Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#82 - Metamorfose

"Help je me nog even met mijn make-up?" vraagt Merel haar vriendin, "Ja natuurlijk ... Je ziet er weer prachtig uit." "Ik ga nu. Bedankt voor alles. Ik ben blij dat je er elke werk weer voor me bent." Merel doet de deur achter zich dicht en stapt haar auto in. Ze bekijkt zichzelf in de spiegel en ziet een stralende jonge vrouw met glanzende ogen, Wat een verschil met gisteren en de rest van de week. Een groot deel van de afgelopen dagen bracht ze in bed door. Het kostte haar de grootst mogelijke moeite om er elke dag een paar uurtjes uit te komen. Met veel pijn verzorgde ze zichzelf en haar huis. Op zaterdag is alles anders. Naar die dag leeft ze de hele week toe. Ze heeft haar dubbele medicatie ingenomen en voelt zich goed. Ze zoeft over de snelweg, neemt de afslag en staat voor zijn deur. Als ze aanbelt, doet hij meteen open, alsof hij al achter de deur stond te wachten. Hij omarmt en kust haar. "Hoe was je week, schat?" "Druk, druk, maar wel leuk." "Het is je niet aan te zien. Je ziet er weer geweldig uit. Kom op de bank zitten, dan maak ik koffie voor je. Hoe krijg je het toch allemaal voor elkaar: een drukke baan, vaak in het buitenland en eruit zien als een prinses die haar bedienden het werk laat doen?" "Tsja, dat is mijn geheim." "Ik heb een verrassing voor je. Ik heb er lang over nagedacht en heb gesolliciteerd naar een baan bij jou in de buurt. En wat dacht je? Ik ben aangenomen. Eindelijk kunnen we elkaar vaker zien dan die ene zaterdag per week. ... Hee, wat gebeurt er met je? Je trekt helemaal wit weg."

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Och, arme. Wat geweldig weergegeven. Heel herkenbaar, dat voor een moment oppeppen. Eventjes het zware vergeten... Jammer dat het zo moest eindigen. En je kan wel zeggen, wanneer hij echt om je geeft, dan neemt hij je zoals je bent, maar daar gaat het hier nou net even niet om. Hij geeft haar die dag... Sterk weergegeven.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Nel, och jee. Niets is wat het lijkt, (mijn lijfspreuk), dat zie je maar weer. Beeldend geschreven. Goede opbouw in spanning ook.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Nel, ik vind het een prachtverhaal maar heb wel twee vragen. Wie doet haar make-up op? Ze woont toch alleen, begrijp ik? Mmm, een schoonheidsspecialiste is het niet, aan haar zou je niet vragen 'help me nog even met de make-up', woont er soms een vriendin in huis maar waarom doet zij de boodschappen dan niet? En vind je niet dat de laatste zin niet hoeft? Het wit wegtrekken is m.i. voldoende en spannender. Fijn je te lezen.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@maddbrug Dank voor het lezen en je positieve reactie @mili Dank! In de eerste alinea spreekt een vriendin die wekelijks langskomt om Merel te helpen met kleding en make-up. Ik heb een zin toegevoegd om dat duidelijker aan te geven. Over de slotzin ( al dan niet of een andere) denk ik nog even na.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Nel Goudriaan, Even een schrijftechnisch dingetje over de dialoog:
"Het is je niet aan te zien. Je ziet er weer geweldig uit. Kom op de bank zitten, dan maak ik koffie voor je." "Hoe krijg je het toch allemaal voor elkaar, een drukke baan, vaak in het buitenland en eruit zien als een prinses die haar bedienden het werk laat doen?"
Door het open en sluiten van de aanhalingstekens wordt er gesuggereerd dat de zinnen door verschillende personen worden gezegd, maar beide zinnen worden door de man uitgesproken, dat klopt dus niet. Hier ook, maar dan door Merel:
"Ik heb een verrassing voor je. Ik heb er lang over nagedacht en heb gesolliciteerd naar een baan bij jou in de buurt. En wat dacht je? Ik ben aangenomen. Eindelijk kunnen we elkaar vaker zien dan die ene zaterdag per week." ... "Hee, wat gebeurt er met je? Je trekt helemaal wit weg."

