Schrijf waar je bang voor bent

Schrijf waar je bang voor bentIk heb van genoeg schrijvers gehoord dat je moet schrijven wat je bang maakt. Het leek me niet meer dan een leuk idee, totdat ik er zelf mee te maken kreeg en ontdekte dat het waar is. Alleen door uit je comfort-zone te gaan en grenzen over te gaan, groei je als schrijver en vind je plezier en wel hierom.

Het was liefde op het eerste gezicht. We creëerden dingen. We hielden er zo van om dingen te maken. We waren vrij op dat moment. Het kon ons niet schelen hoe goed of hoe slecht het eruit zag of waar het over ging. We creëerden en creëerden en voelden ons gelukkig. Totdat we onszelf beoordeelden. We wilden alleen goede dingen maken, niet de dingen die we wilden maken. We wilden anderen gelukkig maken terwijl we zelf wanhoopten. Het eens gevonden geluk verdween. Wat overbleef was leegte. Wat doe ik? Waarom doe ik dit? We vergaten de reden. We vergaten dat het onze liefde was. De liefde om dingen te creëren.

Waarom schrijven eng is

Schrijven is als een zelfportret maken en bij een zelfportret zie je elke zelfwaargenomen zwakte, in zowel je uiterlijk als je fotografievaardigheden. Het ergste is (dat denk je tenminste) dat iedereen deze ‘fouten’ nu ook kan zien.

Daarom is het eng. Daarom spendeer je uren aan het verbeteren en veranderen, daarom voel je je slecht als het niet zo is zoals je hoopte. Je stopt jezelf in de woorden en probeert het zo goed mogelijk te doen omdat je het gaat tonen. In teksten maak je jezelf in de hoofden van anderen en je wil dat goed doen, je wil niet dat anderen je verkeerd zien.

Schrijver Donald M. Murray zegt hierover: ‘Schrijven trekt al onze intellectuele kleding uit en toont de wereld wat we weten en wat we niet weten, het laat zien wat we denken en voelen, documenteert hoe goed we schrijven, ons vermogen om de taal te gebruiken, het wel of niet navolgen van tradities van het gebruik, mechanieken, spelling, tot ons vermogen om te schrijven met duidelijkheid en gratie.’

Foto’s leggen onze buitenkant vast, maar schrijven onze binnenkant. Het kan daarom oneindig angstaanjagender zijn. Maar iedereen verdient het om zich te kunnen uiten met woorden.

Maak jezelf bang

De manier om je angst te overwinnen met de pen is dezelfde als die van de camera: doe het. Schrijf de hele tijd voor kinderen, volwassenen, vrienden, ouders, familie, gemeenschappen, leeftijdsgenoten. 
Geniet van je eigen woorden. Houd je niet bezig met grammatica of spelling. Iemand anders kan door je tekst gaan en al die foutjes eruit halen, maar niemand kan vertellen wat jij hebt te zeggen.

Schrijf daarom voor vijftien minuten iets waar je bang voor bent, zij het stilistisch of inhoudelijk. Een situatie die je angst aanjaagt, een controversieel onderwerp waar je niet over durft te schrijven, een stijl of een vorm waarvan je niet zeker weet of je het kan doen en hem daarom maar ontwijkt.

Ontdek waar het verhaal je heen leidt. Als je klaar bent, deel dan je oefening hier en als je een bericht achterlaat, laat dan ook wat reacties achter bij anderen.

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Elisabeth Hunting studeert Creative Writing aan de ArtEZ, is redacteur bij Schrijven Online en heeft een eigen blog

Techniek

Comments