Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

spraaktechnologie

Hey iedereen, ik heb een vraagje. Is er iemand die bij het schrijven van zijn/haar boek gebruik maakt van spraaktechnologie? Ik ben onlangs in contact gekomen met een programma voor op je computer genaamd : Dragon Naturally Speaking. Je spreekt je tekst gewoon in via een microfoon en de computer typt het voor je. Ik vind dit zeer handig, maar ik weet niet goed wat ik ervan moet verwachten. Is er nog iemand die hier gebruik van maakt, van enige soort van spraaktechnologie, of hoe sta je er tegenover? Vind je het goed, of vind je dat het schrijven van een boek nog altijd zelfgetypt moet worden? Ikzelf zou het zeer handig vinden. Ten eerste omdat het vaak sneller gaat dan gewoon typen. Ten tweede omdat ik vaak heel goed iets spontaan kan verwoorden, maar éénmaal ik het wil opschrijven, is het meestal al weg, dus dit kan in m'n voordeel werken. Laat me weten wat jullie er van vinden, groetjes, Kelta

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Kelta,

Het onderwerp is hier op het forum al eens aan de orde geweest. Kijk maar eens hier, bijvoorbeeld:
http://www.schrijvenonline.org/forum-onderwerp/3088.

Als jarenlange spraakherkenningssoftwaregebruiker kan ik je vertellen dat het zeker niet sneller is dan gewoon tikken. Dit komt doordat de herkenningsgraad niet 100 procent is en je dus veel moet corrigeren. Daarbij komt dat wat jij wil - als het ware een beetje voor de vuist weg hardop zeggen wat je invalt - bij spraakherkenning juist het allerslechtste resultaat geeft, omdat je dan geen duidelijke volzinnen spreekt maar vaak 'eh' zegt en opnieuw begint. Dit levert teksten op die je enorm moet corrigeren, en dat is erg tijdrovend.

Misschien is een memorecorder eerder een oplossing voor jou, en dat je dan later uitwerkt wat je gezegd hebt?

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hela Hola :\\

Nee hoor!! anno 2010 is dit computerprogramma nog steeds niet optimaal. Het computerprogramma herkend en schrijft, tot gruwelijke ergenis aan toe ,te vaak, andere woorden(meestal engels) dan dat je inspreekt. Moet je eens voorstellen , je zit met je gedachte helemaal in het schrijven van je verhaal wat je op papier wilt zetten, daarbij is het enorm opletten wat Dragon van jou woorden gaat maken. Voor 99% zet Dragon het fout om in tekst of de gesproken woorden verschijnen helemaal niet in beeld. Het resultaat is dat je steeds de tekst blijft verbeteren of handmatig moet toevoegen , wat je enorm uit je creativiteit haalt. Ik heb dit programma gekregen van een liefhebbend familielid tijdens de feestdagen . In de beschrijving stond dat het een training nodig had voor een optimale werking. Ik heb lappen tekst moeten inspreken voor de beloofde 99% optimale werking.Helaas is de spraakherkennings technologie nog niet zover , want het resultaat is dat het programma voor 99% fouten maakt .Een misselijkmakende miskoop. :crybaby:

Groet Yola

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

[quote=schrijverke]
Je moet natuurlijk wel de Nederlandse versie hebben. Als je een Engelse versie hebt, heb je daar vrijwel niets aan. Ik denk dus dat je de verkeerde versie hebt gekregen... Na een training van nog geen twee uur moet het programma zonder meer goed werken. Yola, misschien kun je je versie nog ruilen? De Nederlandse versie is wel wat duurder dan de Engelse.[/quote]

Duh ;) Natuurlijk gebruik ik de Nederlandse versie! Ik werk al sinds 2004 met spraakherkenning en gebruik het programma gemiddeld een uur of tien per week. Ik gebruik een speciale headset met sound pod, sla altijd de correcties op, gebruik de optimalisatiefunctie en ken volgens mij na al die jaren alle tips en trucs. Maar wat ik ook probeer, die herkenning van 98% die beloofd wordt, die heb ik echt nog nooit gehaald. Maar aangezien lang tikken en muizen voor mij fysiek onmogelijk is, ben ik ook met de wijze waarop DNS bij mij werkt al heel erg blij.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Jullie moeten niet vergeten dat dit programma is ontworpen voor mensen die zonder zoiets, totaal van de computer verstoken zouden moeten blijven, hè!
Voor hen is het een wondermiddel.
Dat het programma niet perfect werkt, wordt door iedereen ruiterlijk erkend.

