Afbeelding

Woordenboek

Foto door icon0.com via Pexels

Van Dale voegt het woord zkv toe en boek Anne Frank uit handel

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Van Dale voegt het woord zkv toe

Op 22 maart is de zestiende editie van de Dikke Van Dale verschenen. Eerder werd al bekend gemaakt dat er een grote toename van Engelse woorden is in deze nieuwe editie van de Dikke Van Dale. Ook werden er andere interessante ontwikkelingen bekend gemaakt. Nu de nieuwe editie verschenen is, kwam uitgever Paul Abels erachter dat het zkv, ofwel het zeer korte verhaal, is opgenomen in het woordenboek. Dit is een literair genre dat bedacht is door A.L. Snijders, die vorig jaar overleden is. De uitgever postte een foto van de bladzijde met de volgende tekst: ‘Wat zou A.L. Snijders dit mooi gevonden hebben!’ Als je het nog niet wist: wij hebben op dit moment een ultrakorte verhalen schrijfwedstrijd lopen waar je een bundel kan winnen van A.L. Snijders. 

Boek over verraad Anne Frank wordt uit handel gehaald door uitgever

Het boek Het verraad van Anne Frank wordt nu officieel uit de handel gehaald door uitgeverij Ambo Anthos na alle kritiek. Het boek gaat in op de vraag wie de onderduikers in het achterhuis heeft verraden. Het boek stelt dat dit mogelijk de Joodse notaris Arnold van den Bergh was. De kleindochter van de notaris is hier erg boos om en riep al op om het boek wereldwijd uit de handel te halen, omdat het niet waar zou zijn. Een groep deskundigen heeft in een recent onderzoeksrapport ‘het bewijs’ dat werd opgevoerd in Het verraad van Anne Frank weerlegd. Naar aanleiding van het rapport heeft Ambo Anthos dus besloten dat het boek per direct uit de handel wordt gehaald. 

CODA wint Oscar voor beste film en Dune grote winnaar met zes prijzen

Soms kun je als schrijver best veel leren van films. Zo won CODA bij de Oscars van dit jaar de Academy Award voor de beste film, ook won de film beste scenario en beste mannelijk bijrol. Omdat deze film dus de prijs voor het beste scenario heeft gewonnen, kan het misschien best nuttig zijn om de film een keer te kijken. Ook Dune was een grote winnaar met zes prijzen, vooral op technisch vlak. Lees hier vier dingen die je als schrijver kan leren van het boek waar de film op gebaseerd is.

Bron: TZUM, RTL Nieuws en NU.nl 

Uitgeven