8 vragen die je stelt bij het bedenken van een nieuw personage

Beginnen aan een nieuw verhaal kan soms lastig zijn. Je hebt wel een idee, maar het uitwerken ervan lijkt een enorme puzzel te zijn. Het personage is een ontzettend belangrijk onderdeel van je verhaal en daarom is het belangrijk om eerst rustig te gaan kennismaken met je hoofdpersoon. Waarschijnlijk heb je al een beetje een idee over wie je gaat schrijven. Top! Maar hoe geef je een personage meer diepgang? En nog belangrijker: hoe maak je hem of haar geloofwaardig?  Deze acht vragen helpen je om een personage te maken dat écht had kunnen bestaan.

1. Achtergrondverhaal 

Naast een naam, leeftijd en geslacht heeft je personage een achtergrondverhaal nodig. Tenzij je karakter een baby is, heeft hij al heel wat jaren rondgelopen op deze planeet (of een andere?). Wat heeft je personage meegemaakt? Welke gebeurtenissen hebben zijn karakter beïnvloed, welke herinneringen draagt hij met zich mee?

2. Diepere karaktereigenschappen

Het is niet moeilijk om simpele karaktereigenschappen te bedenken. ‘Gevoel voor humor’, ‘houdt van eten’ en ‘leest graag’ zijn prima eigenschappen, maar probeer dieper te gaan. Heeft hij een bepaalde tic? Wat voor soort grappen maakt hij? Welke boeken leest hij, wat is zijn lievelingseten en waarom?

3. Het huis van je personage 

Een huis zegt heel veel over iemands persoonlijkheid. Waar woont hij, hoe heeft hij zijn woonkamer ingedeeld, welke stijl meubels staan er en hoe ziet zijn behang eruit? Wat voor tijdschrift ligt er op het toilet? Je hoeft natuurlijk niet alle details in je verhaal te verwerken, maar het bedenken ervan helpt om je personage goed te leren kennen.

4. Negatieve eigenschappen 

Wat zijn de negatieve eigenschappen van je personage? Niemand is perfect, ook fictieve personen niet. Misschien is je personage snel jaloers, een beetje opvliegend,  heeft hij faalangst, haat hij dieren of is hij egoïstisch. Negatieve eigenschappen geven je personage reliëf en maken het geloofwaardiger.

5. Grootste angst 

Wat is de grootste angst van jouw personage? Is hij bang voor spinnen, geesten, ontslag, de dood, ziekte, broccoli, eenzaamheid? Bedenk hoe groot de rol van angst is in het leven van je personage en of dit misschien invloed kan hebben op je verhaal.

6. De dromen 

Als tegenhanger van angst: wat zijn de dromen van je personage? Waar wordt hij gelukkig van, wat hoopt hij te bereiken in zijn leven? Een personage dat ooit Mount Everest wil beklimmen staat heel anders in het leven dan een personage dat ooit een eigen boerderij wil runnen.

7. Invloed 

Welke personen hebben het meeste invloed op je personage? Zijn moeder, zijn vriendin, zijn kinderen, zijn hond, zijn overleden overgrootoma, zijn baas? En waarom?

8. Sociale interacties

Hoe gaat je personage om met mensen in zijn omgeving? Is hij heel open naar iedereen, een beetje teruggetrokken, maakt hij vaak sarcastische opmerkingen, is hij graag in de buurt van mensen? Oftewel: hoe zien zijn sociale interacties er doorgaans uit?

Meer inspiratie nodig? Kies een persoon die je goed kent, bijvoorbeeld je moeder of partner, en probeer zoveel mogelijk over deze persoon op te schrijven. Wat maakt deze persoon tot wie hij/zij is? Wat valt je vaak op aan hem/haar, en hoe ziet het leven van deze persoon eruit? Bedenk hoe je deze kenmerken kunt veranderen of toepassen zodat ze aansluiten bij jouw personage. Een goed personage moet net zo realistisch zijn als iemand die je in het echt zou kunnen tegenkomen.

Marije Catsburg is student van de opleiding Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze heeft zich gespecialiseerd in mediamarketing maar focust zich nu op haar grote liefde: schrijven. Ze is eigenaar van twee blogs; op FISE schrijft ze artikelen over films en series en sinds kort schrijft ze op The World in Cursive columns en verhaaltjes over diverse onderwerpen.

Techniek