Bibliotheek niet enkel als leesplaats, maar ook als schrijfplaats

Bibliotheek niet enkel als leesplaats, maar ook als schrijfplaatsDe bibliotheek moet zich opnieuw uitvinden. Steeds vaker wordt de ‘bieb’ ook een plaats om te schrijven.

‘De bibliotheek Eemland is niet alleen een ontmoetingsplaats voor lezers, maar ook voor schrijvers,’ zegt Karin Horst, medewerkster bij de bibliotheek.

In Bibliotheek Eemland organiseert zij onder andere schrijfcursussen, workshops, schrijfwedstrijden en informatie voor schrijfkringen. Het voornaamste doel van de schrijfkringen is om de eigen schrijvers van de omgeving in kaart te brengen en lokale schrijvers aan lokale lezers te koppelen. Mevrouw Horst hoopt als het ware een Eemlandse versie van Nederland-schrijft.nl te creëren. De zogeheten Eemlandse schrijvers collectie is uitleenbaar, maar er is ook de mogelijkheid om het na overleg met de boekhandels te verkopen

Ze benadrukt het feit dat het verdwijnen van bibliotheken een groot effect zal hebben en ten koste zal gaan van de inkomsten van uitgevers en schrijvers. ‘Want zo af en toe zullen mensen wel kopen, maar dat weegt daar natuurlijk nooit en te nimmer tegen op. Bovendien denk ik dat mensen dan zelf weer bibliotheekje gaan spelen. Dat gebeurt nu al op diverse plekken waar bibliotheken sluiten,’ vervolgt Karin Horst. Het sluiten van bibliotheken of alleen maar digitaal aanbieden van boeken zal op lange termijn ook consequenties hebben voor de leesbevordering van kinderen.

Schrijfplatform in Brabantse bibliotheken

Een vergelijkbaar project is in januari 2012 ook door de bibliotheekmedewerkers van verschillende Brabantse bibliotheken bedacht en opgezet. De zogeheten “Klant en Gebruiker” is een adviesgroep die een plaats biedt voor amateurschrijvers, -bloggers en -dichters om hun passie voor schrijven te ontwikkelen, hun werk middels een online schrijfcommunity, genaamd Schrijfplaats te delen en de schrijvers met elkaar in contact te brengen. Naast het online schrijfplatform organiseren de bibliotheken ook verschillende schrijfactiviteiten die variëren van een schrijfwedstrijd tot een open podium. Het doel van de adviesgroep is om de diensten van de bibliotheken middels het online schrijfplatform aan te vullen en te ondersteunen en vice versa.

Bibliotheken niet meer relevant volgens Terry Deary

In het Verenigd Koninkrijk zijn de meningen over deze bibliotheekkwestie verdeeld. De Britse auteur Terry Deary van de Waanzinnig om te weten -reeks gelooft dat bibliotheken hun tijd reeds gehad hebben en niet meer relevant zijn voor onze tijd. ‘Ze moeten veranderen of ze moeten weg,’ aldus Terry Deary. Zoals het er nu voor staat, kunnen lezers door de digitalisering en de komst van e-readers gratis e-boeken downloaden, terwijl bibliotheken dan op non-actief staan, vervolgt Deary.

Bron

www.bnbibliotheek.nl/schrijfplaats-dienstverlening-brabantse-bibliotheken-voor-amateurschrijvers