De wereld van taalblogs

De wereld van taalblogsIn deze blog gaat het er iets anders aan toe dan in de voorafgaande posts die jullie gewend zijn. Deze blog gaat namelijk over blogs! Als je deze blog leest ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in taal: spelling, grammatica, literatuur, noem maar op. Omdat Spelling&Zo niet de enige blog is op dat gebied wil ik graag wat blogs bespreken die ik zelf volg.

Er zijn veel sites die je informatie geven over taal. Deze informatiesites zijn hartstikke fijn, maar niet hetzelfde als een blog. Blogs zijn ietwat persoonlijker; de ‘blogger’ schrijft namelijk over wat hij/zij interessant vindt om te delen. Objectief is het dus meestal niet te noemen; maar laat dat nou net het leuke zijn om iemand te volgen. Hieronder volgen een paar blogs/sites die ik zelf volg:

Neder-L

Neder-L is een elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek. opgericht door Ben Salemans in het jaar 1992. Nog steeds is het een succesvolle blog over de meest uiteenlopende onderwerpen. Een veelvoorkomende schrijver is de taalkundige Marc van Oostendorp. Op Neder-L verschijnt elke dag een interessante blog over taal. Denk aan vraagstukken over dialect, een recensie over een nieuw tijdschrift en verhalen over belangrijke personen in de taalwereld.

Danny Habets

Met deze blog ben ik pas kort bekend. Danny Habets zag ik voor het eerst op een Alumnidag van de Radboud Universiteit waarin hij in zijn introductie kort zijn blog besprak. Na eventjes rond gesnuffeld te hebben kwam ik er al snel achter dat ik dit een érg leuke blog vond. Hij bekijkt bekende verhalen vanuit een andere hoek: zoals bijvoorbeeld Gerard Reve in het Maastrichts. Apart, vernieuwend en erg leuk geschreven. Misschien zelfs leuker voor de Limburgers onder ons.

Taalprof

Als je écht wilt leren dan ben je hier op de juiste plek. Waarom? Omdat je hier altijd je antwoord weet te vinden. Begrijp je het nog steeds niet? Je kunt hier altijd je vraag stellen en een goed uitgewerkt antwoord ontvangen. Bij de taalprof worden veel taalkundige aspecten besproken, máár: dan niet saai! Titels zoals: ‘Het kan niet elke zin grammaticaal feest zijn’ en ‘Wie kan zijn eigen naam nog schrijven’ zorgen voor een grappige draai aan het onderwerp. Zeker een kijkje waard!

Taaljournalist

De taaljournalist schrijft over veel verschillende onderwerpen. Een echte journalist over de taal kan je hem dus zeker noemen. Hij neemt je mee naar exotische talen, zoals Engels, Duits, Spaans, Frans en zelfs, gebarentaal! Erg interessant en leuk om te lezen. Bij de taaljournalist staat er niet altijd elke week een blog online, dit is vaak om de maand. Iets makkelijker om bij te houden dus.

Zo zie je maar, aan handjevol super blogs over de meest uiteenlopende onderwerpen van het Nederlands. Neem eens een kijkje en laat me weten welke blog jou het meest aanspreekt! Misschien alle 4?

Vera Thiessen is 20 jaar oud en studente Nederlandse Taal & Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar blog is een weerspiegeling van wat zij het leukste vak ter wereld vindt: taal! Daarom probeert zij in haar blog de liefde voor het Nederlands te verspreiden, vooral onder mensen van haar leeftijd. Er is namelijk zoveel te vertellen over onze mooie taal. Je vindt op spellingenzo.nl info over spelling, grammatica, spreekwoorden, maar ook boekrecensies. ‘Een boek gaat over wat je er zelf uithaalt, niet over wat de schrijver belangrijk vindt’. 

Techniek