Afbeelding

Leeg bankstel

Moederschap belemmert creativiteit schrijfster

Volgens de Amerikaanse journaliste en schrijfster Lauren Sandler belet het moederschap schrijfsters om een goede auteur te zijn. Britse schrijfster Zadie Smith deelt echter Sandlers mening niet.

In haar nieuwste boek One and only beschrijft Sandler dat één kind hebben de beste optie is voor een moeder die een  schrijfcarrière ambieert. Haar bevindingen heeft ze op papier gezet door naar de gezinssituatie te kijken van een paar vooraanstaande vrouwelijke schrijfsters, zoals Susan Sontag en Margaret Atwood.

Sandler kreeg veel kritiek op haar uitspraken, bijvoorbeeld van Zadie Smith, schrijfster van White Teeth, die haar stelling niet zo goed opnam. Integendeel, Smith is van mening dat het moederschap juist de creativiteit stimuleert. Volgens haar zouden schrijfsters met meer dan één kind meer vrije tijd hebben.

‘Ik heb twee kinderen, Dickens had er tien en ik denk Tolstoy ook. Is iemand ooit op het idee gekomen dat deze mannen te veel vader werden om nog schrijver te kunnen zijn?’ aldus Smith. Ze vervolgt haar betoog door te benadrukken dat ‘tijdsgebrek een bedreiging vormt voor de vrijheid van alle vrouwen of je nu schrijfster bent of arbeidster of verpleegster.’

Bron

www.knack.be/nieuws/boeken/nieuws/remmen-kinderen-de-creativiteit-van-schrijfsters/article-4000327130410.htm