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Nel, wat een mooi en tegelijkertijd droevig verhaal. Leven voor één dag in de week en voor de complimentjes van een man......Niet te doen! :confused:

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Heel triest wanneer je met zo veel leugens moet leven. Hopelijk is deze liefde het uiteindelijk toch waard om voor te vechten en wordt haar bed voortaan ergens anders voor gebruikt!

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Blavatski en @niceway Bedankt voor jullie reacties. Het leven van de hp lijkt triest, maar voor haar was deze ene dag kennelijk alles waard. Ik moet opeens aan Kortjakje denken: 'altijd ziek, midden in de week, maar s zondags niet.' :-) @mili De laatste zin weggehaald. Ik probeer het even.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Nel, nu ga ik plagen. Blijft Anne bij Merel zitten als zij vertrekt? ;) En zou hij van Merel zich misschien verbrand hebben aan de koffiepot? Of plotsklaps aan een vallende ziekte lijden? Nee hoor, persoonlijk vind ik het slot meer open en beter zo.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ze is stapel op hem, maar hij niet op haar. Zo lees ik het. Hij moet er niet aan denken om haar vaker te zien. Zaterdag is de enige dag dat zijn vrouw weg is. Ze werkt namelijk in een modezaak. Met plezier gelezen.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ze is stapel op hem, maar hij niet op haar. Zo lees ik het. Hij moet er niet aan denken om haar vaker te zien. Zaterdag is de enige dag dat zijn vrouw weg is. Ze werkt namelijk in een modezaak.
Haha Door het weghalen van de slotzin op advies van Mili is deze interpretatie nu inderdaad mogelijk. Daar moet ik even iets aan doen. :-) Bedankt voor je reactie, Tja. Even de naam Merel toegevoegd aan voorlaatste citaat, zodat duidelijk wordt wie wat zegt,

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
De laatste zin wordt toch ook door haar gezegd? Tenminste gezien de aanhalingstekens. Als je het zo laat staan, dan kan mijn interpretatie inderdaad.

Lid sinds

8 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooi verhaal Nel, over de pijnlijke wereld van verschil tussen weekdagen vol medicatie en de hoopvolle zaterdagen waar ze telkens naar uitkijkt. Ik moet zeggen, heb al binnenpretjes gehad over al die interpretaties over die aanhalingstekens. De allerlaatste zin staat zonder aanhalingen voor 'Hee', dan is het toch logisch dat dit ook door hem wordt gezegd? Weet je, ik maak het je nog moeilijker, laat de drie puntjes weg en laat de laatste zin gewoon aansluiten. Probleem opgelost ;)

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@marlie, je hebt gelijk. De laatste zinnen worden door hem gezegd. @jpmeijers Omdat er daarover onduidelijkheid was, heb ik 'Merel' toegevoegd. Je eerdere opmerking #5 over de aanhalingstekens is een belangrijke, zo blijkt maar weer. Strikt genomen is de toevoeging Merel niet meer nodig na het toevoegen ven een extra zin. En dan is er, @Tja, geen ruimte meer over voor jouw interpretatie (dat zou overigens ook leuk verhaal kunnen opleveren). Allen, dank voor reacties en meedenken.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Okey, zoals ik het lees komt die man dichterbij wonen en trekt die vrouw bleek weg omdat ze dan niet meer kan verbergen dat ze de hele week aan het knoeien is en op zaterdag een mooiere kant van zichzelf laat zien...

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Tragisch gegeven, een zieke vrouw die zich op een dag in de week inspant om er zo goed mogelijk uit te zien. Ik val er nog over dat je eerst met een dialoog begint en daarna uitlegt wat de relatie is tussen de twee vrouwen. Dit kan mooier als je tussen de regels van het dialoog in de personages laat handelen en denken. Dan hoef je ook niet uit te leggen. Anders is het dubbelop, in het dialoog gaat het over de make-up en in de uitleg.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@AllieCalhoun Bedankt voor je reactie. Je interpretatie klopt helemaal. @Scfrijfcoach Odile Dank voor het kritisch lezen. Ik heb je tip opgevolgd en het begin herschreven.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooi verwerkt. Het verhaal wordt zo meer een geheel. Een tip is dat je je personages iets kunt laten doen tijdens dialogen, en ze kunt laten denken over wat ze niet willen zeggen.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Je hebt hier en daar wat eigenaardige komma's, waarschijnlijk ook door de aanpassingen nav eerdere reacties, en je hebt een w in zatedag :D , maar je hebt een mooi tragi-komisch verhaal bedacht.