Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Administratie
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #467 - De dag waarop alles mag

 Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 467e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #467 - De dag waarop alles mag

Door Nadine van de Sande

Je personage krijgt deze week een uniek, magisch cadeau: een dag waarop het alles mag doen en laten wat het wil. De dag daarna is iedereen die erbij betrokken is geweest alles weer vergeten. In zekere zin is het alsof deze dag alleen gebeurd is voor je personage.  

  • Met de verboden liefde de hele dag het bed in duiken? Van vreemdgaan is voor de minnaar technisch gezien geen sprake: die weet niet meer dat het gebeurd is. 
  • Wil het een bank beroven? Ga je gang, niemand herinnert zich de dag erna jouw personage de dag ervoor überhaupt gezien te hebben, laat staan bij de bank. 
  • Heeft je personage altijd al eens in het openbaar willen dansen? Als het zich enorm voor schut zet, is de rest van de wereld dat de dag erna toch weer vergeten… 

Een aantal aandachtspunten om de opdracht wat interessanter en uitdagender te maken:

  • Je personage zelf vergeet deze dag niet. Je verhaal moet meer in zich hebben dan alleen: ‘Dat was leuk/gek/ apart… om uit te proberen/ te mogen doen.’ Met andere woorden: je personage moet op de een of andere manier iets van deze dag hebben geleerd of erdoor gegroeid zijn. 
  • Wat doet het feit dat het diens ervaringen niet kan delen met je personage? Misschien wordt het daar gek van, misschien ook niet, maar dat gegeven moet ergens in het verhaal terugkomen. 
  • Je mag zelf bepalen wat de regels zijn omtrent bewijslast. Blijft dat wel of niet bestaan na de magische dag? Bedenk: anderen herinneren zich die dag niet, maar wil dat ook zeggen dat de gebeurtenissen zelf ook zijn uitgewist? 

In de eerdere voorbeelden betekent dat je personage in een wereld met bewijslast nog wel zwanger kan raken/ iemand zwanger kan maken, er nog wel sporen zijn van de bankoverval die de politie kan gebruiken en dat mensen op straat dat gekke dansje naar het eeuwige internet hebben geüpload. 

Maar je mag er dus ook voor kiezen dat deze ene dag echt zonder gevolgen blijft. 
Het maximale woordenaantal is 450. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de Ondernemersschool. Als manuscriptredactrice en schrijfcoach helpt ze schrijvers het beste uit hun werk te halen.

Banner Schrijven Magazine