Afbeelding

Show don't tell

Afbeelding: Pexels

Show, don’t tell? Vergeet het snel!

Iedereen kent het schrijfadvies ‘Show, don’t tell’. Maar dat was precies niet wat Anjet Daanje deed toen ze haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris schreef. Toch kwam het boek in de bestsellerlijst terecht. In het komende nummer vertelt Anjet je waarom ze koos voor een ouderwetse verteltechniek en waarom dat voor jouw verhalen ook een goed idee kan zijn. 


Luidt een van de beroemdste schrijfadviezen wereldwijd niet Show don't tell? Zeker. Wie schrijft in scènes en daarbij gebruik maakt van beelden en specifieke details – met andere woorden showing (vertonen) – zorgt voor een levendige leeservaring. De lezer krijgt de ruimte om zelf conclusies te trekken over personages/verhaal in plaats van dat alles wordt voorgekauwd, letterlijk verteld.

Toch prijkt er momenteel een roman op de bestsellerlijsten die ook nog eens geprezen wordt door critici en waarin meer dan 600 bladzijden lang wordt verteld. Waarom heeft Anjet Daanje gekozen voor deze techniek?

1) Een Brontëverhaal

Het lied van ooievaar en dromedaris is een roman die zich moeilijk laat samenvatten. Hoofdpersoon Eliza May Drayden is gebaseerd op de beroemde negentiende-eeuwse Emily Brontë, auteur van Woeste hoogten. Daanje schreef elf verhalen over de tijd na Brontës dood. In elk van die vertellingen waart de geest van Drayden – soms letterlijk – rond. Daarnaast bevat deze roman fragmenten uit (fictieve) biografieën over de Brontës.

De zussen Brontë  – Anne, Charlotte en Emily – schreven heel vertellend. Dat was gebruikelijk in de negentiende eeuw. Zo heeft Anne Brontës roman De huurder van Wildfell Hall de vorm van een brief waarin de hoofdpersoon zijn verhaal brengt.

Het is dus passend dat Daanje in deze roman die, naast een heleboel andere dingen, een hommage is aan de Brontës, gekozen heeft voor die vertellende stijl.


Ook de resterende drie tips lezen waarom laten zien soms beter is dan vertellen? Je leest het in de komende editie van Schrijven Magazine.

Abonnees ontvangen deze editie omstreeks 2 december in de brievenbus. Ben je nog geen abonnee? Meld je aan vóór 18 november 23.59, dan krijg ook jij dit nummer thuis.

Ja, graag!         Geef Schrijven Magazine cadeau