Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#393 Agneta

In de bibliotheek lever ik de geleende DVD in bij de balie.
De vrouw voor mij draagt een lange, veelkleurige wollen jas. Wilde krullen komen onder haar gehaakte paarse muts vandaan. Ze vraagt de bibliothecaresse naar de laatste aanwinsten van Nederlandse schrijvers.
‘Weet u, ik verdiep mij in de Nederlandse literatuur. Daar volg ik momenteel een opleiding voor, in Amsterdam. Weet u, mijn specialisatie is hedendaagse auteurs, zoals Mulisch, Wieringa, Chabot en Grunberg, noem ze allemaal maar op. U kunt mij vast wel vertellen wat zij onlangs nog hebben gepubliceerd.’

Ik sluit mijn ogen. Dat ik háár nu hier moet treffen ...
Die stem, dat toontje van ‘ik-ben-dus-een-zeer-interessant-persoon’, het frequent op quasi-deftige toon uitgesproken ‘weet u’ …
Tien jaar geleden volgde ik een avondopleiding, samen met een stuk of twintig anderen. Waaronder haar. Ze had het hoogste woord en wist alles beter. Wat een irritant mens! Agneta heette ze, schiet mij nu te binnen.
Geen spat veranderd, te horen aan haar conversatie met de baliemedewerkster.
Zal ik uit de rij stappen, later terugkomen? Dat scheelt een eventuele confrontatie.
Op dat moment bukt Agneta om haar tas te pakken en stoot tegen mijn bovenbeen.
Ze draait zich half om, mompelt een excuus.
Als ze me aankijkt, komt er een vragende blik in haar ogen.
‘Hé, kennen wij elkaar niet?’
Ik haal mijn schouders op.
‘Eh … volgens mij niet.’

Ik ben aan de beurt, de DVD is snel ingeleverd.
Agneta wacht me op.
‘Nu weet ik het weer; die avondopleiding over eh … nou ja, het is al weer jaren geleden. Ik ben daar niet in doorgegaan.’
Ze wijst naar de koffieautomaat bij de leestafel en pakt mijn arm.
‘Zullen we even bijpraten? Weet je, ik heb mijn culturele kant ontdekt en ben die aan het ontwikkelen. Ik studeer in Amsterdam. Een literaire leergang, vlak bij de universiteit.’
Voor ik het weet kletst ze me de oren van mijn hoofd bij een bekertje thee.
‘Weet je, ik heb net een module afgerond. Cum laude. We moesten een recensie schrijven over een zelfgekozen debuutroman. Mooie opdracht, je leert gericht naar literatuur kijken; verhaallijnen, taalgebruik, uitwerking van personages, de hele mikmak. Ik koos een boek over twee oude mannen in een verzorgingshuis tijdens de coronaperiode, Joop en Arie. Weet je, mijn docent had het zelf ook gelezen en was er helemaal idolaat van, hij noemde het een pareltje! Och, is het al zo laat? Ik moet gaan.’
We lopen naar buiten. Bij de deur zegt ze:
‘Weet je, nou ben ik toch je naam kwijt. Hoe heet je ook alweer en wat doe je tegenwoordig?’
Ik glimlach.
‘Ton Badhemd, ik schrijf.’

 

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Op 17 maart 2020 verscheen op SOL schrijfopdracht #290; schrijf een tedere brief aan een oudere persoon in het rusthuis die hem/haar de eenzaamheid even doet vergeten. Een warm schrijven dus van mens tot mens.
Deze opdracht was de basis voor het boek dat Fief en ik publiceerden in september 2021: Joop en Arie, bijzondere ontmoetingen in coronatijd.

 

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Het is een truc als een ander maar ik betwijfel of je met deze 'verborgen' reclame een exemplaar meer van het boek gaat verkopen. Dat mens uit jouw verhaal heb ik ook al eens meegemaakt. Ik denk dat zij het was die in een recensie over mijn jeugdboek schreef dat er teveel Vlaamse woorden in voorkwamen, maar ze vond de verhaallijnen prima. Als je dit niet gelooft maak ik je wel iets anders wijs. Graag gelezen, Ton.

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Haha, bij zelfgekozen debuutroman had ik al een vermoeden waar het heen zou gaan. Erg goed gevonden.

