De Schrijven Online boekenquiz

Schrijven Online bedacht een eigen boekenquiz. Afgelopen Boekenweek was elke dag de Nationale Boekenquiz te zien op NPO2, gepresenteerd door Sanne Wallis de Vries. Vandaag is de laatste dag van de Boekenweek 2016 en daarom bedacht Schrijven Online een eigen boekenquiz met zinnige en onzinnige vragen. De antwoorden staan onderaan de quiz.  

1) Raymondus Godefridus Norbertus van de Klundert schrijft onder het pseudoniem Kluun. Hij verwierf grote bekendheid met zijn boek Komt een vrouw bij de dokter. In wat voor soort woning woont hij?  

a) grachtenpand in Amsterdam  
b) woonboot in Amsterdam 
c) penthouse in Amsterdam  

2) Floortje Zwigtman schreef de trilogie Een groene bloemNa Schijnbewegingen en Tegenspel verscheen het derde deel. Hoe heet deze roman?  

3) Het Boekenbal blijft een evenement van mythische proporties voor veel Nederlanders. Welke BN’er belandde er tijdens het Boekenbal in 2004, na een vechtpartij, met zijn hoofd in een bloembak?  

a) Badr Hari  
b) Gerard Joling 
c) Beau van Erven Dorens  

4) Welk boek is het best verkochte boek in 2015?  

a) Dit kan niet waar zijn – Joris Luyendijk  
b) Neem een geit - Claudia de Breij  
c) Kom hier dat ik u kus - Griet Op de Beeck 

5) De (voor lange tijd) oudst bekende zin in het Oudnederlands is 'hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hi(c) (a)nda thu uuat unbidan uue nu.' Het betekent waarschijnlijk iets als: 'alle vogeltjes zijn al nestjes begonnen, behalve jij en ik. Wat moeten we nu?' Wat was het doel van deze tekst?  

a) Een monnik wilde zijn nieuwe pen testen  
b) Het is onderdeel van een Spaans volksliedje 
c) Het is een zin uit een liefdesbrief  

 6) De Nederlandse taal zit vol met mooie spreekwoorden. Maar wat betekent het nou om 'boven je theewater' te zijn?  

a) je bent gefrustreerd  
b) je bent dronken  
c) je bent verdrietig  

7) Nederlandse boeken doen het wat minder goed op de internationale markt, grotendeels omdat veel mensen het Nederlands niet begrijpen. Toch is een groot deel van de Nederlandse woorden ontleend aan een andere taal. Hoeveel procent denk jij?  

a) 67%  
b) 75% 
c) 85% 

 8) De P.C. Hooftprijs is één van de grootste Nederlandse literatuurprijzen. In welk land kreeg Pieter Corneliszoon Hooft een riddertitel naar aanleiding van één van zijn werken?  

a) Frankrijk  
b) Duitsland 
c) België  



Antwoorden: 1b, 2 Spiegeljongen, 3c, 4a, 5a, 6b, 7b, 8a   

Uitgeven