Afbeelding

Boeken liggen open

Pexels

Roman schrijven

Wil jij een roman schrijven? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette de 10 beste tips voor het schrijven van een roman voor je op een rij. Je ontdekt hoe je overzicht houdt, wanneer je moet herschrijven & nog veel meer!

Roman schrijven – tip 1: Begin eens met een kort verhaal

Je wilt graag een roman schrijven, maar je hebt eigenlijk nog weinig schrijfervaring. In dat geval is het aan te raden om te beginnen met een kort verhaal. Je leert in kortere tijd alle schrijftechnieken gebruiken die je ook nodig hebt voor het schrijven van een roman. Met een kort verhaal leer je scherpe scènes, goede dialogen, verrassende personages en geweldige spanningsopbouw schrijven. Schrijf veel verhalen en je creativiteit komt vanzelf opgang. Je zal snel een onderwerp vinden dat zich leent voor een roman.

Hoeveel woorden is een kort verhaal eigenlijk? Je leest het hier

Roman schrijven – tip 2: Houd overzicht, ook als je een hekel hebt aan plannen

Niet elke schrijver schrijft op dezelfde manier. Sommigen plannen elk hoofdstuk uit, anderen beginnen met een personage en zien wel wat er gebeurt. Niets is fout: het gaat erom dat je kijkt wat werkt voor jou. Welke methode je ook kiest, een overzicht houden is erg belangrijk. Dat doe je door een synopsis te schrijven. Een synopsis is een gestructureerde samenvatting van circa twee pagina's, waarin je de hoofdlijnen, gebeurtenissen en personages schetst. Merk je nu dat je niet goed tot de kern van je verhaal komt? Probeer dan je verhaal in 2 zinnen te vertellen. Moeilijk? Zeker, maar heel leerzaam. De zinnen die je nu formuleert kan je er tijdens het schrijfproces bij pakken. Gaat mijn verhaal hier nog steeds over? Zo niet, dan moet je wellicht weer terug naar de kern. 

Afbeelding

Roman schrijven – tip 2: Houd overzicht, ook als je niet van plannen houdt

Roman schrijven – tip 3: Doe research! (en doe het goed)

Ook voor een roman is research nodig. Het lastige is dat je met alles rekening moet houden. Bijvoorbeeld het taalgebruik van je personage afhankelijk van zijn of haar achtergrond en tijd dat jouw verhaal zich afspeelt. Of de geografie van een klein dorpje in Groningen. Ook als je een standbeeld beschrijft in een roman dat zich afspeelt in 1964, moet je zeker weten dat het standbeeld er toen als stond. Er zal net een lezer zijn die de onthulling van het beeld heeft gezien in 1995. 

Roman schrijven – tip 4: Vraag feedback en leer ervan

Niet alleen feedback geven is een kunst, feedback ontvangen is des te moeilijker. Toch maakt feedback je roman beter. Belangrijk is om proeflezers te vinden die jou snappen, weten hoe ze constructieve feedback moeten geven en die niet over elke spatie gaan muggenziften. Je wil feedback over het grote geheel. Hoe is het tempo van je roman? Is het hoofdpersonage geloofwaardig? Komt het thema van je roman goed over?

Roman schrijven – tip 5: Schrijf door, ook als het tegenzit

Heb je geen inspiratie? Word je constant afgeleid? Weet je niet waar je roman moet eindigen? Schrijf toch door, ook als het tegen zit. Misschien schrijf je dan een heel hoofdstuk dat je weg moet gooien. So what? Je leert van elk hoofdstuk en je weet nu tenminste wat je niet wilt schrijven. 

Roman schrijven – tip 6: Netwerken, netwerken, netwerken

Naast schrijfkilometers maken, is het belangrijk om te netwerken. Misschien ken je al wat mensen in de uitgeverswereld, maar het kan ook dat je niet weet waar je moet beginnen. Ga toch op zoek naar een manier om je netwerk te vergroten. Elke ingang bij een uitgeverij is er één, al is het via, via, via. 

Afbeelding

Roman schrijven – tip 7: Houd een schrijfritme aan

Roman schrijven – tip 7: Houd een schrijfritme aan

Een schrijfritme zorgt ervoor dat je blijft schrijven en minder snel vastloopt. Hoe dat ritme eruitziet is aan jou. Je kan een uur eerder opstaan voor een schrijfsessie of je hele zaterdagmiddag besteden aan je roman. Wanneer je schrijft maakt niet uit, zolang er maar een ritme in zit. Zie schrijven als je werk, zelfs als je nog niets gepubliceerd hebt. Voor een klus op je werk calculeer je ook tijd in toch?

Roman schrijven – tip 8: Herschrijf pas als je eerste versie klaar is

Leg je innerlijke criticus het zwijgen op! Voor een schrijver meestal erg lastig, maar het zorgt ervoor dat het schrijfproces soepeler verloopt. Je schrijft: laat de loze alinea’s staan en ga nog geen synoniemen op zoeken. Het gaat om de body van je verhaal. Het herschrijven doe je later pas. Het is zonde als je een uur bezig bent met spelfouten halen uit hoofdstuk 8 als je daarna besluit heel het hoofdstuk te schrappen. 

Roman schrijven – tip 9: Zoek een uitgeverij die bij je past

Dan is je roman af! Je hebt er hard aan gewerkt, nu is het tijd om een uitgever te zoeken. Niet elke uitgeverij staat te springen om jouw manuscript uit te geven. Sommige uitgeverijen specialiseren zich in een specifiek genre of geven er een aantal uit. Doe goed onderzoek, zodat je je manuscript alleen stuurt naar een uitgever die je roman in overweging kan nemen. 

Roman schrijven – tip 10: Maak je geen zorgen om afwijzingen

Schrik niet van de eerste afwijzing. Of de tweede. Of de achtste. Wie weet krijg je nog een tip mee van de uitgeverij en kan je dit verwerken. Er zijn zat auteurs die lange tijd zijn afgewezen totdat ze bij een uitgever uitkwamen die potentie in de roman zag. Geen zorgen dus!