Puntjes:

  • In de bibliotheek lever ik de geleende DVD in bij de balie. > Volgens mij kan deze beginzin weg.
  • [... ] samen met een stuk of twintig anderen. Waaronder zij. > Moet dit niet zijn: Waaronder haar?

Lid sinds

5 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Ton, met een glimlach je verhaal gelezen. Fijn dat Agneta haar zelfgekozen debuutroman literatuur noemt. :-) Je hebt haar in ieder geval lik op stuk gegeven. 

U kunt mij vast wel vertellen wat zij onlangs nog hebben gepubliceerd.  ---> moet ze daarvoor naar een bieb? Ik denk dat ze online of via de websites van de auteurs eerder iets over het nieuwe werk zal vinden.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ha Ton, daar ben jij ook weer. Vast lang op vakantie geweest en geteerd op de revenuen van jullie boek. De hoeveelste herdruk heb je al beleefd?

Leuk je weer te treffen en ik heb genoten van je verhaal. Ik zag'm ook aankomen, maar dat hinderen niet.

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

 

Hallo Ton, goed geschreven. Ik was mij al direct aan het ergeren aan die irritante dame met haar “weet u”. Ik zou toch wel een smoes hebben gevonden om geen thee met haar te moeten drinken. Fijn dat ze op het einde op haar plaats wordt gezet.

 

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Ton, die laatste zin, geweldig. Ik vind de dialoog heel natuurlijk aanvoelen, al is het misschien een beetje gek dat ze graag wil bijkletsen met iemand van wie ze zelfs toegeeft de naam niet meer te weten of waar elkaar van te kennen. 

Gr, Yvette

Excuus voor mijn late reactie (opdrachtverzinner). Ik lig al de hele week met griep op bed.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Musonius, dank voor je commentaar.
De beginzin schetst de locatie waar het verhaal zich afspeelt. Het toeval wil dat ik onlangs zelf naar de bibliotheek ging om een geleende DVD terug te brengen, waarbij het inname-apparaat kuren vertoonde, zodat ik noodgedwongen naar de balie moest. Ze hebben daar ook een leestafel en een koffieautomaat; ziehier elementen die me op weg hielpen.
Waaronder haar; inderdaad.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Fief, dankjewel.
Agneta heeft een podium nodig om te kunnen shinen, daarom kiest zij voor de openbare bibliotheek waar zij zichzelf met luide stem kan etaleren. Bij het zoeken op websites ontbreekt het haar aan publiek.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Emily, dank voor je compliment. Irritatie is een dankbare inspiratiebron, fijn dat de irritatie meteen je ergernis opriep. De smoes heb ik achterwege gelaten teneinde Agneta aan het eind op haar plaats te kunnen zetten.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Yvette, dankjewel voor je reactie. Ik wil je wel bekennen dat ik zelf best trots ben op het einde ... ;-)
Wat betreft het bijkletsen: Agneta is hier niet het type van gezellig bijkletsen met een oude bekende; het ligt in haar karakter besloten dat ze het zien van iemand die ze herkent aangrijpt om te kunnen opscheppen.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Lekker staaltje sluikreclame, waar een bibliotheek al niet goed voor is (wel blijven komen, hè? Bij voorkeur om interessante boeken te lezen)

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Haha, grappige verweving van fictie en realiteit. 

Oh, ik lees dat je 'waaronder zij' hebt vervangen door 'waaronder haar'. Ik snap waarom (want het zou inderdaad 'samen met haar' zijn), maar ik voel het anders aan. Grappig, jij dus ook initieel. 

 

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dana, dank voor je reactie. De bibliotheek heb ik jaren zeer frequent bezocht om lectuur te halen voor tijdens mijn woon-werkverkeer. De laatste jaren gebruik ik een e-reader, waarvoor ik eveneens via de bibliotheek online e-pubs kan lenen. Een aantal interessante boeken heb ik, gesigneerd en wel, afgenomen op boekpresentaties van jawel ... SOL'ers. ;-)

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Annabe, dankjewel voor je reactie. Tja, soms zit ik er naast met mijn intuïtie, maar gelukkig blijk ik daarmee in goed gezelschap te verkeren ... ;-)

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Sakura, dankjewel voor je reactie. Inderdaad een prachtige kans om Agneta - nu ik haar niet kon ontwijken - op haar nummer te zetten. 

Lid sinds

3 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Het is de kunst geen energie te steken in irritaties.... Agneta is wel een uitdaging daarin!

Met plezier gelezen Tony.