Afbeelding

De uitreiking van duizend euro aan winnaar Dick van Welzen uit Gorssel.

Euregio Poëzieprijs 2013

De uitreiking van duizend euro aan winnaar Dick van Welzen uit Gorssel.Al drie jaar organiseert de Stichting Bredevoort Kunstmanifestatie in samenwerking met de Oost-Gelders Fotografencollectief  (OFC) rond de langste dag de Poëzienacht. Veel bekende dichters uit binnen- en buitenland traden op. De leden van het OFC  kiezen ieder jaar een thema of dichter en combineren een foto met een gedicht. Het resultaat zijn dertig panelen, een jaar lang te zien in de monumentale Tuin van Sint Bernardus in Bredevoort.  Het thema voor 2013  is “Verlangen”.

Tijdens het festival op zaterdag 22 juni vindt voor het eerst ook de uitreiking van de Euregio Poezieprijs plaats. Gehuld in een winterjack en gewapend met een paraplu vanwege de stortbuien ga ik met de Winterswijkse dichter Minus Jentink richting Bredevoort. We zijn wat vroeg, dus strijken we neer bij middeleeuws restaurant Bertram voor een kop koffie. Aan de lange houten tafel schuiven ook Margot Veldhuizen uit Enschede en Geja Casu-Ballast uit Emmen met hun echtgenoten aan en Geja’s broer Jan. Beide dames behoren tot de 25 genomineerden voor de prijs. Gezamenlijk gaan we richting Sint Bernardus, waar ik vriendelijk wordt ontvangen door Tonny te Loo, de mede-organisator van de Euregio Poëzieprijs.

Hij vertelt mij dat dit project een jaar geleden o.a. in het leven is geroepen om de cultuur in de Nederlands-Duitse grensstreek Achterhoek te promoten  Aanleiding was ook het 20-jarig bestaan van Bredevoort Boekenstad in 2013.  Zoals ik al eens in meerdere resumés schreef, bezit deze streek zeer veel literair talent, waarvan wij eigenlijk alleen Gerrit Komrij kennen, terwijl het oosten des lands juist een veel rijkere historisch-literaire achtergrond heeft.

Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende organisaties  schreef een poëziewedstrijd uit voor het gehele Nederlands-Duitse grensgebied. Van Twente tot de Achterhoek en van het Münsterland  tot Osnabrück. De gedichten konden zowel in het Nederlands als in het Duits en Nedersaksisch worden ingestuurd.

De respons was groot. 150 deelnemers stuurden in totaal 450 gedichten in. Aan de jury de zware taak om daar 25 genomineerden uit te filteren en daaruit weer een winnaar te kiezen. Schrijver en dichter Henk Krosenbrink, die zich al bijna zijn hele leven met hart en ziel inzet voor de Achterhoekse cultuur en literatuur, reikt de prijs uit. Maar niet zonder eerst in drie talen een humoristische speech te houden.

‘Er is dan wel maar één winnaar, maar dat wil niet zeggen dat er 149 verliezers zijn. Zij hebben tezamen de Nederlandse literatuur met meer dan 400 nieuwe gedichten verrijkt en dat is toch de allergrootste winst. En ik behoor tot die 149,’ zegt hij er fijntjes achteraan. Daarna overhandigt hij de cheque van duizend euro aan winnaar Dick van Welzen uit Gorssel voor zijn gedicht Ik zal je dromen.

Het juryrapport luidt: een poëtisch-filosofische overdenking, rijk aan zeggingskracht en muziek en zonder grammaticale fouten. De gedichten van de 25 genomineerden zijn in een bloemlezing gebundeld, die deze avond voor vijf euro te koop wordt aangeboden.

De avond wordt voortgezet met muziek en diverse voordrachten, o.a. door Monica Metz, columniste van het NRC. Ze vertelt dat bij de publicatie van bijna elke nieuwe bundel haar mailbox vol negatieve recensies zit, maar dat haar dat juist stimuleert om door te gaan met als resultaat een respectabel aantal uitgaves.

Tot slot vertelt Te Loo mij dat hij hoopt dat over drie jaar weer een nieuwe Euregio Poëzieprijs zal worden georganiseerd. Dan zal de organisatie en uitreiking in Duitsland plaatsvinden.

Dus, dichters in het oostelijke Nederland: pak uw pen en zet uzelf op de kaart!

Door: Gonny Pasman

Bron

www.schrijvenonline.org