Freerk Teunissen over Schrijven voor nieuwe media

Je website verbinden met andere websites. In de training Schrijven voor nieuwe media leer je onder andere hoe je ervoor kan zorgen dat je veel meer bezoekers krijgt. Een belangrijke tip: zorg voor links.

Verbinding
Internet is inmiddels zo'n 40 jaar oud. Maar de grootste innovatie kwam 20 jaar geleden. Tim Berners-Lee en Robert Caillan van het Europese onderzoeksbureau CERN, zagen dat computers inmiddels krachtig genoeg waren om meer te kunnen dan e-mailen. Deze twee wetenschappers zorgden ervoor dat er ook documenten uitgewisseld konden worden met in die documenten links naar andere documenten. De zogeheten hypertext. Berners-Lee en Caillian begonnen in 1991 met hun World Wide Web-project. Het project dat deze nieuwe manier van documentverbinding mogelijk zou maken.

Muisklik
Hypertext klinkt misschien hip maar eigenlijk is het principe al zo oud als de boekdrukkunst. In gedrukte boeken kun je ook verwijzen naar andere boeken. Bijvoorbeeld via voetnoten. En in een bibliotheek heb je nog steeds een kaartenbak waarin je kunt opzoeken welk boek waar staat. Het vernieuwende van Berners-Lee en Caillan was dat je nu niet meer naar de bieb hoefde, maar dat een muisklik volstond. En dat is een wereld van verschil.

Hyperlinks
Zonder Berners-Lee en Caillan was het internet niet wat het nu is. Facebook – met een geschatte waarde van 100 miljard euro – zou niet opgericht zijn. Zonder de twee internetexperts waren webshops – zoals bol.com of wehkamp.nl – onmogelijk. En zonder hypertext of hyperlinks waren Google-zoekresultaten zinloos. De zoekresultaten bestaan namelijk uit een pagina met hyperlinks, links waarop je kunt klikken en waarmee je direct op de gewenste site komt. Je hoeft niet eerst een adres in de adresbalk bovenin je internetbrowser te typen.

Voordeel van links
Links zijn niet alleen van belang voor Mark Zuckerberg en de andere aandeelhouders van Facebook. Iedereen die schrijft voor internet, blogt, internetsites maakt of digitale nieuwsbrieven schrijft, kan er zijn voordeel mee doen.

  • Als je een link naar een andere site plaatst, dan doe je die site een plezier: die is daardoor voor bezoekers van jouw site bereikbaar via een muisklikje.
  • Als je een link naar een andere site maakt, kan die site daardoor hoger komen in de resultaten van zoekmachines als Google. Die bepalen de ranking van sites onder andere op basis van het aantal hyperlinks ernaartoe.
  • Bezoekers van je site waarderen hyperlinks. Het is een soort service.

En wil je meer links naar je website? Dan zijn hier meer tips:

  • Als je een link naar een andere site op je site zet, dan kan het zomaar gebeuren dat de eigenaar van die andere site weer een link naar jouw site op zijn site zet.
  • Vraag erom bij mensen die je kent (en die een site hebben).
  • Reageer op weblogs als Frankwatching en plaats bij je reactie ook de naam van je website.
  • Twitter en zet in je tweets af en toe een verwijzing naar je eigen site.

Training
Hoe je hyperlinks effectief inzet en hoe je zorgt dat je zo schrijft dat de links er ook voor zorgen dat je meer bezoekers krijgt en bezoekers vinden wat ze zoeken op je site, dat leer je tijdens de training Schrijven voor Nieuwe Media.

Bron

www.schrijvenonline.org/trainingen