Start » Nieuws

Nieuws

Hier vind je al het nieuws in chronologische volgorde. Heb je een opmerking of tip? Stuur een mailtje.


33ste Nacht van de Poëzie

4 September 2015

Op zaterdag 19 september wordt de 33ste Nacht van de Poëzie georganiseerd in de Grote Zaal van TivoliVredenburg te Utrecht. Dit jaar is het motto van het festival afkomstig van Tsjêbbe Hettinga Thuis wil ik zijn, al is het maar een nacht.

Stijl - Evidentia

4 September 2015

Om een scène realistischer te schrijven is het soms handig om gebruik te maken van een zintuigelijke beschrijving. Het geeft het verhaal een realiteits- effect doordat de lezer zich beter kan inleven in de gebeurtenis. Deze aanschouwelijke, levendige beschrijving behoort tot het stijlfiguur Evidentia.

Laatste plekken voor WvhS-workshops

Laatste plekken voor WvhS-workshops

3 September 2015

Laatste plekken voor WvhS-workshopsHet is bijna zover, de workshops tijdens de Week van het Schrijven beginnen volgende week. Er zijn nog enkele plaatsen over. Schrijf je nu in voor één van de volgende workshops.

3 gouden regels voor schrijvers

3 gouden regels voor schrijvers

2 September 2015

3 gouden regels voor schrijversEr zijn allerlei regels voor schrijvers over bijzondere proza of indrukwekkende verhalen. Regels om je werk nog beter te maken. De drie basisregels zijn: 

Wekelijkse schrijfopdracht #64

Wekelijkse schrijfopdracht #64

2 September 2015

Wekelijkse schrijfopdracht #64Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door schrijfcoaches Joey Brown, Henny Fortuin, Alice Kok, Odile Schmidt, Roos Waaijer en Marije Onstenk.

Tien onaantastbare rechten van de lezer

Tien onaantastbare rechten van de lezer

1 September 2015

Tien onaantastbare rechten van de lezerIn zijn bestseller In een adem uit… beschrijft Daniel Pennac tien onaantastbare rechten van de lezer. Pennac was leraar Frans en hij signaleerde bij zijn leerlingen een weerzin tegen lezen. Dit zal ons niet onbekend voorkomen en daarom is het voor schrijvers wel eens goed, de rechten van de lezer te (er)kennen.

Niña Weijers wint Opzij Literatuurprijs 2015

Niña Weijers wint Opzij Literatuurprijs 2015

31 Augustus 2015

Niña Weijers wint Opzij Literatuurprijs 2015Tijdens de Uitmarkt in Amsterdam werd het afgelopen weekend bekend gemaakt dat schrijfster Niña Weijers de Opzij Literatuurprijs heeft gewonnen met haar debuutroman De consequenties. Aan de prijs is ook een geldbedrag van 5000 euro verbonden.

Schrijfwijsheid

Schrijfwijsheid

29 Augustus 2015

Iedere zaterdag trakteert Schrijven Online je op een tegel met een universele schrijfwijsheid. Deze keer afkomstig van Elmore Leonard. Deel de tegel gerust met je schrijfvrienden!

Stijl – Onderbreking

Stijl – Onderbreking

28 Augustus 2015

Stijl – OnderbrekingEen onderbreking van een zin kan een vorm zijn van spanningsopbouw. De suspens wordt opgebouwd in afwachting van de onderbroken zin. Dit stijlfiguur wordt vaak gebruikt bij het schrijven van theaterstukken waarbij acteurs elkaar onderbreken, in de reden vallen of een snijdende stilte kunnen laten heersen.

‘Als je niet schrijft, werkt het onderbewuste gewoon door’

‘Als je niet schrijft, werkt het onderbewuste gewoon door’

26 Augustus 2015

‘Als je niet schrijft, werkt het onderbewuste gewoon door’Boeken en verhalen schrijven gebeurt niet vanzelf, maar dat geldt ook voor liedteksten en zelfs cabaretprogramma’s. Cabaretière Katinka Polderman weet er alles over en vertelt in haar column in het tijdschrift Scènes over hoe zo’n voorstelling tot stand komt.

Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!
Boek schrijven? Lees Schrijven Magazine!

Lees Schrijven Magazine! Profiteer nu van onze superaanbieding!

Profiteer nu!
Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!
Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!