Afbeelding

Volgens een team statistici neemt de invloed van klassieke literatuur sterk af bij hedendaagse auteurs.

Invloed van klassieke literatuur neemt af

Auteurs zouden steeds minder beïnvloed raken door klassieke literatuur.Volgens een team van Amerikaanse statistici laten auteurs zich steeds minder beïnvloeden door de klassieke literatuur. In plaats daarvan halen ze vooral inspiratie uit andere hedendaagse literatuur. Het team wijt dit aan het feit dat er tegenwoordig te veel is om te lezen.

Het team deed een statistisch onderzoek naar duizenden literaire werken van de afgelopen vijfhonderd jaar. Het onderzoek moest grootschalige trends in de literatuur achterhalen. Dit deden de statistici door 307 ‘inhoudvrije’ woorden, zoals ‘van’ en ‘bij’, te tellen in de literaire werken. Deze woorden werden door het team als de ‘synthetische lijm’ van taal gezien, omdat ze betekenisvolle woorden met elkaar verbinden.

Door het onderzoek kon het team vaststellen dat de stijl van schrijven in een gegeven periode invloed heeft op de daaropvolgende periodes. Echter, veel literaire werken uit de 20e eeuw vertoonden een afname in invloeden uit de voorgaande eeuwen. Het team ondervond dat 20e-eeuwse auteurs voornamelijk door hun hedendaagse gelijken beïnvloed raken. Volgens het team valt dit te wijten aan het modernisme, waarin auteurs hun ‘stilistische voorgangers afstoten’.

Bovendien, stellen de statistici, zijn er vandaag de dag veel meer boeken beschikbaar. Schrijvers zouden derhalve meer moderne boeken lezen en de klassiekers op de tweede plaats zetten. Orange prize-winnares Lionel Shriver stemt hiermee in. Waar zij vroeger talloze literaire klassiekers verslond, leest ze nu ‘vrijwel exclusief’ moderne fictie. Volgens haar ligt dit voornamelijk aan de drukte van het moderne landschap. ‘Ik heb ontdekt dat ik geen geduld meer heb voor de lange filosofische afdwalingen,’ aldus Shriver. ‘Ik denk bovendien dat ik niet de enige ben met deze afname van tolerantie voor de stilistische tradities van het verleden.’

Bron

www.guardian.co.uk/books/booksblog/2012/may/14/writers-no-longer-influenced-by-classics