt schrijven, als paddenstoelen uit de grond schieten.

2. Belichaamd schrijven

Je lichaam doet niet aan herinneringen, maar is één gonzend nú, waar je hele verleden onderdeel van uitmaakt. De grootste of meest invloedrijke ervaringen kun je conceptueel wel verwerken, maar je lichaam houdt ze vers en vlak onder de oppervlakte. En dat maakt je lichaam niet alleen je onomstotelijk enige schrijfinstrument, maar ook het meest krachtige en eerlijkste. Je merkt dat alleen al aan je eerste gedachtes. Die krijgen hun energie omdat ze fysieker zijn dan tweede en derde gedachtes. Ze komen direct uit de eerlijkheid van je lichaam. De weerloosheid van je alvleesklier. Het verlangen van je longen. De naaktheid van je huid. Het zijn niet de slimme gedachtes die we als doorbakken hamburgers tien keer omdraaien in de benauwdheid van je conceptuele geest. Ze zijn rauwer. Onhandiger. Echter. Leren schrijven met je hele lichaam en niet alleen met je brein, is dus essentieel voor een schrijver.

3. Je innerlijke criticus bevrienden

In vrijwel iedere schrijfcursus die ik geef valt me op voor hoeveel mensen de criticus een obstakel vormt in hun schrijfleven. Zelfs de meest getalenteerde schrijvers lijken er niet aan te ontsnappen. Het idee dat je middelmatigheid nooit zult ontstijgen en je beter iets anders, iets nuttigers kunt doen, beperkt zich bovendien vaak niet alleen tot schrijven. Die twijfels kunnen hele carrières, relaties en levens ondermijnen. Wat schrijven bijzonder maakt is dat het je innerlijke criticus heel zichtbaar maakt. En wanneer het zichtbaar is, wordt het werkbaar.

4. Eetbaar schrijven

Waar schrijfbeoefening aan niets hoeft te voldoen, moet eetbaar schrijven dat wel: het moet verteerbaar en voedzaam zijn of minstens heel erg lekker. De schrijfbeoefening die we tot nu toe hebben gedaan is vaak niet direct eetbaar. Het is te rauw om iemand te voeren en zou als een baksteen op de maag liggen. In een workshop elkaar je ongepolijste stukken voorlezen is heel krachtig . Je ontdekt een hele andere kant van je schrijfbeoefening. 
Ik trek dan ook een dikke vette lijn tussen een schrijfbeoefening en eetbaar schrijven. De eerste is veilig, vrij, ongecensureerd en de tweede is geschaafd, overdacht en hapklaar. Deze les gaat over hoe de een kan overlopen in de ander. Hoe je koekjes van eigen geest kunt bakken - zonder bedolven te worden onder een berg van recepten, van regels over hoe-het-moet.

Geertje geeft tips, deelt haar eigen ervaringen en geeft praktische oefeningen om mee aan de slag te gaan. Deze variëren van ‘Schrijf over de onderbroek die je op dit moment draagt’ tot ‘Schrijf alle duistere gedachten van je innerlijke criticus op’.

Ervaringen van andere schrijvers

Hoe hebben andere deelnemers van deze cursus de lessen ervaren? Dit zeggen ze erover:

Het is een hele speelse, positieve begeleiding. Dat is wezenlijk anders dan bij de meeste andere schrijfcursussen waar het toch meer op presteren draait. Dit zou je eigenlijk eerst moeten doen. Echt 'anders dan anders' in goede zin. ... het heeft me verrast en nieuwe inzichten gegeven en de manier waarop had ik van tevoren niet kunnen bedenken.

Fijn om in mijn eigen tempo te werken.

Feedback was snel, to-the-point, motiverend en inspirerend.

Goeie feedback. Positief, motiverend, stimulerend.

Over Geertje Couwenbergh

Docent: Geertje Couwenbergh is columnist en auteur van vijf boeken, waaronder het populaire 'Zin', het boek dat HP/De Tijd een 'bron van inspiratie voor elke auteur' noemt. Ze publiceert in bladen als The Optimist, Happinez en Rebelle Society. Daarnaast begeleidt ze al bijna tien jaar honderden schrijvers in haar unieke schrijfprogramma's. Ontdek meer over Geertje en haar zojuist verschenen boek Lieve Dot: 69 Dilemma's & Radicaal Eerlijk Advies.