Start » Magazine » Schrijven Magazine: in het volgende nummer

Schrijven Magazine: in het volgende nummer

Het ZINDERENDE ZOMERNUMMER van SCHRIJVEN MAGAZINE verschijnt omstreeks 3 juni. Dit nummer thuis ontvangen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 mei 16:00 u. een abonnement!.

WORD ABONNEE      WERF EEN ABONNEE

In nummer 3 van 2016:

THEMA Seks!

Zo schrijf je een goede seksscène Een van de lastigste scenes om goed te schrijven is de seksscène. Al snel wordt de scène plat, zoetsappig of cliché. Drie thrillerschrijfsters over de do’s en dont’s van een goede seksscène.

Zijn jonge schrijvers preuts? Ronald Giphart noemde het de nieuwe preutsheid: de afwezigheid van seks in bijna alle romans van jonge schrijvers. Of is die vermeende preutsheid juist  een verlangen naar meer verfijning?

Schrijven mannen anders over seks dan vrouwen? En zo ja, herkennen we dat bij geanonimiseerde seksfragmenten? Dat was het uitgangspunt van onze seksenquete. Uit de 442 inzendingen bleek dat de bezoekers van Schrijven Online goed kunnen raden of de erotische fragmenten van een mannelijke of vrouwelijke auteur afkomstig zijn. Maar er waren ook illustratieve missers.

Schrijven over seks is als schrijven over koken Volgens schrijver Stephan Enter (genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs, de opvolger van de Gouden Uil) is een seksscène niet moeilijker dan een scène over koken, een boswandeling of rugbyen.

Sex sells? In de jaren '60 en '70 baarden schrijvers als Jan Cremer, Charles Bukowski en Anaïs Nin opzien met romans waarin expliciet over seks werd geschreven. Is er een overeenkomst tussen deze baanbrekende romans en de recente bestseller Vijftig tinten grijs?

Totaal niet functionele seksscènes in verhalen: lessen van Jan Wolkers en Gustaaf Peek.

Moeten schrijvers hun vaste baan opzeggen? Nee, zegt Elisabeth Gilbert

Moet je alles - dus ook je vaste baan - opzij zetten voor je schrijverschap? Elisabeth Gilbert (Eten, bidden, beminnen) vindt van niet. "Ik word altijd heel nerveus wanneer mensen me vertellen dat ze hun baan opgeven om een boek te schrijven." Een gesprek over waaróm het juist goed is te blijven werken. En natuurlijk ontfutselden we Elisabeth Gilbert ook schrijftips!

Ontdek wat je beter niet kunt vertellen

"Het is niet in de woorden zelf dat de magie ligt, wel in de schaduw van de woorden," zegt schrijver Colm Tóibín. Met andere woorden: sommige dingen moet je juist níet vertellen. Je verhaal wordt er alleen maar sterker van. Schrijfster en recensent Kathy Mathys laat zien hoe je dat doet.

Zo schrijf je een goede thriller | Fictie of non-fictie? | 5 vernuftige taaltips | En nog veel meer

 • Zo schrijf je een goede thriller Ontdek de valkuilen én leer hoe het wél moet.
 • Voor jou GETEST: SCHRIJVERSSOFTWARE. Met gebruikerservaringen van schrijvers als Walter van den Berg en Niels 't Hooft.
 • Schrijftips van supertalent Wytske Versteeg.
 • Het hoeft niet altijd spectaculair te zijn Marloes Kemming en Thomas Verbogt leggen uit hoe je "het gewone" omzet in een goed verhaal.
 • Moeten fictie-schrijvers overstappen op non-fictie? Literaire non-fictie is bezig aan een onstuitbare opmars. De bestsellerlijsten worden gedomineerd door de waar gebeurde verhalen van auteurs als Annejet van der Zijl en Jan Brokken. Is non-fictie de reddingsboei voor (slecht verkopende) fictie-schrijvers? Of maakt het niet uit wat voor genre je beoefent, hangt het gewoon af van je schrijfkwaliteiten?
 • 5 vernuftige taaltips.
 • Langs de rock 'n Roll-meetlat: het bijzondere verhaal van Jerry Hormone, de langharige punkrocker en dandy die ooit met de band The Apers door Europa en Amerika toerde, zijn huur betaalt met het schrijven van verhalen voor de immens populaire Borre-kinderboekenreeks, én recent debuteerde met de spraakmakende verhalenbundel Het is maar bloed.
 • In onze rubriek 'Iedereen kan schrijven' lees je het verhaal van Isabelle de Ridder, die in maart debuteerde met een kinderboek.
 • De column van Judith Visser.
 • De column van schrijfcoach Lex Jansen (oud-uitgever De Arbeiderspers). 
 • De cartoon van Carolina Trujillo.
 • En natuurlijk vind je in dit nummer ook onze veel gelezen vaste rubrieken: Taaltrivia, Tekstuur Kidlit (kinderboekenschrijver Mireille Geus bespreekt een ingezonden verhaal voor kinderen), Tekstuur Proza (schrijfdocent Yke Schotanus bespreekt een ingezonden kort verhaal of romanfragment) en Dichter bij het werk, waarin Remco Ekkers een dichter (deze keer Hedwig Selles) interviewt over zijn/haar werkproces. 
 • Én de tweede editie van ons eigen literaire tijdschrift Alice.

Verschijningsdatum

Het derde nummer van Schrijven Magazine verschijnt omstreeks 3 juni. Wil je dit nummer thuis ontvangen, maar benj e nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 mei 16:00 u. een abonnement!

1 jaar slechts € 26,50 + 3 cadeaus! Ben je al abonnee?

Of wil je dit nummer los bestellen of in de winkel kopen?Moeten fictie-schrijvers overstappen op non-fictie? | Schrijven Magazine

Lees het zomernummer van Schrijven magazine. Neem vóór maandag 23 mei 16:00 u. een abonnement...

Word abonnee
Het zinderende zomernummer van Schrijven Magazine

Zo schrijf je een goede seksscène. En nog veel meer zinnenprikkelende schrijftips!

Lees meer
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt
Volkskrant looft Schrijven Magazine

In een stuk getiteld: 'Schrijven Magazine, omdat iedereen schrijver wil worden'.

Lees meer