NaNoWriMo 2016: je bent op de helft!

De tijd vliegt als je aan het schrijven bent! Tenminste, als het allemaal een beetje lukt. De tweede week zit er bijna op en dat betekent dat we op de helft zijn. We geven je wat extra tips voor deze tweede week!

Evalueer je schrijfproces

Hoe is het tot nu toe gegaan? Nu je bijna op de helft bent, is het moment aangebroken om te evalueren hoe je ervoor staat. Misschien zit je al ruim boven de 25.000 woorden, misschien heb je er nog geen 10.000 op papier. In beide gevallen moet je vooral vooruit blijven kijken. Wat heb je nodig om verder te gaan? Lukt het om schrijfmomenten in te plannen, is je schrijfplek nog wel geschikt? Loop je nog op schema? Dit het moment om bij te sturen en te zorgen dat je de eindstreep haalt.

Zoek medestanders

Na je vliegende start wordt elke dag een beetje zwaarder. De komende twee weken zul je misschien steeds vermoeider en gedemotiveerder worden. Schakel mensen uit je omgeving in om je bemoedigende berichtjes te sturen of je af en toe te herinneren aan je einddoel. Lukt het niet om aan het werk te gaan? Zoek een schrijfbuddy of bezoek eens een Schrijfcafé of Shut up and Write-sessie. Soms moet je even wat sociale druk voelen om weer aan het werk te gaan. Je kunt ook al je frustraties of overpeinzingen bespreken op het speciale NaNoWriMo-deel van het Schrijven Online-forum.

Blik even terug

Weet je nog wanneer je besloot mee te gaan doen aan NaNoWriMo? Ga even terug naar dat moment en schrijf op wat jouw motivatie was om deze uitdaging aan te gaan. ‘50.000 woorden schrijven’ is in dit geval niet goed genoeg: wat wil jij bereiken met deze uitdaging? Dat ene fantastische boekidee eindelijk werkelijkheid maken? Jezelf eraan herinneren hoe leuk je schrijven vindt? Hang een papiertje met deze motivatie boven je werkplek of stel hem in als bureaubladachtergrond op je laptop. Onthoud dat de NaNoWriMo méér is dan alleen 50.000 woorden.

Lees peptalks

Op de officiële site van NaNoWriMo staan een stuk of 80 peptalks klaar voor je. Gepubliceerde auteurs proberen je een steuntje in de rug te geven door een bemoedigend woordje te spreken. Zo zegt Daniel José Older: ‘Schrijven begint met vergeven. Laat de schaamte gaan dat je al heel lang niet geschreven hebt en laat de bedrukkende angst gaan dat je niet goed genoeg bent als schrijver.’