Nog een opmerking in het voordeel van DNS en dat is de bijzonder sympathieke prijs. De WMO houdt tegenwoordig behoorlijk de hand op de knip en het is helemaal niet meer vanzelfsprekend dat iemand dit krijgt, ook niet al vind zijn behandelend specialist dat wel degelijk noodzakelijk. Dus moeten mensen met een WAO/Wajong dit vaak zelf betalen, en het is ook betaalbaar.

Het is geen volwaardige vervanging van het normale PC-gebruik, dat pretendeert het ook niet te wezen.

En om te fungeren als hulpmiddel bij literaire zaken, daar heb ik zo mijn twijfels bij.
Persoonlijk schrijf ik totaal anders dan dat ik spreek. Ik heb ook altijd moeite met het voorlezen van speeches, bijvoorbeeld! Dan zeg ik het op het laatste moment toch anders dan wat op papier staat.
Dat werkt andersom zo als ik schrijf. Die mooie volzin die daar op papier staat, die [b]zeg je niet hardop[/b].

Ik vrees dat ik hier niet de enige mee ben.

Ik vond het echter even nodig om verdedigend op te treden voor een heel waardevol programma, wat niet blijkt te voldoen voor doeleinden waarvoor het niet is gemaakt.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Precies Janheij - zoals ik al schrijf ben ik juist erg blij met DNS, ondanks dat ik nog best veel moet corrigeren. Zonder het programma zou ik veel minder kunnen werken en schrijven.

@Schrijverke: ik gebruik juist een speciale sound pod om de geluidskaart te omzeilen en ook de gebruikersgroepen zijn mij bekend (die zijn inderdaad een bron van tips en trucs). Maar beter dan nu krijg ik het gewoon niet, misschien ook doordat ik op laptops werk. Het geeft niet, ik ben hier ook blij mee - schrijf ook zo mijn boeken :)

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Om mijn pols te ontlasten heb ik Dragon ook geprobeerd, maar het na een aantal pogingen toch weer opgegeven.
Dragon herkende veel te weinig woorden. Misschien ligt het aan mijn uitspraak.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

@Schrijverke: Ik ben inderdaad ingestapt bij versie 6 (als ik het goed heb), maar werk inmiddels met DNS Preferred 9. Aangezien ik las dat de herkenningsgraad bij versie 10 niet veel hoger is, heb ik die laatste nog niet aangeschaft. Misschien maar wachten op 11, die schijnt er ook aan te komen...

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

het lijkt me net zeer irritant omwille van vele redenen... Je spreekt nooit zoals je schrijft, de pen blijft machtiger dan het woord en het is gewoon onnatuurlijk denk ik. Ik heb het echter nooit geprobeerd, maar het lijkt me allessinds niets voor mij.

Ik hoop dat je er baat bij hebt als je het gebruikt :) iedereen heeft een andere schrijfstijl, wie weet komt hier ook nog spreekstijl bij :P

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Die spreekstijl leer je vanzelf wanneer je met spraakherkenning werkt. In het begin voelde ik me een ongelooflijke stoethaspel, ook omdat het een tijdje duurt voordat je alle commando's uit je hoofd kent, maar ik ben inmiddels helemaal gewend aan het feit dat ik eerst steeds even moet nadenken over wat ik wil 'schrijven' voordat ik een zin of zinsdeel dicteer. Dat is een tweede natuur geworden.
Maar om op dit punt te komen moet je wel even flink doorzetten. Ik weet niet of ik het volgehouden had als ik wel gewoon had kunnen tikken.