Hoe gaat het met de boekenmarkt?

Hoe gaat het met de boekenmarkt?Door een nieuwe meetmethode kan KVB Boekwerk nauwkeuriger meten hoeveel actieve auteurs en vertalers er in Nederland zijn en hoeveel nieuwe titels zij per jaar produceren.

Aantal auteurs vrijwel gelijk gebleven

Zo is gebleken dat er in 2016 voor de algemene boekenmarkt, school- en wetenschappelijke boeken niet meegerekend, 13.570 actieve auteurs waren. Actief betekent dat een auteur in de afgelopen vijf jaar ten minste één nieuw werk heeft gepubliceerd. Dit aantal is in de afgelopen jaren nauwelijks toe- of afgenomen.

Aantal vertalers gedaald

In 2016 waren er ruim 2.550 vertalers, die naar het Nederlands vertaalden, actief. Ten opzichte van 2012 is dit aantal met 300 gedaald.
Fictieboeken werden het meeste vertaald, gevolgd door non-fictie informatief, kinder- en jeugdboeken en non-fictie vrije tijd.

Aantal titels vrij stabiel

De totale jaarproductie van algemene boeken lag in 2016 rond de 8.000. Dat aantal is de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven. 60% hiervan is oorspronkelijk in het Nederlands geschreven, de rest is vertaald.

De ontwikkelingen op een rijtje

  • De meeste auteurs waren in 2016 actief in het genre non-fictie informatief. Het aantal auteurs in dit genre fluctueert nauwelijks door de jaren heen.
  • Het aantal auteurs van fictie is aan het stijgen. Met 3.900 actieve auteurs is het aantal voor dit genre de afgelopen vijf jaar met wel 400 auteurs toegenomen. Het aantal nieuwe titels nam in dit genre met ruim 700 boeken toe.
  • Ook het literair-culturele segment groeit. Er zijn hier ruim 7.930 auteurs actief en dat zijn er 200 meer dan in 2012. 
  • Het aantal kinderboeken is gedaald. 1.450 auteurs leverden 3.950 titels in het genre kinder- en jeugdboeken. Dit zijn 200 minder auteurs dan vijf jaar geleden. Ook het aantal boeken per auteur is gedaald. Terwijl het kinder- en jeugdboek nog altijd het best presterende genre op de boekenmarkt is.

Kijk hier voor meer informatie.