Afbeelding

De strijd om het behoud van bibliotheken woedt stevig door in Groot-Brittannië.

Britten pleiten voor verplichte schoolbibliotheek

De strijd om het behoud van bibliotheken woedt stevig door in Groot-Brittannië.Het gevecht om de bibliotheken in Groot-Brittannië te behouden woedt door nu de Society of Authors een oproep doet aan de Britse regering om schoolbibliotheken wettelijk te verplichten.

Volgens de Britse afdeling van educatie is het vestigen van bibliotheken in scholen echter ‘een lokaal besluit, niet één die door de regering bepaald wordt’. Maar de Society of Authors, waar enkele bekende Britse auteurs zoals Philip Reeve en Sarah Waters zich bij hebben gevoegd, neemt hier geen genoegen mee. Volgens hen kan de regering het wel degelijk verplichten, omdat er ‘een bewezen verband bestaat tussen lezen en ontwikkeling’.

De organisatie beweert bovendien dat schoolbibliotheken de laatste decennia worden verwaarloosd. Dit wordt ondersteund door een onderzoek dat heeft uitgewezen dat er op 80 procent van de schoolbibliotheken is bezuinigd. Ook merkt auteur Malorie Blackman op dat het ‘verbijsterend is dat in de 21e eeuw bibliotheken verplicht zijn in gevangenissen maar niet in scholen’.

De Society of Authors heeft inmiddels een afspraak gemaakt met de Britse minister van educatie Nick Gibb om het punt aan te snijden.

Bron

www.guardian.co.uk/books/2012/jun/27/authors-library-every-school-legislation