Afbeelding

Cottagecore thema

Foto door Letícia Alvares via Pexels
 

Cottagecore: welke elementen horen bij deze boekentrend?

Picknicken in je bloemenjurk of een bezoekje brengen aan een schattige boerderij in Engeland. Dit is typisch ‘cottagecore’. In dit artikel leggen wij uit wat de trend inhoudt, welke elementen je cottagecore boek moet bevatten en in welke bestaande boeken en films je het al kunt vinden.


Wat is cottagecore? 

Net als dark academia, gaat deze trend steeds meer in de ‘echte wereld’ spelen. Het is ongeveer rond 2010 ontwikkeld en werd voor het eerst cottagecore genoemd op Tumblr in 2018. Andere namen voor de trend zijn ook wel: farmcore en countrycore. Het is een trend en subcultuur die het westerse agrarische leven romantiseert. Het idee van een eenvoudig en harmonisch leven in de natuur staat centraal. In de lockdown is de trend populairder geworden en dan vooral op Instagram en TikTok. De trend haalt zijn inspiratie uit het plattelandsleven van het Victoriaanse tijdperk en de Romantiek.

Het staat ook bekend als woontrend en modetrend. De woontrend heeft te maken met het feit dat mensen hun interieur laten inspireren door kleine cottages op het Engelse platteland: cottagecore interieur. Centraal staan comfort en warmte: veel pastelkleuren en natuurlijke materialen. Ook mogen een openhaard en natuurlijk zonlicht niet ontbreken. Daarnaast is het een modetrend. Mode zoals je die ziet in Little Women en Bridgerton wordt bewonderd. Elementen die je in je eigen cottagecore boek kunt gebruiken dus.

Cottagecore als boekentrend 

Hoewel cottagecore meer bekend is als online-, woon-, en modetrend, is het ook een boekentrend. Het is een soort genre binnen Young Adult. Het is niet helemaal een echt genre, meer een setting/onderwerpskeuze die populair is. Er zijn zeker boeken die binnen cottagecore vallen. Hier zijn vijf boeken die je kunt lezen als je kennis wilt maken met de trend: Wild Beauty van Anna Marie McLemore, Tuck Everlasting van Natalie Babbitt, Anne of Green Gables van L.M. Montgomery, Little Women van Louisa May Alcott en The Secret Garden van Frances Hodgson Burnett. 

Ook nog benieuwd naar een paar films waarin je de trend kunt vinden? Hier is een lijstje: The Tales of Beatrix Potter, This Beautiful Fantastic, Pride & Prejudice, I capture the Castle, Picnic at Hanging Rock, FairyTale: A True Story en Moonrise Kingdom. 

Wat heeft een cottagecore boek nodig?

  • Het richt zich op eenvoudig leven midden in de natuur.
  • Bloemen, tuinen en mooie planten staan centraal.
  • Veelvoorkomende thema’s zijn: bakken, zorgen voor mensen, picknicken en zelfvoorzienend zijn.
  • Het speelt zich waarschijnlijk af in het verleden bijvoorbeeld in het Victoriaanse tijdperk of de Romantiek.

Bron: Aesthetics Wiki, De Ruijtermeubel, Young-Adults.nl en Taste of Cinema