Start » Nieuws

Nieuws

Hier vind je al het nieuws in chronologische volgorde. Heb je een opmerking of tip? Stuur een mailtje.


's of -s? Lees het op Schrijven Online

's of -s

10 Februari 2016

's of -s? Lees het op Schrijven OnlineIn de Nederlandse taal gebruiken we ‘s en –s in het meervoud en om een bezit aan te tonen. Maar wanneer gebruik je nou wel een apostrof en wanneer plak je de s aan het woord vast? Ons dagelijkse contact met de Engelse taal maakt dit nog eens extra lastig. De uitleg hieronder biedt opheldering.

Wekelijkse schrijfopdracht #81

10 Februari 2016

Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door onze professionele schrijfcoaches. 

Niet of geen

Niet of geen

5 Februari 2016

Niet of geenDe Nederlandse taal zit vol met lastige constructies. De keuze tussen niet en geen is een voorbeeld daarvan. Kun je ergens niet genoeg van krijgen of krijg je er toch geen genoeg van? De zin meerdere malen hardop tegen jezelf zeggen biedt geen oplossing, de uitleg hieronder wel.  

De kool en de geit sparen

5 Februari 2016

Het probleem met veel spreekwoorden, gezegden en zegswijzen is dat we wel weten wat ze betekenen, maar niet altijd waar ze vandaan komen? Friederike de Raat schreef een boek over de herkomst van onze spreekwoorden & gezegden: Waarom mussen nooit dood van het dak vallen. Deze week buigen wij ons over de herkomst van het volgende spreekwoord: "De kool en de geit sparen". 

Blanke vrouwen domineren uitgeversbranche

Blanke vrouwen domineren uitgeversbranche

4 Februari 2016

Blanke vrouwen domineren uitgeversbrancheEen onderzoek in de Verenigde Staten wijst uit dat blanke vrouwen de overhand hebben in de uitgeversbranche. Het onderzoek werd gehouden bij 34 Amerikaanse uitgevers. De resultaten laten zien dat 79% van de werknemers in deze branche blank is en 78% vrouw.

Wekelijkse schrijfopdracht #80

Wekelijkse schrijfopdracht #80

3 Februari 2016

Wekelijkse schrijfopdracht #80Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door onze professionele schrijfcoaches. 

Hun of hen

Hun of hen

3 Februari 2016

Hun of henHet is lastig, al die keuze: geef je hun dat boek of bel je hen op? Zeg je zij zijn de taart vergeten of hun hebben de trein gemist? Wanneer je welke vorm gebruikt is een van de meest gemaakte taalfouten in Nederland. Deze uitleg en voorbeelden kunnen je hierbij helpen.

Februari Taalmaand

Februari taalmaand

2 Februari 2016

Februari TaalmaandIs het nu ‘hun’ of ‘hen’, wanneer gebruik je ‘als’ en ‘dan’ en wat is het verschil tussen ‘beide’ en ‘beiden’? Dit zijn maar een aantal taaltwijfels waar een schrijver dagelijks mee te maken heeft. Schrijven Online besloot de maand februari te wijden aan deze en andere taaltwijfels.

Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!
Schrijven Magazine SUPERAANBIEDING

Korting én 3 cadeaus!

Word nu abonnee!
Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!
Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!